• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumi Nr. 642 "Noteikumi par apbūvēta zemesgabala vērtības noteikšanu privatizācijas vajadzībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2005., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.643

Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.1000 "Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādis un pakalpojumu samaksas kārtība"

Vēl šajā numurā

31.08.2005., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 642

Pieņemts: 30.08.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 02.09.2005., Latvijas Vēstnesis Nr.139 (3297)

Ministru kabineta noteikumi Nr.642

Rīgā 2005.gada 30.augustā (prot. Nr.49 39.§)

Noteikumi par apbūvēta zemesgabala vērtības noteikšanu privatizācijas vajadzībām

Izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 8.panta otro daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikta apbūvēta zemesgabala vērtība privatizācijas vajadzībām.

2. Zemesgabala vērtību privatizācijas vajadzībām (turpmāk – privatizācijas vērtība) nosaka, ņemot vērā Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 8.panta otrajā daļā minētos nosacījumus, kā arī šajos noteikumos noteikto zemesgabala vērtēšanas kārtību.

3. Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 8.panta otrajā daļā minēto zemesgabala lietošanas mērķi privatizācijai (turpmāk – lietošanas mērķis) pēc privatizāciju veicošās institūcijas pieprasījuma nosaka pašvaldība, kuras teritorijā atrodas attiecīgais zemesgabals, pamatojoties uz vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā norādīto atļauto zemes izmantošanu.

4. Valsts zemes dienests atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 8.panta otrajā daļā noteiktajiem nosacījumiem privatizācijas vērtību nosaka, ņemot vērā zemes vērtību zonējuma zonu zemes bāzes vērtību, kas koriģēta ar cenu indeksu, ko nosaka šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā.

II. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķa noteikšana

5. Privatizāciju veicošā institūcija iesniedz privatizējamo zemesgabalu sarakstu pašvaldībā. Sarakstā norāda:

5.1. zemesgabala (zemes vienības) adresi;

5.2. zemesgabala kadastra apzīmējumu;

5.3. zemesgabala kopplatību;

5.4. kadastrā reģistrēto nekustamā īpašuma lietošanas mērķi (mērķus) un tam (tiem) piekrītošo platību.

6. Pašvaldība izvērtē, vai zemesgabalam noteiktais nekustamā īpašuma lietošanas mērķis (turpmāk – spēkā esošais lietošanas mērķis) atbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā norādītajam atļautajam zemes izmantošanas veidam.

7. Ja ir stājies spēkā vietējās pašvaldības teritorijas plānojums, kas izstrādāts saskaņā ar Teritorijas plānošanas likumu un zemesgabala spēkā esošais lietošanas mērķis:

7.1. sakrīt ar teritorijas plānojumā norādīto atļauto izmantošanas veidu, par lietošanas mērķi nosaka spēkā esošo lietošanas mērķi;

7.2. nesakrīt ar teritorijas plānojumā norādīto atļauto izmantošanas veidu, par lietošanas mērķi nosaka teritorijas plānojumā norādīto atļauto izmantošanas veidu.

8. Ja nav stājies spēkā vietējās pašvaldības teritorijas plānojums, kas izstrādāts saskaņā ar Teritorijas plānošanas likumu, lietošanas mērķi nosaka pašvaldība atbilstoši zemesgabala faktiskajai izmantošanai.

9. Ja par lietošanas mērķi nosaka spēkā esošo lietošanas mērķi, pašvaldība 10darbdienu laikā sagatavo un nosūta privatizāciju veicošajai institūcijai izziņu par attiecīgo lietošanas mērķu atbilstību.

10. Ja par lietošanas mērķi nenosaka spēkā esošo lietošanas mērķi, pašvaldība mēneša laikā nosaka lietošanas mērķi un nosūta privatizāciju veicošajai institūcijai izziņu par noteikto lietošanas mērķi.

11. Lietošanas mērķi nosaka atbilstoši Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumu Nr.344 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un sistematizācijas kārtība" 2.pielikumam.

