• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akcīzes preces Latvijas tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gunāram Astram aicina piešķirt Saharova prēmiju

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akcīzes preces Latvijas tirgū

Tabakas izstrādājumu aprite 2005.gada pirmajā pusē

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvalde, kā ierasts, sagatavojusi pārskatus par tabakas izstrādājumu, alkoholisko dzērienu un naftas produktu (degvielas) apriti šā gada pirmajos sešos mēnešos. “Latvijas Vēstnesis” šodien sāk ar tiem iepazīstināt savus lasītājus. Bet laikraksta A daļā tiek publicēti Ministru kabineta noteikumi Nr.662 “Akcīzes preču aprites kārtība”, kas ar šodienu, 1.septembri, Latvijā stājas spēkā.

CIIGAS.JPG (55490 bytes)Šā gada pirmajos sešos mēnešos akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem sasnieguši 18,4 miljonus latu. Tādējādi, kā liecina pārskats, gada ieņēmumu plāns jau izpildīts par 63,1%. Kopumā šogad akcīzes nodokli par tabakas izstrādājumiem plānots iekasēt 29,12 miljonu latu vērtībā – par 0,6 miljoniem latu jeb par 2% vairāk, nekā faktiski tika ieņemts pērn.
Salīdzinot ar attiecīgo pagājušā gada laika posmu, nodokļa ieņēmumi pieauguši par 60%. Šāds pieaugums tiek skaidrots ar akcīzes nodokļa likmju palielināšanu šā gada 1.janvārī, jo gada pirmajā pusē brīvam apgrozījumam tika izlaists mazāk cigarešu nekā pērn šajā pašā laikā.
Lielākā akcīzes nodokļa ieņēmumu daļa – 65% no pirmā pusgada ieņēmumiem – tika iekasēta šā gada janvārī, ņemot vērā pagājušā gada decembrī brīvā apgrozījumā izlaisto cigarešu apjomu. Tas skaidrojams ar akcīzes nodokļa likmju ikgadējo paaugstināšanu 2005.gada 1.janvārī (skat. tabulu). Būdami par to iepriekš informēti, tabakas izstrādājumu apritē iesaistītie komersanti 2004.gada decembrī no akcīzes preču noliktavām izveda 5,4 reizes lielāku preču apjomu nekā pirms tam vidēji mēnesī.
Kā izriet no pārskata, vislielāko akcīzes nodokļa ieņēmumu daļu – 99,5% – veido ieņēmumi par cigaretēm, tāpēc jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs vai cigarešu aprites rādītājos joprojām būtiski ietekmē arī akcīzes nodokļa ieņēmumus.

Tabakas izstrādājumu ražošana

Mūsu valstī šobrīd ir divi akcīzes preču noliktavu turētāji, kuriem atļauts veikt tādas darbības kā tabakas izstrādājumu ražošana. Pašlaik Latvijā tiek ražotas tikai cigaretes
Šā gada pirmajā pusē Latvijā kopumā saražoti 1132,5 miljoni cigarešu – par 41% jeb par 330,8 miljoniem cigarešu vairāk nekā pērn šajā pašā laikā. Tomēr salīdzinājumā ar mēneša vidējo rādītāju pagājušajā gadā, kad tika saražoti 203 miljoni cigarešu mēnesī, šogad šis apjoms samazinājies par 7%.
Kā skaidro VID speciālisti, ražošanas apjoma pieaugums šā gada pirmajā pusē saistīts galvenokārt ar to, ka pieaudzis no Latvijas izvesto (tai skaitā eksportēto) cigarešu apjoms, jo mūsu tirgū realizēto vietējā ražojuma cigarešu apjoms krities par 27%. Uz citām valstīm tika izvesti 62% no visām gada pirmajos sešos mēnešos saražotajām cigaretēm (pērn šajā pašā laikā – tikai 36%).
Iepriekšējo gadu un atsevišķu mēnešu dati liecina, ka Latvijā ražoto cigarešu izvešana uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un eksports uz trešajām valstīm ir stipri svārstīgs, lai gan pēdējos pāris mēnešus vērojama tendence izvesto un eksportēto cigarešu apjomam pieaugt. Te jāņem vērā, ka cigarešu ražošana Latvijā faktiski koncentrēta vienā uzņēmumā.
Šogad pirmajos sešos mēnešos no Latvijas izvesti 706,4 miljoni cigarešu – aptuveni 2,5 reizes vairāk nekā šajā pašā laikā pērn. No šā apjoma 83% tika izvesti uz citām ES dalībvalstīm, pārējās – eksportētas.

