• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumi Nr. 657 "Higiēnas prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai un izplatīšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2005., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115654

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Irākas tautai un valdībai

Vēl šajā numurā

02.09.2005., Nr. 139

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 657

Pieņemts: 30.08.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.657

Rīgā 2005.gada 30.augustā (prot. Nr.49 27.§)

Higiēnas prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai un izplatīšanai

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta otro daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai un izplatīšanai.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. malta gaļa – gaļa, kas sakapāta gabaliņos vai samalta spirālveida gaļas mašīnā;

2.2.gaļas izstrādājumi – produkti, kas iegūti no svaigas gaļas vai pārtikā izmantojamiem blakusproduktiem un kuri pēc citu pārtikas produktu, garšvielu vai piedevu pievienošanas vai apstrādes saglabā gaļas šūnu iekšējo struktūru un svaigai gaļai raksturīgās īpašības;

2.3.garšvielas – lietošanai pārtikā paredzētais sāls, sinepes, virces un to aromātiskie ekstrakti, garšaugi un aromātisko garšaugu ekstrakti.

3.Noteikumi neattiecas uz:

3.1.mehāniski atkaulotu gaļu, ko paredzēts termiski apstrādāt pārtikas uzņēmumā, kurš atzīts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanu un reģistrāciju;

3.2.termiski neapstrādātu desu un desu ražošanai paredzētu gaļu;

3.3.malto gaļu un gaļas izstrādājumiem, ko gatavo mazumtirdzniecības veikalos vai tirdzniecības vietās, lai tieši pārdotu patērētājiem.

II. Higiēnas prasības maltas gaļas ražošanai un izplatīšanai

4.Maltu gaļu ražo no svaigas liellopu, cūku, aitu vai kazu gaļas, kas:

4.1.iegūta no veseliem dzīvniekiem;

4.2.iegūta pārtikas uzņēmumos, kuri atzīti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību un iekļauti šo noteikumu 41.punktā minētajā sarakstā;

4.3.izmeklēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par veterinārajām un higiēnas prasībām dzīvnieku nokaušanai, realizācijai un higiēnas prasībām gaļas iegūšanai;

4.4.marķēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām par gaļas un gaļas produktu marķēšanu;

4.5.iepakota iepakojumā, kas atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;

4.6.uzglabāta un transportēta atbilstoši higiēnas prasībām par gaļas un gaļas produktu uzglabāšanu un transportēšanu.

5.Maltu gaļu ražo no šķērssvītrotās muskulatūras, izņemot sirds muskuli, un ar to dabiskā saistībā esošajiem taukaudiem atbilstoši šādiem normatīvajiem aktiem:

5.1.veterinārās un higiēnas prasības kautuvēm, kārtība, kādā dzīvnieki tiek nokauti realizācijai, un higiēnas prasības gaļas iegūšanai;

5.2.veterinārās prasības govju, aitu, kazu un cūku, svaigas gaļas un gaļas produktu importam no trešajām valstīm;

5.3.kontroles organizēšana attiecībā uz produktiem, ko ieved Kopienā no trešajām valstīm;

5.4.par svaigas cūkgaļas izmeklējumiem trihinellu klātbūtnes noteikšanai un trihīnu (trichinella spiralis) pārbaudei, ja svaigu mājas cūku gaļu importē no trešajām valstīm.

6.Svaigu gaļu, no kuras ražo maltu gaļu, iegūst no svaigas, atkaulotas gaļas, kas pēc sasaldēšanas ir uzglabāta atbilstoši normatīvajiem aktiem par higiēnas prasībām gaļas un gaļas produktu uzglabāšanai un transportēšanai.

7.Maltas gaļas ražošanai izlieto:

7.1.atvēsinātu gaļu – ne vēlāk kā sešas dienas pēc kautproduktu ieguves;

7.2.atvēsinātu, atkaulotu un vakuumā vai kontrolētas atmosfēras apstākļos iepakotu liellopu vai jaunlopu gaļu – ne vēlāk kā 15 dienas pēc kautproduktu ieguves;

7.3.atkaulotu saldētu gaļu, ja:

7.3.1.liellopu vai jaunlopu gaļa uzglabāta ne vairāk kā 18 mēnešus;

7.3.2.aitas gaļa uzglabāta ne vairāk kā 12 mēnešus;

7.3.3.cūkgaļa uzglabāta ne vairāk kā sešus mēnešus.

