• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tandēmā - degvielas cenu rekords un inflācijas vilnis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115523

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tandēmā – degvielas cenu rekords un inflācijas vilnis

Viesuļvētras “Katrina”, kas plosās ASV, radītās sekas vienas dienas laikā ietekmējušas degvielas tirgus cenu. Dabas stihijas dēļ gandrīz pilnībā bija pārtraukta naftas un gāzes ieguve Meksikas līcī. ASV vieglās jēlnaftas cena tādēļ paaugstinājās līdz 70,85 dolāriem (40,74 latiem) par barelu. Atsevišķi energoresursu speciālisti jau pieļauj iespēju, ka naftas cenas varētu paaugstināties līdz 80 dolāriem (46 latiem) par barelu.

Cena kāps

Zibenīgi – par aptuveni 100 ASV dolāriem (aptuveni 57 latiem) par tonnu – pieaugusi aģentūras “Platts” benzīna cena. Arī Latvijas degvielas tirgotāji neizslēdz iespēju, ka tuvākajā laikā benzīna cena mazumtirdzniecībā varētu pieaugt par pieciem santīmiem par litru un 95.markas benzīna litra cena sasniegtu 68–69 santīmus. Pēc aģentūras LETA ziņām, to apstiprina Lietuvas naftas pārstrādes koncerna “Mažeiķu nafta” meitasuzņēmuma Latvijā SIA ““Mažeiķu nafta” Tirdzniecības nams” (MNTN) direktors Jānis Blūms. Vakar MNTN noteiktā 95.markas benzīna cena sasniegusi 61,1 santīmu par litru, bet 98.markas – 63,4 santīmus par litru.

Inflācijas dzinulis

Nav šaubu, degvielas cenu pieaugums gan tieši, gan netieši ietekmēs septembra kopējo cenu līmeni, uzskata finanšu eksperti. Naftas produktu sadārdzinājums pārsniegs astoņus procentus. Septembrī inflācija varētu pieaugt par aptuveni 0,3 – 0,5 procentpunktiem.
Vēl pāragri spriest par cenu kāpumu turpmākajos mēnešos. Ja pasaulē benzīna cenas ilgāku laiku turēsies augstā līmenī, Latvijā, pēc finanšu ekspertu domām, var gaidīt vēl vienu cenu kāpuma vilni, kad augsto degvielas cenu ietekmē uzņēmumi sāks celt cenas savai produkcijai.

Zelta laiki degvielas pārstrādātājiem

Lai gan vietējie degvielas tirgotāji situāciju vērtē kā kritisku un straujo cenu kāpumu uzskata par iepriekš nepieredzētu, finanšu analītiķi uzsver, ka situācija ir ļoti izdevīga “Mažeiķu naftai”. Uzņēmumam radusies iespēja pārdot no iepriekš relatīvi lētas naftas saražoto benzīnu par rekordaugstu cenu ar ievērojamu peļņu. Potenciāli ieguvēji ir visi vietējie degvielas tirgotāji, it īpaši lielie, kuri pērk benzīnu lielos apjomos un kuriem tagad ir rokās iedots pamatojums izpārdot šo benzīnu par augstāku cenu. Situācija degvielas pircējiem ļaus vērot, cik pamatota ir degvielas tirgotāju iepriekš popularizētā divu nedēļu nobīde starp cenām pasaulē un benzīntankos.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!