Ievešana un imports

Pēc VID apkopotās informācijas, šā gada pirmajā pusē tabakas izstrādājumus brīvā apgrozījumā patēriņam izlaida 15 komersanti. Šajā laikā brīvam apgrozījumam tika izlaisti 620,6 miljoni ievesto un importēto cigarešu, 1,776 miljoni cigāru un cigarillu, kā arī 4591 kilograms smēķējamās tabakas.
Kopumā minētajā laika posmā brīvā apgrozījumā patēriņam ievests un importēts par 526,5 miljoniem cigarešu jeb par 46% mazāk nekā šajā pašā laikā pērn.
Gada pirmajā pusē brīvā apgrozījumā patēriņam izlaisto cigarešu apjoms joprojām ievērojami atpaliek no 2004.gada vidējā rādītāja (326,9 miljoni cigarešu mēnesī). Tas tiek skaidrots ar iepriekš minēto akcīzes nodokļa likmju palielināšanu šā gada 1.janvārī, kas izraisīja neparasti lielo brīvam apgrozījumam izlaisto cigarešu apjomu pērnā gada decembrī, lai līdz likmju paaugstināšanai “iztīrītu” akcīzes preču noliktavas, samaksājot zemāku nodokļa likmi. Tomēr, kā atzīmē pārskata autori, šim rādītājam katru mēnesi ir tendence paaugstināties, tuvojoties pagājušā gada vidējiem rādītājiem.
Brīvam apgrozījumam ievesto un importēto cigāru un cigarillu apjoms šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo pagājušā gada laika posmu ir palielinājies par 51%, bet smēķējamās tabakas apjoms – par 73%.

Kopējā realizācija Latvijā

Par kopējo tabakas izstrādājumu realizāciju (patēriņu) valstī šajā pārskatā tiek uzskatīta tabakas izstrādājumu ražotāju, kā arī no ES dalībvalstīm ievestās un no trešajām valstīm importētās produkcijas novirzīšana izplatīšanai patēriņam Latvijā.
Gada pirmajā pusē Latvijā realizēti 1023,9 miljoni cigarešu – par 37% mazāk nekā šajā pašā laikā pērn. Savukārt vidēji mēnesī šogad Latvijā tiek realizēti 170,7 miljoni cigarešu jeb 2,5 reizes mazāk nekā pērn vidēji mēnesī (421,9 miljoni cigarešu). Tas saistīts tikai un vienīgi ar decembrī izveidotajiem milzīgajiem preču krājumiem tirdzniecības vietās, uzsver pārskata autori.
Attiecībā uz cigarešu tirgus struktūru tiek atzīmēts, ka vietējā ražojuma cigarešu īpatsvars kopējā Latvijā realizējamo cigarešu struktūrā katru gadu samazinās – 2002.gadā vietējā ražojuma cigaretes veidoja 35% tirgus, 2003.gadā – 32%, bet 2004.gadā – vairs tikai 26%.

