• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu vētras seku likvidēšanai Ziemeļeiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2005., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2005.gada 18.augusta sanāksmē

Vēl šajā numurā

23.08.2005., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu vētras seku likvidēšanai Ziemeļeiropā

Atbildot uz Zviedrijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iestāžu lūgumu, Eiropas Komisija 22.augustā ierosināja mobilizēt Eiropas Savienības Solidaritātes fondu (ESSF) četriem atbalsta maksājumiem, kuru kopējais apjoms ir gandrīz 93 miljoni eiro, lai likvidētu smagos postījumus, ko 2005. gada janvārī nodarīja stiprā vētra Ziemeļeiropā. Šo naudu izlietos, lai dalībvalstīm atlīdzinātu ārkārtas pasākumu izdevumus, piemēram, par glābšanas dienestu iesaistīšanu, izpostīto teritoriju tūlītēju attīrīšanu un pamatinfrastruktūras savešanu kārtībā.
Par reģionālo politiku un Solidaritātes fondu atbildīgā komisāre Danuta Hībnere teica: “Komisijas priekšlikums ir Eiropas Savienības solidaritātes izpausme postījumu skartajiem Ziemeļeiropas reģioniem, un tas palīdzēs atlīdzināt to dēļ radušos izdevumus saistībā ar infrastruktūras atjaunošanu, kā arī citiem ārkārtas pasākumiem. Komisija ierosina budžeta grozījumus, lai Padome un Parlaments varētu lemt par šo līdzekļu piešķiršanu skartajiem reģioniem un to iedzīvotājiem.”
Ziemeļeiropu 2005.gada 8. – 9.janvārī piemeklēja stipra vētra, kas nodarīja ievērojamus postījumus Zviedrijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Sevišķi lieli postījumi nodarīti Zviedrijas dienvidos. Tie novērtēti gandrīz 2,3 miljardu eiro apmērā. Vētras laikā bojā gājuši deviņi cilvēki un izgāzti 75 miljoni kubikmetru koku, nodarot postījumus elektrības un telefona līnijām.
Trijās Baltijas valstīs vētra nodarījusi smagus postījumus lauksaimniecībai, mežsaimniecībai, elektrotīkliem un infrastruktūrām, transportam un sakariem. Kopā nodarītie zaudējumi Latvijā ir novērtēti par aptuveni 192 miljoniem eiro, Igaunijā – par 48 miljoniem eiro un Lietuvā – par apmēram 15 miljoniem eiro.
Saskaņā ar Solidaritātes fonda noteikumiem Eiropas Komisija ierosina piešķirt šīm četrām valstīm kopā 92,88 miljonus eiro, no tiem 81,73 miljonus - Zviedrijai, 9,49 miljonus - Latvijai, 1,29 miljonus - Igaunijai un 0,37 miljonus - Lietuvai.
ES Solidaritātes fonds, kas izveidots 2002. gadā, sniedz ārkārtas palīdzību dalībvalstīm un kandidātvalstīm dabas katastrofu izraisītu krīžu gadījumā. Tā gada asignējums ir viens miljards eiro. Lai saņemtu atbalstu no Solidaritātes fonda, valstīm ir jāiesniedz precīzs nodarīto zaudējumu aprēķins, kā arī jāatbilst īpašiem kritērijiem, kas nodrošina Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izlietojumu visneatliekamākajām vajadzībām. Starp Eiropas Komisiju un saņēmējvalsti ir jāpieņem līgums, kurā paredzēti atbalsta īstenošanas nosacījumi saņēmējam.
Eiropas Komisija 2005. gada 6. aprīlī pieņēma priekšlikumu par jaunu un uzlabotu ES Solidaritātes fondu (2007. – 2013.gada periodam), paplašinot tā darbības jomas un pazeminot palīdzības slieksni.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!