• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā varētu notikt 2006.gada NATO samits. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2005., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

17.08.2005., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgā varētu notikt 2006.gada NATO samits

NAT.JPG (14870 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Lai gan oficiāls lēmums par nākamā Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) samita norises vietu vēl nav paziņots, pastāv liela iespēja, ka alianses augstākā līmeņa līderu sanāksme 2006.gadā notiks Rīgā. Atgriežoties no vizītes ASV, to apliecināja arī Ministru prezidents Aigars Kalvītis. Viņš norādīja, ka šādu informāciju vizītes laikā saņēmis no vairākām ASV amatpersonām.
Šo informāciju nenoliedz arī Latvijas ārlietu, iekšlietu un aizsardzības resori, kā arī Valsts prezidenta dienests. Aizsardzības ministrijas amatpersonas neformālās sarunās par NATO gaidāmo sanāksmi bieži lieto terminu “Rīgas samits”, bet iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons šo pasākumu līdztekus pasaules hokeja čempionātam ir minējis kā pamatojumu nākamgad plānotajām lielajām investīcijām drošības pasākumu īstenošanai.
Tomēr oficiāla apstiprinājuma tam, ka sanāksme notiks Rīgā, Latvijas amatpersonām pagaidām nav, atzina Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga. Tāpat kā nav vēl zināms laiks, kad varētu notikt nākamais NATO valstu vadītāju lielsaiets.
Lēmumu par nākamā samita vietu pieņem alianses vadība, kad ir izlemts, par kādiem jautājumiem apspriedē paredzēts runāt. NATO rīko dažādu līmeņu sanāksmes – tās mēdz notikt speciālistu, ārlietu un aizsardzības ministru, kā arī augstāko valsts vadītāju līmenī. Nav arī noteiktu termiņu, kad samits jārīko, to alianse izlemj, ievērojot politisko nepieciešamību.
Sarunas par Rīgu kā alianses nākamās tikšanās vietu Latvijas delegācija sāka jau 2004.gada sanāksmes laikā Stambulā. Šāda līmeņa pasākumu rīkošana ir katras valsts prestiža jautājums, kas turpmāk varētu sekmēt pozitīva valsts tēla veidošanu. NATO galotņu sanāksmi 2006.gadā ir gatava uzņemt arī Portugāle. Sagatavošanās darbi šāda līmeņa pasākumam ir vērienīgi, tādēļ valstij, kurā notiks NATO galotņu sanāksme, tas būtu jāzina vismaz gadu iepriekš.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!