• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunumiem invalīdu automobiļu ievešanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielākām balvām Latvijas motobraucējiem

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunumiem invalīdu automobiļu ievešanā

Kopš šā gada 1.oktobra mainīta kārtība, kādā invalīdiem ar apgrūtinātu pārvietošanos paredzētie vieglie automobiļi netiek aplikti ar muitas nodokli, pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli. Turpmāk jebkurai fiziskai vai juridiskai personai ir tiesības ievest Latvijā jaunu vai lietotu (kas nav izgatavots agrāk kā pirms 15 gadiem) invalīdiem speciāli pielāgotu vieglo automobili, kas noformēts uz atļaujā norādītā invalīda vārda.

Paplašināts arī invalīdiem ar apgrūtinātu pārvietošanos paredzēto vieglo automobiļu sortiments.

Turpmāk pie minētajiem automobiļiem tiek pieskaitīti šādi invalīdiem speciāli pielāgotie vieglie automobiļi: ar regulējamu šasijas līmeni; ar ierobežotu (zemu) ātrumu; pielāgoti dzinēja darbināšanai (ar pielāgotu akseleratoru, bremzēm, sajūgu, ātrumu pārslēdzēju); pielāgoti rokas bremzes darbināšanai; pielāgoti stūres sistēmas darbināšanai (ar stūres rata rokturi, stūres pastiprinātāju, stūres rata kolonas pagarinātāju); ar speciāli izgatavotiem sēdekļiem; aprīkoti ar invalīda pacēlāju automobilī; aprīkoti invalīdu ratiņu iecelšanai automobilī vai uzlikšanai uz tā jumta; aprīkoti ar riteņkrēslā sēdošā invalīda pacēlāju automobilī; aprīkoti ar invalīdu ratiņu fiksēšanas ierīcēm; ar pielāgotu salonu (ar paaugstinātu jumtu, lielākiem logiem).

Par invalīdiem paredzētajiem automobiļiem tiek uzskatīti standarta vieglie automobiļi ar automātisko ātrumu pārslēdzēju, ja tos invalīdi var izmantot bez jebkādas papildu pielāgošanas. Cita standarta vieglie automobiļi bez veiktās pielāgošanas invalīda vajadzībām netiek atbrīvoti no minētajiem nodokļiem.

Tiesības ievest minēto automobili ir invalīdam, kuram ir noteiktas medicīniskās indikācijas speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei, nav medicīniskās pretindikācijas automobiļa vadīšanai, ir autovadītāja apliecība un kurš neatrodas pilnā valsts apgādībā.

Automobiļa ievešanai ir nepieciešams bezpeļņas organizācijā valsts akciju sabiedrībā "Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūra" (Duntes ielā 12/25, Rīga, LV-1005) saņemt "Atļauju invalīdiem ar apgrūtinātu pārvietošanos paredzētā vieglā automobiļa ievešanai bez aplikšanas ar muitas nodokli, pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli".

Atļaujas saņemšanai invalīds ne vēlāk kā divas nedēļas pirms automobiļa ievešanas aģentūrā iesniedz (uzrāda): rakstisku pieprasījumu izsniegt atļauju; pasi; invalīda apliecību; autovadītāja apliecību; Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (vai tās struktūrvienības) izsniegtu izziņu par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai.

Automobili atļauts reģistrēt tikai uz atļaujā norādītās personas vārda. Invalīdam atļauju ir tiesības saņemt ne biežāk kā reizi piecos gados.

Ja invalīds vieglo automobili vēlas pārreģistrēt vai pārbūvēt uz parasto vadīšanas sistēmu agrāk nekā piecus gadus pēc tā ievešanas, viņam valsts budžetā jāiemaksā muitas nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un akcīzes nodoklis. Maksājumus nosaka atbilstoši vieglā automobiļa muitas vērtībai un nodokļu likmēm, kādas bija spēkā automobiļa deklarēšanas dienā.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!