• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kremlis vajā žurnālistus, bet kurš ir uzvarētājs?". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Krievi saulaini sagaida Pērsonu"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kremlis vajā žurnālistus, bet kurš ir uzvarētājs?"

"UPI"

— 2000.09.21.

Maskava jau divas nedēļas ir iesaistījusi tiesas procesā radio "Free Europe/Radio Liberty" reportieri Andreju Babicki.

Tas ir pēdējais pašreiz notiekošais, bet nesekmīgais Krievijas prezidenta Putina mēģinājums iebaidīt žurnālistus, likt tiem sekot Kremļa līnijai, apslāpēt brīvu informācijas plūsmu, uz kā balstās brīva sabiedrība. Bet viss, ko es zinu par savu kolēģi Andreju, un viss, ko mēs Rietumos zinām par mediju varu, liecina, ka Putina uzvaras ir īsās distances uzvaras, Andrejs Babickis un citi patiesības meklētāji uzvarēs "garās distances maratonos".

Krasā pretstatā savam priekšgājējam Borisam Jeļcinam Vladimirs Putins vajā presi un žurnālistus. Viņš ir nodomājis nodibināt valsts kontroli pār visiem Krievijas televīzijas kanāliem, sākot kriminālvajāšanas pret sev netīkamajiem to īpašniekiem. Putins izmanto padomju laika taktiku cenšoties, lai tikai viņa viedoklis sasniegtu Krievijas auditoriju. Pirms kāda laika Putins izdeva pirmo informācijas drošības doktrīnu — dokumentu, kas sastāv no 46 lapām, kas atsauc atmiņā padomju laika runas par draudiem no iekšienes un aicina Krievijas valsti veikt visu nepieciešamo, lai aizsargātu "Krievijas informācijas telpu". Bet nevienā gadījumā Putins nav rīkojies tik brutāli kā ar žurnālistu Andreju Babicki, kas ir saņēmis starptautisku atzinību par savām godīgajām un objektīvajām reportāžām no Čečenijas. Tikai divas nedēļas pēc tam, kad Putins bija kļuvis par prezidentu, krievu varas iestādes arestēja Babicki, apvainojot ziņu sniegšanā par krievu armijas spēku koncentrācijas vietām Čečenijā. Pēc 40 dienu gūstniecības Andreju Babicki krievu varas iestādes atbrīvoja Dagestānā, pirms tam par viņu publicējot nepatiesas ziņas.

Putins šajā jautājumā nikni paziņoja, ka Babickis plīdzot čečeniem un viņa reportāžas esot bīstamākas par čečenu dumpiniekiem. Vienā ziņā Putinam ir taisnība. Babicka reportāžas ir drauds tiem, kuri negrib, lai tauta zinātu patiesību. Tāpēc tiesa pret Babicki ir tiesa pret visiem, kam rūp brīvība un atklātība.

Pols E. Goubls

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!