8.Saldētu cūkgaļu un aitas gaļu var atkaulot tieši pirms malšanas, ja, veicot šo darbību, tiek ievērotas šajos noteikumos noteiktās higiēnas prasības.

9.Nav pieļaujama maltas gaļas ražošana no:

9.1.kautproduktu ieguves procesā iegūtiem gaļas atgriezumiem;

9.2.mehāniski atkaulotas gaļas;

9.3.liellopu, aitu, kazu, cūku galvas muskuļiem (izņemot ārējos gremošanas muskuļus), baltās līnijas bezmuskuļu daļas, karpālā un tarsālā apvidus un kaulu nokasījumiem. Diafragmas muskuļus pēc serozas atdalīšanas un ārējos gremošanas muskuļus drīkst izmantot tikai pēc cisticerkozes izmeklējumu veikšanas;

9.4.gaļas, kura satur kaulu daļiņas.

10.Maltu gaļu atvēsina vai sasaldē ne vēlāk kā vienu stundu pēc sadalīšanas porcijās un iepakošanas atbilstoši normatīvajiem aktiem par ātri sasaldēto pārtikas produktu apriti.

11.Šo noteikumu 10.punktā noteiktais laiks var būt ilgāks, ja atsevišķos gadījumos maltas gaļas ražošanas laikā tehnoloģiski pamatoti tai pievieno sāli atbilstoši higiēnas prasībām.

12.Ja maltai gaļai pievieno ne vairāk par 1 % sāls, apstrādes laiks nedrīkst pārsniegt šo noteikumu 10.punktā noteikto laiku.

13.Maltas gaļas iekšējā temperatūra ražošanas procesā nedrīkst būt augstāka par +7 °C, un ražošanas telpās temperatūra nedrīkst būt augstāka par +12°C.

14.Ja maltas gaļas ražošana ilgst vairāk par stundu, tad malto gaļu drīkst ražot no gaļas, kuras iekšējā temperatūra ir pazemināta vismaz līdz +4 °C.

15.Malto gaļu atvēsina pēc iespējas īsākā laikā, lai iekšējā temperatūra būtu zemāka par +2 °C.

16.Dzesēšanas procesa paātrināšanai ir atļauts pievienot šo noteikumu 7.3.apakš­punktā minētajām prasībām atbilstošu saldētu gaļu. Tādā gadījumā maltas gaļas ražošana, sadalīšana porcijās, iepakošana un dzesēšana nedrīkst pārsniegt vienu stundu. Etiķetē norāda informāciju par klāt pievienoto saldēto gaļu.

17.Ja maltā gaļa ražota no šo noteikumu 7.1. un 7.2.apakšpunktā minētās gaļas, to iepako, uzglabā un izplata:

17.1.atvēsinātu ar iekšējo temperatūru, zemāku par +2 °C;

17.2.saldētu ar iekšējo temperatūru, zemāku par –18 °C.

18.Maltu gaļu drīkst sasaldēt tikai vienu reizi.

19.Maltu gaļu nedrīkst apstrādāt ar jonizējošo starojumu vai ultra­violetajiem stariem.

III. Higiēnas prasības gaļas izstrādājumu ražošanai un izplatīšanai

20.Gaļas izstrādājumus izplatīšanai ražo:

20.1.no svaigas liellopu, cūku, aitu, kazu, trušu, putnu, saimniecībā audzētu savvaļas pārnadžu, saimniecībā audzētu savvaļas putnu un medījamo dzīvnieku gaļas;

20.2.no maltas gaļas, ievērojot šo noteikumu 4., 5. un 7.punktā noteiktās prasības.

21.Gaļu, kas ir bijusi sasaldēta, gaļas izstrādājumu ražošanai izlieto:

21.1.ne vēlāk kā 18mēnešu laikā pēc liellopu un jaunlopu nokaušanas;

21.2.ne vēlāk kā 12mēnešu laikā pēc aitu, kazu, mājputnu, trušu un saimniecībā audzētu medījuma dzīvnieku nokaušanas;

21.3.ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc to dzīvnieku nokaušanas, kas nav minēti šo noteikumu 21.1. un 21.2.apakšpunktā.