12. Lietošanas mērķi izmanto tikai privatizācijas vērtības noteikšanai.

III. Cenu indeksa noteikšana

13. Cenu indeksu nosaka, pamatojoties uz Valsts zemes dienesta nekustamā īpašuma tirgus datu bāzē uzkrāto informāciju par nekustamā īpašuma pirkuma darījumiem.

14. Cenu indekss norāda nekustamā īpašuma tirgus cenu izmaiņas noteiktā teritorijā un periodā.

15. Cenu indeksu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

04.JPG (29682 bytes)

P01 – cenu indekss;

 pi1 – vidējā cena (darījuma summa) pārskata periodā i-tajā darījumu objektu grupā;

 pi0 – vidējā cena (darījuma summa) bāzes periodā i-tajā darījumu objektu grupā;

 qi0 – darījumu skaits bāzes periodā i-tajā darījumu objektu grupā;

i – darījumu objektu grupa, kur ir darījumi gan bāzes, gan pārskata periodā.

 

16. Pārskata un bāzes periods ir pēdējie seši mēneši.

17. Pārskata perioda beigu datums ir vienāds ar cenu indeksa noteikšanas datumu.

18. Bāzes perioda beigu datums ir tā gada 1.jūlijs, kas ir pirms spēkā esošā zemes vērtību zonējuma apstiprināšanas gada.

19. Darījumus iedala 10darījumu objektu grupās, ņemot vērā darījuma objekta sastāvu un objektu raksturojošos lielumus:

19.1. darījumi ar zemi, ja zemes platība ir 3000m2 vai mazāka;

19.2. darījumi ar zemi, ja zemes platība ir lielāka par 3000m2 un mazāka par 30000m2 vai vienāda;

19.3. darījumi ar zemi, ja zemes platība ir lielāka par 30000m2;

19.4. darījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir 3000m2 vai mazāka un kopējā visu būvju platība ir 500m2 vai mazāka;

19.5. darījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir 3000m2 vai mazāka un kopējā visu būvju platība ir lielāka par 500m2;

19.6. darījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir lielāka par 3000m2 un mazāka par 30000m2 vai vienāda un kopējā visu būvju platība ir 500m2 vai mazāka;

19.7. darījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir lielāka par 3000m2 un mazāka par 30000m2 vai vienāda un kopējā visu būvju platība ir lielāka par 500m2;

19.8. darījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir lielāka par 30000m2 un kopējā visu būvju platība ir 500 m2 vai mazāka;

19.9.d arījumi ar zemes un būvju īpašumiem, ja zemes platība ir lielāka par 30000m2 un kopējā visu būvju platība ir lielāka par 500m2;

19.10. darījumi ar dzīvokļu īpašumiem un citām telpām.

20. Cenu indeksa aprēķinā izmanto darījumu objektu grupas, kurās katrā periodā ir vismaz trīs darījumi.

21. Cenu indeksu nosaka pašvaldības teritoriālajai vienībai, kuras teritorijā atrodas zemesgabals, ņemot vērā visus šajā pašvaldības teritoriālajā vienībā notikušos darījumus attiecīgajos periodos.

22. Ja attiecīgajā pašvaldības teritoriālajā vienībā ir mazāk par trijām darījumu objektu grupām, no kurām aprēķina cenu indeksu, to nosaka, ņemot vērā darījumus, kas notikuši:

22.1. visās viena administratīvā rajona lauku teritorijās, izņemot pašvaldības teritoriālās vienības, kas robežojas ar Baltijas jūru vai Rīgas jūras līci (turpmāk – Baltijas jūra), ja vērtējamais zemesgabals atrodas attiecīgā administratīvā rajona lauku teritorijā, kura nerobežojas ar Baltijas jūru;

22.2. visās viena administratīvā rajona lauku teritorijās, kuras robežojas ar Baltijas jūru, ja vērtējamais zemesgabals atrodas attiecīgā administratīvā rajona lauku teritorijā, kura robežojas ar Baltijas jūru;

22.3. visās viena administratīvā rajona pilsētu teritorijās (izņemot republikas nozīmes pilsētas), ja vērtējamais zemesgabals atrodas attiecīgā administratīvā rajona pilsētu teritorijā (izņemot republikas pilsētas).

