• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā latu nomainīs eiro. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2005., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu karavīrs ar ģenerāļa zīmotnēm

Vēl šajā numurā

24.08.2005., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā latu nomainīs eiro

Jautājumi un atbildes

X.

Turpinājums. Sākums – “LV”, 07.06.2005., 17.06.2005., 01.07.2005., 13.07.2005., 19.07.2005., 26.07.2005., 02.08.2005., 09.08.2005., 16.08.2005.

EIRAJAUTAJUMS.JPG (1768 bytes)Jautājums. Kas ir EMS izpildinstitūcija?
Atbilde. EMS izpildinstitūcija ir Eiropas Centrālā banka. ECB un EMS valstu centrālās bankas veido Eiropas centrālo banku sistēmu (ECBS). Nākotnē šinī sistēmā sava vieta būs arī Latvijas Bankai.

EIRAJAUTAJUMS.JPG (1768 bytes)Jautājums. Kādas ir Eiropas Centrālās bankas funkcijas?
Atbilde. ECB praktiski īsteno ES monetāro politiku. Bet monetārā politika ir saistīta ar plašu un daudzšķautņainu pienākumu loku. ECB padome gan nosaka monetārās politikas vadlīnijas. ES kā Ekonomiskā un monetārā savienība gan pieņem lēmumus par monetārās politikas instrumentu mērķtiecīgu izmantošanu. ECB darbības galvenais mērķis – cenu stabilitātes nodrošināšana visā eiro zonā. Šajā sakarībā ECB vienīgai ir eiro naudaszīmju emisijas tiesības. Kas attiecas uz eiro un centu monētu kalšanu un laišanu apgrozībā, tas ir EMS dalībvalstu centrālo banku pienākums, saskaņojot monētu emisijas plānus ar ECB. Eiropas Centrālās bankas direktorāts ir atbildīgs par monētu decentralizētās emisijas apjomu un struktūru un izdod šai sakarībā saistošas direktīvas.
ECB ir arī pienākums saglabāt un efektīvi pārvaldīt tās rīcībā nodotas EMS dalībvalstu valūtas rezerves, īstenot valūtu darījumus. Īpaši jānodrošina maksāšanas līdzekļu normāla aprite. ECB ir jāveic atbildīga padomdevēja funkcija par visiem tās pilnvaru lokā ietilpstošiem jautājumiem, kas tiek gatavoti izlemšanai ES. ECB var izteikt savu viedokli, arī priekšlikumus par šiem jautājumiem ES iestādēm, EMS dalībvalstu valdībām, centrālajām bankām.
ECB ir strikts pienākums par savu darbību atskaitīties ES sabiedrībai un iestādēm. Šai sakarībā banka publicē ikgadēju un trīsmēnešu ziņojumu par ES monetāro politiku un bankas konkrēto rīcību šajā jomā. ECB pārstāvji (prezidents, pārējie direktorāta locekļi) var tikt uzaicināti sniegt ziņojumu un atbildēt uz jautājumiem par savu konkrēto darbību Eiropas Parlamentā.

EIRAJAUTAJUMS.JPG (1768 bytes)Jautājums. Kā tiek regulēti eiro apmaiņas kursi pret citu valstu valūtām?
Atbilde. Šai jomā sakarā ar īpašu darba dalīšanu starp ECB un ES Ekonomikas un finanšu ministru padomi (ECOFIN) lēmumu pieņemšanā ir noteikta kārtība: pirmkārt, ECOFIN padome pieņem pamatlēmumu par to, vai eiro apmaiņas kurss pret citu valstu valūtām ir stingri noteikts vai pasaules valūtas tirgus ietvaros “peldošs”. Piemērs par noteiktiem valūtas kursiem ar iegrožotām svārstībām ir vienošanās par EVS II nosacījumu piemērošanu starp EMS un šinī ūnijā neietilpstošajām ES dalībvalstīm, praktiski par eiro kursu pret Lielbritānijas mārciņu, Zviedrijas un Dānijas kronu. Turpretī attiecībā pret ASV dolāru un Japānas jenu nolemts turēties pie Jamaikas valūtas sistēmas principiem, kad valūtu kursu nosaka konkrēto valūtu pieprasījuma un piedāvājumu samērs valūtu biržās un starpbanku valūtas tirgū.
Otrkārt, ECB kompetencē ir visi valūtas kursu veidošanās faktiskie jautājumi, t.sk. eiro apmaiņas ikdienas kursa noteikšana. ECB var operatīvi lietot it visu valūtu kursu regulēšanas ieroču arsenālu: valūtas intervenci, iedarbojoties uz eiro piedāvājuma un pieprasījuma apjomu, aizdevuma procenta likmes izmaiņu u.c.
ECOFIN padomei ir arī tiesības izteikt nesaistošas rekomendācijas ECB valūtas politikas pilnveidošanai. Noteiktos apstākļos var veidoties nesaskaņa starp naudas stabilitātes nodrošināšanu, inflācijas apkarošanas pasākumiem un noteiktu eiro apmaiņas kursu. Šinī situācijā priekšroka ir dodama naudas stabilitātes nodrošināšanai.

Georgs Lībermanis,
LU Dr.h.c., Latvijas valsts emeritētais zinātnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!