22.Maltas gaļas izstrādājumus, izņemot termiski neapstrādātas desas un desu ražošanai paredzētu gaļu, izplata, ja tie ražoti no maltas gaļas, ievērojot šo noteikumu II nodaļā noteiktās prasības.

23.Saldētu cūkgaļu un aitas gaļu var atkaulot tieši pirms gaļas izstrādājumu gatavošanas, ja, veicot šo darbību, tiek nodrošinātas normatīvajos aktos par higiēnas prasībām pārtikas apritē noteiktās prasības.

24.Gaļas izstrādājumus pēc to sagatavošanas nekavējoties iepako nosūtīšanas vienībās, novēršot jebkuru inficēšanās iespēju, un atvēsina vai sasaldē pēc iespējas īsākā laikā.

25.Gaļas izstrādājumus izplata:

25.1.atvēsinātus, pēc iespējas īsākā laikā nodrošinot šādu iekšējo temperatūru:

25.1.1.ne augstāku par +2 °C, ja tie ražoti no maltas gaļas;

25.1.2.ne augstāku par +7 °C, ja tie ražoti no svaigas gaļas;

25.1.3.ne augstāku par +7 °C, ja tie ražoti no mājputnu gaļas;

25.1.4.ne augstāku par +3°C, ja tie satur pārtikā izmantojamos blakus­produktus;

25.2.saldētus, to iekšējo temperatūru nodrošinot ne augstāku par –18 °C.

26.Gaļas izstrādājumus drīkst sasaldēt tikai vienu reizi, un to derīguma termiņš nav ilgāks par 18 mēnešiem.

27.Gaļas izstrādājumus nedrīkst apstrādāt ar jonizējošo vai ultravioleto starojumu, izņemot gadījumus, kas noteikti normatīvajos aktos par jonizējošā starojuma lietošanu pārtikas apritē.

IV. Maltas gaļas un gaļas izstrādājumu izplatīšanai nepieciešamie dokumenti

28.Maltas gaļas un gaļas izstrādājumu izplatīšanai nepieciešams ražotāja sastādīts pavaddokuments. Pavaddokumentā norāda:

28.1.ražošanas uzņēmumu;

28.2.uzņēmuma atzīšanas numuru;

28.3.saldētai maltai gaļai – skaidri salasāmu sasaldēšanas mēnesi un gadu.

29.Transportējot malto gaļu, ražotāja sastādītajam pavaddokumentam pievieno šo noteikumu 1.pielikumā noteikto veselības sertifikātu, ja:

29.1.to pieprasa galamērķa Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentā iestāde;

29.2.malto gaļu transportē uz trešajām valstīm;

29.3.maltā gaļa ir iegūta reģionā, kurā noteikti ierobežojumi;

29.4.malto gaļu aizplombētā kravas automašīnā transportē uz citu dalībvalsti caur trešo valsti.

30.Ja malto gaļu paredzēts nosūtīt uz Somiju vai Zviedriju, veterinārajā sertifikātā norāda vienu no šo noteikumu 1.pielikuma 4.punkta “c” apakšpunktā minētajiem norādījumiem.

31.Gaļas izstrādājumu transportēšanai nepieciešams šo noteikumu 2.pielikumā noteiktais veterinārais sertifikāts.

32.Saņēmējs sertifikātu glabā ne mazāk par vienu gadu un pēc pirmā pieprasījuma uzrāda Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoram.

V. Prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražotnēm

33.Kautuvēs un gaļas sadalīšanas uzņēmumos, kuros iegūst gaļu maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai, ievēro personāla, telpu, iekārtu un aprīkojuma higiēnas prasības, kas noteiktas normatīvajos aktos par veterināro un higiēnas prasību ievērošanu kautuvēm un gaļas iegūšanai, kā arī gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai.