23. Ja šo noteikumu 22.1.apakšpunktā minētajās teritorijās ir mazāk par trijām notikušo darījumu objektu grupām, no kurām aprēķina cenu indeksu, to nosaka, ņemot vērā darījumus, kas notikuši visās attiecīgā administratīvā rajona (kurā atrodas vērtējamā zemes vienība) blakus esošo administratīvo rajonu lauku teritorijās, kuras nerobežojas ar Baltijas jūru.

24. Ja šo noteikumu 22.2.apakšpunktā minētajās teritorijās ir mazāk par trijām notikušo darījumu objektu grupām, no kurām aprēķina cenu indeksu, to nosaka, ņemot vērā darījumus, kas notikuši visās attiecīgā administratīvā rajona (kurā atrodas vērtējamais zemesgabals) blakus esošo administratīvo rajonu lauku teritorijās, kuras robežojas ar Baltijas jūru.

25. Ja šo noteikumu 22.3.apakšpunktā minētajās teritorijās ir mazāk par trijām darījumu objekta grupām, no kurām aprēķina cenu indeksu, to nosaka, ņemot vērā darījumus, kas notikuši visās attiecīgā administratīvā rajona (kurā atrodas vērtējamais zemesgabals) blakus esošo administratīvo rajonu pilsētu teritorijās (izņemot republikas nozīmes pilsētas).

26. Cenu indeksu nosaka ar precizitāti divas zīmes aiz komata.

IV.  Privatizācijas vērtības noteikšana

27. Privatizāciju veicošā institūcija iesniedz Valsts zemes dienestā iesniegumu par zemesgabala privatizācijas vērtības noteikšanu (pielikums). Iesniegumā norāda:

27.1. zemesgabala adresi;

27.2. zemesgabala kadastra apzīmējumu;

27.3. zemesgabala kopplatību;

27.4. lietošanas mērķi (mērķus) un tam (tiem) piekrītošās zemes platības.

28. Privatizācijas vērtības noteikšanā izmanto šādus datus:

28.1. privatizāciju veicošās institūcijas iesniegto informāciju par zemesgabalu:

28.1.1. zemesgabala kadastra apzīmējumu;

28.1.2. zemesgabala kopplatību kvadrātmetros;

28.1.3. lietošanas mērķi (mērķus) un tam (tiem) piekrītošās zemes platības;

28.2. zemes vērtību zonējumā noteiktās zonas zemes bāzes vērtības lietošanas mērķim;

28.3. cenu indeksu;

28.4. kadastrā reģistrēto zemesgabala apgrūtinājumu koeficientu.

29. Privatizācijas vērtību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Vp = (B1 × L1 +... Bn × Ln) × P × K, kur:

Vp – zemesgabala privatizācijas vērtība (Ls);

B1...Bn– zonas zemes bāzes vērtība attiecīgajam lietošanas mērķim (Ls/m2);

P – cenu indekss;

L1...Ln– lietošanas mērķim piekrītošā zemes platība (m2);

K – zemesgabala apgrūtinājumu koeficients.

30. Nosakot privatizācijas vērtību, aprēķinā netiek izvērtētas pašvaldības administratīvās teritorijas zemes vērtību zonējumā noteiktās lietošanas mērķu standartplatības un standartplatības korekcijas koeficienti.

