• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nelegālā nodarbinātība - drauds valsts attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2005., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību vēlēšanas Rēzeknē ir likumīgas

Vēl šajā numurā

23.08.2005., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nelegālā nodarbinātība – drauds valsts attīstībai

Šā gada pirmajā pusē, pārbaudot gandrīz 1000 darba devēju, Valsts darba inspekcija (VDI) 386 uzņēmumos atklājusi nelegāli nodarbinātas personas.

No visiem apsekotajiem uzņēmumiem visvairāk nelegāli nodarbināto strādnieku – 122 – atklāts Rīgas reģionā (Rīgas rajonā, Rīgā un Jūrmalā). Zemgales reģionā (Bauskā, Dobelē, Jelgavā, Tukumā) 66 cilvēki strādājuši ar nenoformētām darba attiecībām, bet Latgales reģionā (Daugavpilī, Krāslavā, Ludzā, Preiļos, Rēzeknē) – 62. Ziemeļvidzemes reģionā (Cēsīs, Valkā, Limbažos, Valmierā) atklāts 51 nelegāli strādājošais, Dienvidu reģionā (Aizkraukles, Jēkabpils, Ogres rajonos) – 34, Kurzemes reģionā (Kuldīgā, Liepājā, Saldū, Talsos, Ventspilī) – 30, bet Austrumvidzemes reģionā (Alūksnē, Balvos, Gulbenē, Madonā) – 21 nelegālo nodarbinātais. Par konstatētajiem pārkāpumiem naudas sodu saņēmuši 155 darba devēji par kopējo naudas summu 11,5 tūkstošiem latu.

Nelegālā nodarbinātība traucē godīgam biznesam

Labklājības ministre Dagnija Staķe atzīst, ka darba devēji diemžēl joprojām nav motivēti legāli nodarbināt cilvēkus, tādējādi nodarot ievērojamus zaudējumus gan pašiem strādājošiem, gan tautsaimniecībai kopumā. “Cīņa pret nelegālo nodarbinātību ir valstiski svarīga prioritāte, jo negodīga uzņēmējdarbība galvenokārt negatīvi ietekmē līdzsvarotu valsts budžetu. Līdz ar to ievērojamas naudas summas, kuras šobrīd paiet garām Valsts kasei, varētu izmantot dažādu sociālo problēmu risināšanai, kā arī darbinieku darba samaksas paaugstināšanai. Turklāt nelegāli strādājot un saņemot algu aploksnēs, arī paši cilvēki ir sociāli neaizsargāti darba zaudēšanas, darbā gūtās traumas, saslimšanas, arodslimības vai pensijas vecuma sasniegšanas gadījumā, jo par viņiem netiek maksāti nodokļi,” uzsver labklājības ministre Dagnija Staķe.
Ekonomikas ministrija nelegālo nodarbinātību, kā arī algas aploksnē uzskata par vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ Latvijā ir tik maz darba devēju, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Jo bieži godīgs uzņēmējs nespēj izturēt konkurenci ar saviem negodīgajiem konkurentiem. Nelegālā nodarbinātība bremzē arī nozaru attīstību, kas agri vai vēlu kļūst par šķērsli visiem tajā strādājošajiem uzņēmējiem. Arī tiem, kas sevi uzskata par ieguvējiem, nelegāli nodarbinot strādājošos. Īstermiņā “vinnētais” uz darbinieku algām un sociālām garantijām drīzumā atgriezīsies kā bumerangs – darba roku trūkums – pie šiem pašiem darba devējiem.

Jāpaaugstina darba inspektoru algas

Viena no nelegālās nodarbinātības mazināšanas iespējām ir darba devēju un darba ņēmēju izglītošana par darba tiesiskajām attiecībām. Šā gada pirmajā pusgadā VDI ir noorganizējusi visā Latvijā 219 seminārus plānoto 100 vietā.
Lai aktīvāk apkarotu nelegālo nodarbinātību, ir jāuzlabo gan Valsts ieņēmumu dienesta un VDI sadarbība, gan jāstiprina abu minēto institūciju kapacitāte. Jāatzīmē gan, ka pašreizējās darba inspektoru algas (nedaudz virs 100 latiem) neveicina spēcīgas profesionāļu komandas izveidi. Kā atzinuši VDI vadības pārstāvji, inspekcija pašlaik pārvērtusies par īstāko personāla kalvi privātajam sektoram, jo par valsts naudu apmācītie, labu pieredzi ieguvušie inspektori pēc pāris gadu darba inspekcijā aiziet strādāt uz privātajiem uzņēmumiem.
2005.gada budžeta iekšējo tehnisko grozījumu rezultātā Labklājības ministrija iecerējusi iegūt papildu 77 tūkstošus latus tieši VDI, daļa finansējuma paredzēta sociālo garantiju nodrošināšanai darba inspektoriem (piemēram, piemaksas par virsstundu darbu) nelegālās nodarbinātības ierobežošanai, kā arī darba aizsardzības normu kontrolei un uzraudzībai. Savukārt, lai izveidotu darbspējīgu mehānismu sadarbībai ar VID un citām valsts institūcijām, valdība jau šā gada jūnijā apstiprināja noteikumus “Informācijas operatīvas apmaiņas kārtība” un grozījumus likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Minētie grozījumi likumā vēl ir jāapstiprina Saeimai.
Saskaņā ar pasākumu plānu 2005. - 2009.gadam VDI administratīvās spējas paaugstināšanai saistībā ar nelegālās nodarbinātības samazināšanu inspekcija par savas darbības prioritāti šogad ir noteikusi nelegālās nodarbinātības samazināšanas politikas īstenošanu. Minētā pasākuma plāna īstenošanai 2005.gadā paredzēti 54 tūkstoši latu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!