• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz ārvalstīm - legāli un ar gudru padomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2005., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

18.08.2005., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz ārvalstīm – legāli un ar gudru padomu

Tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju meklē un atrod darbu ārvalstīs. Jo īpaši intensīva darbaspēka plūsma vecās Eiropas virzienā kļuvusi pēc mūsu valsts pievienošanās Eiropas Savienībai. Tomēr Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) iesaka darba meklētājiem izmantot tikai drošus ceļus un kvalificētas konsultācijas.

NVA licencēšanas komisija 54 Latvijas firmām piešķīrusi licences, kas tām ļauj sniegt darbā iekārtošanas pakalpojumus, sadarbojoties ar ārvalstu darba devējiem. Šo uzņēmumu darbību lielā mērā atvieglo jaunievedums – agrāk licences termiņš bija viens gads, bet tagad – trīs gadi. Taču komisijas uzdevums ir arī kontrolēt uzņēmumu darbību.
GRAF.JPG (54238 bytes)NVA licencēšanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Juridiskā departamenta pienākumu izpildītājs Mārtiņš Brencis pastāstīja, ka šogad par septiņu licencēto firmu darbību saņemtas kopumā 14 sūdzības, piecas no tām – par SIA “Linkturs”. Piemēram, kāds mūsu valsts iedzīvotājs uz Lielbritāniju devies, lai strādātu par pavāru, taču iznācis pildīt trauku mazgātāja pienākumus. Savukārt 10 cilvēku grupa nule sūdzējusies par sliktiem dzīves apstākļiem. M.Brencis norādīja, ka “Linkturs” pārstāvji par trūkumiem darbinieku izmitināšanā bijuši informēti, tomēr nekādus soļus nav spēruši. Tāpēc, kā pastāstīja NVA direktors Ringolds Beinarovičs, pēdējā komisijas sēdē nācies anulēt “Linkturs” licenci darbā iekārtošanai Lielbritānijā. Lemts arī apturēt SIA “Starptautiskais centrs” izsniegto licenci darbā iekārtošanai Kiprā. Jāpiebilst, ka šīm firmām atbilstoši licencēm saglabājas tiesības piedāvāt darbu citās valstīs un saskaņā ar Administratīvā procesa likuma normām ir iespēja komisijas lēmumu pārsūdzēt. R.Beinarovičs atzina, ka Latvijā darbojas arī ne mazums nelicencētu firmu, kuras darbā iekārtošanas pakalpojumus piedāvā nelikumīgi. Šādas darbības apkarošana nav NVA kompetencē – M.Brencis paskaidroja, ka par nelicencētu firmu darbību saņemtās sūdzības tiek nosūtītas Ekonomikas policijas birojam. Taču šie likumpārkāpumi ir grūti pierādāmi, tāpēc policija nereti spiesta atzīt, ka nav konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva obligātās pazīmes.
Protams, no iekrišanas krāpnieku tīklos ir vienkārši izvairīties – R.Beinarovičs darba meklētājiem iesaka izmantot vienīgi licencētu firmu pakalpojumus un kompetentu institūciju konsultācijas. Derīgus padomus šajā jomā sniedz Eiropas nodarbinātības dienestu tīkls jeb EURES (European Employment Services). Latvijā EURES speciālisti piedāvā konsultācijas visās NVA filiālēs. Aģentūras starptautisko attiecību departamenta direktore Guntra Zariņa gan uzsvēra, ka EURES nepiedāvā darbu, mītni vai transporta pakalpojumus, taču darba meklētāji var saņemt kompetentus padomus šajos jautājumos. No 2004.gada 1.maija līdz šā gada 30.aprīlim konsultācijas saņēmuši 6483 cilvēki. Jāpiebilst, ka rīdzinieki EURES pakalpojumus izmantojuši vismazāk, un tas arī saprotams – galvaspilsētā ir visvairāk darbavietu un visaugstākais atalgojums. Vairums interesentu ir mazkvalificēta darba darītāji, tāpēc acīmredzot nav īsta pamata bažām par masveida “smadzeņu aizplūšanu”. Būtiski, ka konsultācijas ir bezmaksas pakalpojums, tāpēc tas pieejams gan maznodrošinātajiem, gan bezdarbniekiem. Informāciju par EURES pakalpojumiem interesenti var atrast NVA interneta mājaslapā www.nva.lv.
Savās atziņās par darbu ārvalstīs dalījās Ilze, kura strādāja zivju rūpnīcā Skotijā. Viņa uzsvēra, ka noteikti nenožēlo šo pieredzi, jo darbs bijis gan vieglāks, gan daudz labāk apmaksāts nekā Latvijā darītais. Savukārt Ludmila, kura 25.augustā tikai dosies darbā uz zivju rūpnīcu, teica atzinības vārdus EURES darbiniekiem, kuri snieguši noderīgas konsultācijas. Ļoti derīgs bijis padoms apgūt angļu valodas pamatus – Ludmila to veikusi bezmaksas kursos bezdarbniekiem un tagad spēj vienkāršā līmenī komunicēties šajā svešvalodā. Arī R.Beinarovičs uzsvēra – angļu valodas zināšanu trūkums ir viena no galvenajām problēmām, ar ko jāsaskaras Latvijas darbiniekiem ārvalstīs. Tāpēc vēlams pirms došanās pāri robežām apgūt vismaz valodas pamatus. Bezdarbniekiem bezmaksas kursos tiek piedāvāts iegūt arī jebkuras kategorijas autovadītāja apliecības iegūšanai nepieciešamās iemaņas un zināšanas.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!