• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sveicot skolēnus, studentus, skolotājus 1.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115589

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Latvijas vēstnieku Islandē

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sveicot skolēnus, studentus, skolotājus 1.septembrī

Valsts prezidente:

Cilvēku rīcībā izsenis ir bijuši dažādi resursi, bet lielākā daļa no tiem reiz var tikt izsmelti. Izglītība un zināšanas turpretī ir unikāls resurss, kurš no tā intensīvas lietošanas nevis samazinās, bet – gluži pretēji – pieaug. Katrs atklājums ved pie jauniem atklājumiem, uzkrātā pieredze palīdz nonākt pie jaunām atziņām. Tieši šī unikālā rakstura dēļ mūsdienu sabiedrības attīstībai tieši šis zināšanu resurss ir visnozīmīgākais – lielais vairums attīstīto valstu šodien var lepoties nevis ar apjomīgiem naftas krājumiem, bet gan ar izglītotiem cilvēkiem un zināšanās balstītu ekonomiku. Tāpēc ceru, ka jau ar nākamo gadu atbalsts zinātnei Latvijā pieaugs un turpinās stabili pieaugt gadu no gada, lai arī mūsu valsts varētu ne vien lepoties ar kāpjošiem makroekonomiskajiem rādītājiem, bet arī katrs iedzīvotājs pēc iespējas ātrāk sajustu sava, savas ģimenes un apkārtējo cilvēku labklājības pieaugumu. Zinātnei Latvijā ir svarīgs gan valsts atbalsts, gan Eiropas Savienības sniegtās iespējas, gan visplašākā starptautiskā sadarbība kopēju projektu īstenošanā.
Nozīmīgs aspekts labklājības veicināšanā ir arī izglītības sistēmas elastīga piemērošanās mūsdienu pasaulei un darba tirgum. Arī Latvijas nākotni es saskatu zinošos, izglītotos un uzņēmīgos cilvēkos. Taču šis resurss nedz valstij, nedz atsevišķam cilvēkam nav iegūstams vienkārši, tas ir rūpīgi audzējams un kopjams gadu no gada, gadu desmitiem. Veidojot savu nākotni, jūs, skolēni, studenti, zinātnes ļaudis, veidojat arī rītdienas Latviju. Jo gudrāki un spējīgāki būsiet jūs, jo plaukstošāka būs arī Latvija. Skolotājiem es vēlu ne vien iespējas un interesi nepārtraukti papildināt savas zināšanas un mīlēt savu mācību priekšmetu, bet arī būt ieinteresētiem savu skolēnu izaugsmē.
Sekmīgu jauno mācību gadu vēlot gan tiem, kuri šoruden uzsāk mācības vai studijas, gan tiem, kuri turpina savu izglītības ceļu, –

Vaira Vīķe-Freiberga, Valsts prezidente

Ministru prezidents

Sagaidot jaunā mācību gada sākumu, Ministru prezidents Aigars Kalvītis sveic Latvijas skolēnus, studentus, viņu vecākus, pedagogus un mācību iestāžu vadītājus Zinību dienā.
Īpašus sveicienus valdības vadītājs sūta pirmklasniekiem, kuri savas skolas slieksni pārkāps pirmo reizi. “Lai pirmā skolas diena jums visiem paliek īpašā atmiņā kā viens no pozitīvākajiem dzīves mirkļiem!” – uzsver Ministru prezidents.
A.Kalvītis novēl, lai šis mācību gads būtu auglīgs un panākumiem bagāts gan zināšanu devējiem, gan zināšanu ņēmējiem. Lai neizsīkst zinātkāre, neatlaidība un vēlme iegūt aizvien jaunas zināšanas!

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Izglītības un zinātnes ministre:

1.septembris šogad atnāk tāpat kā citu gadu, un tomēr tas atnāk katru reizi citādāk. Vieniem tas būs sengaidītais pirmais gājiens uz skolu, ar vienu roku ķeroties mammai pie rokas un otrā turot puķes savai pirmajai skolotājai. Citiem tajā kārtējo reizi veras skolas durvis, kuras virinātas jau gadu desmitiem. Vienos pirmais septembris rosina atmiņas – kā tad toreiz bija, sen, pirms daudziem gadiem, bet citos tas vieš apņēmību konkrētu mērķu sasniegšanā. Kopīgs ir tas, ka 1. septembris nevienu neatstāj vienaldzīgu, tā ir svētku diena visiem – jauniem un vairs ne tik jauniem, pilsētniekiem un lauciniekiem, skolēniem un studentiem.
Šajā svētku dienā es gribu jums novēlēt spēku un neatlaidību savu mērķu sasniegšanā – tiem, kuri šodien sāk vai atsāk mācības. Es gribu novēlēt tādu pašu spēku un neatlaidību tiem, kuru ģimenēs kāds mācās – jo tās ir papildu rūpes visai ģimenei. Tieši no ģimenes attieksmes, ģimenes atbalsta nereti ir atkarīgas cilvēka vēlēšanās un iespējas iegūt izglītību. Mēs visi vēlamies dzīvot izglītotu cilvēku vidū, dzīvot interesanti un pārticīgi. Bez izglītības tas nav iespējams. Izglītības augsto prestižu sabiedrībā nosaka tieši šis acīmredzamais priekšnoteikums mūsu sabiedrības un valsts attīstībai.

1. septembris atnāk ar jaunām rūpēm un jauniem izaicinājumiem tiem, kas stājas klases vai studentu auditorijas priekšā. Būt skolotājam – tas visos laikos ir bijis īpašs darbs, īpaša misija. Bez sava darba entuziastiem nevar iztikt neviena profesija, bet skolotāja jau it īpaši. Tāpēc visas sabiedrības pienākums ir gādāt, lai šis entuziasts par savu darbu saņemtu gan morālu, gan materiālu gandarījumu. Es priecājos, ka ar mūsu kopīgiem pūliņiem ir izdevies ielikt pamatu pedagogu algu paaugstināšanai tuvākajos piecos gados.
Izglītība ir dārga – visās nozīmēs. Arī vistiešākajā – tā paņem ievērojamu daļu valsts budžeta. Tāpēc mūsu visu – valsts, pašvaldību, visas sabiedrības – pienākums ir gādāt, lai katrs lats, kas domāts izglītībai, tiktu izlietots vislabākajā veidā. Tā ir mūsu visu kopīga rūpe un pienākums.
Apsveicu visus Latvijas iedzīvotājus jaunā mācību gada sākumā un novēlu izturību un spēku, sekmes un panākumus!

Ina Druviete, izglītības un zinātnes ministre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!