31. Valsts zemes dienests izsniedz privatizāciju veicošajai institūcijai:

31.1. izziņu par privatizācijas vērtību. Izziņā norāda:

31.1.1. zemesgabala adresi;

31.1.2. zemesgabala kadastra apzīmējumu;

31.1.3. zemesgabala kopplatību;

31.1.4. privatizācijas vērtību;

31.2. aprēķina protokolu. Protokolā norāda:

31.2.1. zemesgabala adresi;

31.2.2. zemesgabala kadastra apzīmējumu;

31.2.3. zemesgabala kopplatību;

31.2.4. lietošanas mērķi (mērķus) un tam (tiem) piekrītošās zemes platības;

31.2.5. zemes vērtību zonu, kā arī zemes vērtību zonas bāzes vērtību (vērtības) attiecīgajam lietošanas mērķim (mērķiem);

31.2.6. cenu indeksu;

31.2.7. zemesgabala apgrūtinājumu koeficientu;

31.2.8. noteikto privatizācijas vērtību.

32. Privatizācijas vērtība tiek noteikta 10darbdienu laikā pēc iesnieguma reģistrācijas Valsts zemes dienestā.

V. Noslēguma jautājumi

33. Ja lietošanas mērķim nav apstiprināta zonas zemes bāzes vērtība, privatizācijas vērtības noteikšanai par zonas zemes bāzes vērtību izmanto:

33.1. Rīgas rajona lauku apvidu pašvaldībās– nekustamā īpašuma lietošanas mērķa 1302 "Iepriekš neklasificētu objektu apbūve" zemes bāzes vērtību;

33.2. pārējās valsts teritorijas lauku apvidu pašvaldībās – nekustamā īpašuma lietošanas mērķa 0104 "Lauksaimnieciska rakstura uzņēmumu apbūve" zemes bāzes vērtību.

34. Valsts zemes dienesta noteiktā privatizācijas vērtība atsavināšanas un privatizācijas vajadzībām derīga līdz zemesgabala cenas noteikšanas dienai, nomas līguma slēgšanas gadījumos – līdz nomas līguma noslēgšanas dienai, bet ne ilgāk kā sešus mēnešus pēc attiecīgās privatizācijas vērtības noteikšanas.

35. Valsts zemes dienests veic ar privatizācijas vērtības noteikšanu saistīto materiālu kārtošanu un glabāšanu.

36. Ar privatizācijas vērtības noteikšanu saistītie materiāli ir:

36.1. datu kopa, kas izmantota cenu indeksa noteikšanai;

36.2. cenu indekss;

36.3. izziņa par privatizācijas vērtību;

36.4. privatizācijas vērtības aprēķina protokols;

36.5. privatizāciju veicošās institūcijas iesniegums par privatizācijas vērtības noteikšanu.

37. Ar apbūvēta zemesgabala privatizācijas vērtības noteikšanu saistītos izdevumus Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.1000 "Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādis un pakalpojumu samaksas kārtība" noteiktajā apmērā privatizāciju veicošā institūcija iekļauj apbūvēta zemesgabala cenā.

38. Atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 9.panta septītajai daļai, 20.panta pirmajai un devītajai daļai un 26.panta ceturtajai daļai šajos noteikumos noteiktajā kārtībā noteiktā privatizācijas vērtība ir piemērojama atsavināšanas un nomas vajadzībām. Šādā gadījumā noteikumos noteiktās privatizāciju veicošās institūcijas darbības veic attiecīgās atsavināšanu vai iznomāšanu veicošās institūcijas.

39. Ja atsavināmajam zemesgabalam kadastrā reģistrēts tikai viens nekustamā īpašuma lietošanas mērķis un tas ir no "Vienģimenes un divģimeņu dzīvojamo māju apbūves" lietošanas mērķu grupas, atsavināšanu veicošā institūcija lietošanas mērķi privatizācijai norāda atbilstoši kadastrā reģistrētajam, nepieprasot no pašvaldības šo noteikumu 9. vai 10.punktā minētās izziņas.

40. Privatizācijas vērtību var apstrīdēt Valsts zemes dienesta darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

41. Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.septembri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.septembri.

 

Pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 30.augusta noteikumiem Nr.642

01.JPG (12237 bytes)

02.JPG (39973 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!