• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115514

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Austrijas “Die Presse”: “ES krīze ir nodarījusi ļaunumu šīs savienības kā pasaules politikas līdzdalībnieces reputācijai. Tas kļuva skaidrs politiskajās debatēs Alpbahas forumā nedēļas sākumā. Eiropa kļūst vājāka – tāds bija starptautisko debašu secinājums. Kontinents salīdzinājumā ar ASV un Āziju arvien vairāk zaudē ietekmi. Starptautiskie eksperti kritizēja eiropiešus par to, ka viņiem nav kopējas ārpolitiskās struktūras un nav vēlēšanās iesaistīties politiskajos procesos pasaulē. Priekšnoteikums miera nodrošināšanai ES un kaimiņu reģionos esot gan diplomātiskā, gan militārā kapacitāte, tāpēc Eiropa nevarot arī turpmāk “atļauties būt bezspēcīga drošības politikas jomā”. Alpbahā skaidri redzama kļuva arī galvenā ES integrācijas problēma – eiropeiskās identitātes trūkums”.

Angļu “The Financial Times”: Čehijas Republikas prezidents rakstā iepazīstina ar savu priekšstatu par Eiropas Savienības un Eiropas integrācijas procesa turpmāko attīstību, uzsverot, ka nepieciešama liberāli demokrātiska politiskā sistēma un pilsonība, kura paredz cilvēku dabisko lojalitāti pret savu tautu. “Jānoskaidro, kādu Eiropu mēs vēlamies,” raksta Klauss. “Nevar būt runas par spontānu integrācijas vai globalizācijas procesu kavēšanu. Bet nevar būt arī runas par dārgu, brīvību ierobežojošu viendabību, apvienošanu, harmonizāciju un centralizāciju vai kādu “Eiropas ideoloģiju”.”

Vācu “Die Welt”: Volfgangs Gerhards domā, ka Vācijas un Francijas tandēmam jāpastāv arī turpmāk. Tomēr svarīgi esot arī intensīvi kontakti ar mazākajām ES dalībvalstīm. Viņš aicina Franciju piekrist kompromisam ES finanšu jautājumos un šai ziņā saskata tikai vienu iespēju – vispārēju nacionālo līdzfinansējumu, ko Parīze līdz šim ir noraidījusi.

Krievijas “Izvestija” intervē Lehu Valensu, kurš nožēlo Polijas šābrīža sliktās attiecības ar Krieviju un runā par Polijas un ES attiecībām, strīdu ar Baltkrieviju, arī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Valensa atzīst, ka gribētu no jauna kļūt par prezidentu, bet viņa kandidatūra nav raisījusi pietiekamu interesi sabiedrībā, lai viņš iesaistītos vēlēšanu kampaņā.

Parīzē izdotais “The International Herald Tribune”: “Polijas kādreizējo komunistu valdība ir iestigusi korupcijā. Bet labēji centrisko partiju spēks pret bijušajiem komunistiem var nekļūt par vienīgo pārsteigumu – Poliju pēc vēlēšanām varētu vadīt dvīņi Lehs un Jaroslavs Kačinski. Jaunākais brālis Lehs kandidē prezidenta vēlēšanās, kamēr Jaroslavs kandidēs parlamenta vēlēšanās un cer kļūt par premjerministru.”

Krievijas “Rosbalt”: “To, ka ēkas atrašana Latvijas konsulāta pastāvīgajai mītnei Kaļiņingradā nepamatoti aizkavējusies, tikšanās laikā ar Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka Pētera Vaivara vadīto delegāciju atzinis Kaļiņingradas apgabala gubernators V. Jegorovs. Ticis apspriests kārtējais – jau 11.variants kancelejas izmitināšanai. Šīs situācijas dēļ Kaļiņingradas iedzīvotājiem vīzas ieceļošanai Latvijā jāsaņem Maskavā.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!