CIGARETES.JPG (19676 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Lai gan vietējā ražojuma cigaretes šā gada pirmajā pusē Latvijas kopējā cigarešu tirgū aizņēma 40%, tiek prognozēts, ka līdz gada beigām Latvijā ražotās produkcijas īpatsvars nedaudz samazināsies, tuvojoties pagājušā gada līmenim. Tomēr populārāko cigarešu sarakstā pirmās divas pozīcijas ieņem tieši Latvijā ražotās cigarešu markas, jo, pastāvīgi pieaugot akcīzes nodoklim, patērētāji dod priekšroku lētākām cigaretēm. Pircēji pārsvarā izvēlas cigaretes ar filtru, jo bezfiltra cigarešu realizācija veido tikai vienu procentu.
2005.gada pirmajā pusē Latvijā tika realizēti 1,339 miljoni cigāru un cigarillu un 5788 kilogrami smēķējamās tabakas. Salīdzinājumā ar attiecīgā pagājušā gada laika posma rādītājiem cigāru un cigarillu realizācijas apjoms samazinājies par 11%, toties smēķējamās tabakas realizācijas apjoms pieaudzis par 93%. Patērētāji priekšroku dod tieši cigarilliem, kas varētu būt skaidrojams ar plašāk pieejamo sortimentu garšas un aromāta izvēles ziņā. Lielāks noiets vērojams smēķējamai tabakai nekā smalki sagrieztai tabakai, kas domāta cigarešu uztīšanai. Šo rādītāju gan ietekmē patērētāju individuālā izvēle.

Galvenais akcīzes nodokļa piemērošanas mērķis ir tabakas izstrādājumu kā cilvēka veselībai un videi kaitīga produkta patēriņa samazināšana. Tādējādi cigarešu realizācijas apjoma samazināšanos no 272,1 miljona cigarešu mēnesī pagājušā gada pirmajā pusē līdz 170,6 miljoniem vidēji mēnesī šajā gadā pārskata autori uzskata par veiksmīgu akcīzes nodokļa politikas rezultātu, gan uzsverot, ka šo rādītāju būtiski ietekmē decembrī izveidotie cigarešu papildu uzkrājumi. Tāpēc, gada beigās vēlreiz izvērtējot šos rādītājus, situācija var mainīties.

Vairumtirdzniecība

Visu tabakas izstrādājumu aprites rādītāji šā gada pirmajā pusē salīdzinājumā ar attiecīgā pagājušā gada laika posma datiem vairumtirdzniecībā ir palielinājušies, taču, kā uzsver speciālisti, tas nav uzskatāms par tabakas izstrādājumu tirgus attīstības rādītāju, jo daļēji atspoguļo viena un tā paša tabakas izstrādājuma apjoma vairākkārtējo apgrozījumu, īpaši attiecībā uz cigaretēm. Cigarešu vairumtirdzniecības apjoma pieaugumu ietekmēja arī nodokļa likmju paaugstināšana šā gada 1.janvārī, jo noliktavu turētāji faktiski visas akcīzes preču noliktavās esošās cigaretes pagājušā gada decembrī novirzīja gan uz preču vairumtirdzniecības, gan mazumtirdzniecības vietām.
Šogad no janvāra līdz jūnijam ieskaitot vairumtirdzniecībā realizēts 3154,1 miljons cigarešu, 753 tūkstoši cigāru un cigarillu, kā arī 3913 kilogrami smēķējamās tabakas.

Pēc VID materiāliem sagatavoja

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs par tabakas izstrādājumiem

Tabakas izstrādājumu veids

2003.gada
1.janvāris

2003.gada
1.jūlijs

2004.gada
1.janvāris

2004.gada
1.maijs

2005.gada
1.janvāris

Cigaretēm ar filtru (Ls par 1000 cig.)

5,8

5,8+1,8%*

6,3+6,1%*

6,3+6,1%*

6,9+10,5%*

Cigaretēm bez filtra (Ls par 1000 cig.)

6,1

Cigāri un cigarilli (Ls par 1000 gab.)

11

11

11

11

11

Smēķējamai tabakai (Ls par 1000 g):

Smalki sagrieztai tabakai
cigarešu uztīšanai
Citai smēķējamai tabakai



12,2
9,7



16,6
11,4



16,6
11,4



19
13



21
13

* procenti no maksimālās mazumtirdzniecības cenas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!