• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pētījums uzņēmējdarbības atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Prioritāra sociālā, nevis politiskā integrācija

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pētījums uzņēmējdarbības atbalstam

Sākts pētījums, kurā novērtēs administratīvo procedūru ietekmi uz darījumu vidi Latvijā.

Pētījumu “Administratīvo procedūru ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Latvijā” veiks Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Pasaules bankas Ārvalstu investīciju konsultatīvo dienestu. Projekta mērķis ir apzināt un izvērtēt procedūras, ar kurām saskaras uzņēmēji, lai iegūto informāciju izmantotu šķēršļu novēršanai un uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Ieceri īstenos “Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS”, kas intervēs vairāk nekā 700 uzņēmumu.
Kā pastāstīja SKDS direktors Arnis Kaktiņš, aptaujātajiem piedāvās aizpildīt aptuveni 30 lappušu biezu anketu, kura aptver plašu jautājumu spektru. Anketas sastādītas latviešu, krievu un angļu valodā, lai apzinātu gan vietējos uzņēmējus, gan ārvalstu investorus. Aptauju plānots pabeigt piecu nedēļu laikā.
Aptaujas neatkarīgu uzraudzību īstenos un uzņēmēju prioritātes noteiks privātā sektora ekspertu un uzņēmēju apvienību pārstāvju grupa. Tajā pārstāvēti nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī 15 neatkarīgo ekspertu organizācijas. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle norādīja, ka pētījumā konstatētās problēmas būs arī konstruktīvi jārisina. Kā piemēru E.Egle minēja darba un darba aizsardzības likumdošanu, kuras grozījumos ir ieinteresēta LDDK.
Aptaujai beizoties, tās rezultāti tiks salīdzināti ar datiem, kas ar anketēšanas metodi iegūti no valsts un pašvaldību institūcijām. Gūtā informācija palīdzēs ne tikai novērtēt esošo situāciju, bet arī izprast pēdējo piecu gadu darba efektivitāti un iespējamās kļūdas. Līdz šim jau veikti trīs apsekojumi par administratīvo procedūru ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi 1998., 2001.un 2003.gadā. Pētījumā izteiktās rekomendācijas kopš 1999.gada ļāva vienkāršot uzņēmumu reģistrāciju un nodokļu administrēšanu, uzlabot inspekcijas darbību un uzlabot ārzemnieku uzturēšanās un nodarbinātības procedūru. LIAA direktors Andris Ozols norādīja: “Pētījuma rezultāts būs ne tikai teorētiskas zināšanas vien – tas īstenosies konkrētos lēmumos tautsaimniecības uzlabošanai”.
Pētījums notiek saskaņā ar LIAA koordinēto “Uzņēmējdarbības uzlabošanas plānu”, kurā paredzēts arī dialogs ar uzņēmēju pārstāvjiem. A.Ozols uzsvēra, ka nepieciešama ne vien statistika, bet arī sadarbība, kā piemēru minot diskusiju starp LIAA un Ārvalstu investoru padomi.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!