• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iespējams, putnu gripa skārusi Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2005., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spriež par iebraukšanas maksu Rīgas centrā

Vēl šajā numurā

18.08.2005., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iespējams, putnu gripa skārusi Eiropu

VISTAS.JPG (20705 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Krievijas veselības aizsardzības dienestu darbinieki ziņo par masveidīgu putnu bojāeju rietumos no Urālu kalniem. Tas varētu būt pirmais gadījums, kad nāvējošais putnu gripas vīruss sāk izplatīties Eiropā. Krievijas galvenais veterinārārsts norādīja, ka putnu bojāeju Kalmikijā varēja arī neizraisīt bīstamais vīruss, kas var būt nāvējošs arī cilvēkiem. To apliecina iepriekšējā izmeklēšana. Vēl nav oficiālu datu par to, kas izraisīja putnu bojāeju Kalmikijā, bet galvenais dzīvnieku un augu drošības speciālists Sergejs Dankverts uzskata, ka putni varēja iet bojā arī no infekcijas, ko izraisīja parazītiski tārpi.
Putnu bojāeja konstatēta kādā fermā Kalmikijā, 2000 kilometru no reģiona, kurā tika reģistrēts pirmais putnu gripas uzliesmojums Krievijā. Kā zināms, Krievija cenšas apturēt putnu gripas uzliesmojumu kopš jūlija vidus, kad Sibīrijā un vēlāk arī kaimiņos esošajās Kazahstānā un Mongolijā reģistrēja pirmos šīs saslimšanas gadījumus.
Krievijas veselības aizsardzības darbinieki pēta masveidīgo pīļu bojāeju pie kādas ūdenstilpes Sverdlovskas reģionā, kas robežojas ar vairākiem vīrusa skartiem Urālu rajoniem. Epidēmija oficiāli ir noteikta sešos Sibīrijas reģionos, vēl jāapstiprina Urālu kalnu rietumu pusē.
Krievijā šobrīd nav apstiprināts neviens gadījums, kad ar putnu gripu būtu saslimuši cilvēki. Tomēr kopš 2003.gada putnu gripas vīrusa apakštips H5N1 Āzijā ir nogalinājis vairāk nekā 50 cilvēku. Tā izplatīšanās iespēja rada bažas, ka vīruss mutācijas ceļā var skart arī cilvēkus un izraisīt gripas pandēmiju. Ir atzīts, ka Kazahstānā konstatētajā putnu gripas uzliesmojumā vainojams putnu gripas vīruss H5N1, kurš ir bīstams cilvēkiem. ASV vēstniecība Kazahstānā šonedēļ informējusi amerikāņus, ka Valsts departaments uzkrāj pretvīrusu medikamentu “Tamilflu” savās vēstniecībās Dienvidaustrumu Āzijā ASV valsts iestāžu darbinieku un viņu ģimeņu ārstēšanai.
Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta Epizootiju uzraudzības sektora vadītājs Edvīns Oļševskis ziņu aģentūrai LETA ir apgalvojis, ka līdz šim dienests nav saņēmis informāciju par vīrusa izplatību Krievijas Eiropas daļā. Pastāv bažas, ka gājputni turpmākajos mēnešos var to ievazāt Rietumeiropā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos. “Latvijā putnu gaļas imports no Krievijas ir aizliegts, tādēļ, mūsuprāt, lielākās briesmas Latvijai var radīt gājputni. Lai apzinātu iespējamās briesmas un gājputnu lidojumu shēmas, plānota tikšanās ar ornitologiem,” skaidro E.Oļševskis.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!