• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 10 latiem lielāka minimālā alga. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2005., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114537

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Telefonsakaru numerācijas jautājums tuvojas atrisinājumam

Vēl šajā numurā

17.08.2005., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 10 latiem lielāka minimālā alga

No 2006.gada 1.janvāra minimālā mēneša darba alga būs 90 latu pašreizējo 80 latu vietā. Šādu lēmumu vakar pieņēma Ministru kabinets, tā nepieciešamību pamatojot ar ievērojamo pārtikas un pakalpojumu cenu pieaugumu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES).

PIKJIS.JPG (15685 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Paaugstinājumam būs vērā ņemama ietekme

Labklājības ministrija (LM) atzīst, ka cenu kāpums īpaši ietekmējis tos Latvijas iedzīvotājus, kas saņem minimālo darba algu. Bet zemā darba samaksa, tai skaitā minimālā mēneša alga, ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicina Latvijas darbaspēka pieaugošo aizplūšanu labāk atalgota darba meklējumos uz vecajām ES dalībvalstīm.
Minimālās mēnešalgas paaugstinājums, pēc LM prognozēm, varētu mazināt vairāku negatīvo faktoru iespaidu. Paaugstinot minimālo mēneša algu, varētu samazināties aplokšņu algas daļa, kā arī celties to uzņēmumu konkurētspēja, kas maksā nodokļus no visas darba algas. Pieaugtu iedzīvotāju dzīves līmenis un valstij būtu jātērē mazāk līdzekļu sociālās palīdzības pasākumiem. Pieaugtu arī pašvaldību ienākumi. Tomēr vienlaikus lielāki kļūtu darba devēju izdevumi darbinieku darba algas paaugstināšanai.
2004.gadā mazāk par minimālo darba algu un minimālo algu saņēma 101 600 cilvēku jeb 15% nodarbināto. No tiem 86% jeb 87 300 strādā privātajā sektorā, bet 14% jeb 14 300 – sabiedriskajā sektorā. 2005.gadā minimālā mēneša darba alga netika paaugstināta. Lai no nākamā gada janvāra par desmit latiem paaugstinātu minimālo mēneša darba algu, no valsts budžeta būs nepieciešami četri miljoni latu. Papildus LM ir jāizstrādā Ministru kabineta noteikumu projekts par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi.

Arodbiedrības ir skeptiskas

Inflācijas, cenu kāpuma un pieaugošās nabadzības mazināšanai ar 10 latiem minimālās algas paaugstināšanai ir par maz, pauž Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Kaut valdības pieņemtais lēmums kopumā, pēc arodbiedrību organizācijas līdera Pētera Krīgera domām, ir vērtējams pozitīvi, algas paaugstinājums ir daudz par mazu trūkuma apkarošanai un tuvākā nākotnē sagaidāmo sociālo protestu novēršanai. P.Krīgers uzskata, ka valsts budžeta pārpalikums ļauj minimālo darba algu paaugstināt straujāk. No nākamā gada minimālajai algai būtu jāsasniedz 100 latu, bet ar nodokļiem neapliekamajam minimumam – 40 latu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!