34.Uzņēmuma vadītājs vai viņa pilnvarotā persona saskaņā ar normatīvajiem aktiem par higiēnas prasībām pārtikas apritē paškontroles pasākumu ietvaros nodrošina:

34.1.visu izejvielu pārbaudi un notraipīto un aizdomīgo gabalu izņemšanu un atzīšanu par nederīgiem;

34.2.tīrīšanas un dezinfekcijas metožu pārbaudi;

34.3.paraugu ņemšanu un laboratorisko izmeklējumu veikšanu akreditētā laboratorijā;

34.4.šo noteikumu 34.3.apakšpunktā veikto izmeklējumu rezultātu uzglabāšanu divus gadus, bet atvēsinātiem produktiem – sešus mēnešus pēc izstrādājuma glabāšanas termiņa beigām;

34.5.veselības marķējumā sniegtās informācijas precizitāti;

34.6.Pārtikas un veterinārā dienesta informēšanu par laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanu, kas liecina par draudiem patērētāju veselībai;

34.7.pastāvot tūlītējiem draudiem patērētāju veselībai, ar līdzīgu tehnoloģiju ražoto izstrādājumu izņemšanu no tirgus, pārstrādi vai iznīcināšanu atbilstoši normatīvajiem aktiem par izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmākās izmantošanas vai iznīcināšanas kārtību.

35.Uzņēmuma vadītājs vai viņa pilnvarotā persona nodrošina, ka uz izstrādājuma sekundārā iepakojuma ir norāde, kurā ir sniegta šāda skaidri salasāma informācija:

35.1.uzglabāšanas un transportēšanas temperatūra;

35.2.saldētu izstrādājumu uzglabāšanas laiks;

35.3.atvēsinātu izstrādājumu minimālais uzglabāšanas laiks.

36.Malto gaļu un gaļas izstrādājumus drīkst sasaldēt tikai:

36.1.ražošanas telpās;

36.2.patstāvīgā ražošanas vienībā;

36.3.atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību atzītā saldētavā.

37.Piedevas maltai gaļai un gaļas izstrādājumiem drīkst pievienot atbilstoši normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas.

38.Maltai gaļai un gaļas izstrādājumiem, kurus paredzēts izplatīt Eiropas Savienības iekšējā tirgū, mikrobioloģiskās pārbaudes veic katru dienu.

39.Maltai gaļai un gaļas izstrādājumiem, kurus ražo izplatīšanai Latvijas tirgū, mikrobioloģiskās pārbaudes veic vismaz reizi nedēļā.

40.Mikrobioloģiskos izmeklējumus veic akreditētā laboratorijā.

41.Pārtikas un veterinārais dienests sastāda to atzīto pārtikas uzņēmumu sarakstu, kuri ražo produkciju izplatīšanai Eiropas Savienības dalībvalstīs, un to pārtikas uzņēmumu sarakstu, kuri ražo produkciju izplatīšanai Latvijas vietējā tirgū. Sarakstu ar uzņēmumiem, kuri izplata produkciju Eiropas Savienības dalībvalstīs, Pārtikas un veterinārais dienests nosūta pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Komisijai.

42.Ja uzņēmums atbilst normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām kautuvēm, kārtībai, kādā dzīvnieki tiek nokauti realizācijai, un higiēnas prasībām gaļas iegūšanai, higiēnas prasībām gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai un gaļas produktu ražošanai un tas ir atzīts maltas gaļas vai gaļas izstrādājumu ražošanai, atzīšanas apliecībā norāda, kāda normatīvā akta prasībām uzņēmums atbilst un kādu produkciju tajā ir atļauts ražot. Katrai patstāvīgai ražošanas vienībai piešķir atsevišķu atzīšanas numuru.

43.Vienotu apstiprinājuma numuru var piešķirt pārtikas ražošanas uzņēmumam, kas:

43.1.ražo gaļas izstrādājumus no izejvielām vai ar izejvielām, uz kurām attiecas vairāk nekā viena normatīvā akta prasības;

43.2.atrodas tajā pašā vietā, kur uzņēmums, kas apstiprināts saskaņā ar šo noteikumu prasībām.

44.Ja viss uzņēmums neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai, bet atsevišķa tā ražošanas vienība atbilst normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām kautuvēm, kārtībai, kādā dzīvnieki tiek nokauti realizācijai, un higiēnas prasībām gaļas iegūšanai, higiēnas prasībām gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai un gaļas produktu ražošanai apstiprināta uzņēmuma prasībām, tad uzņēmumiem drīkst būt kopējas telpas, iekārtas un personālam paredzētās telpas, kurās nav iespējama izejvielu vai neiesaiņotas gatavās produkcijas piesārņošana.

45.Šo noteikumu 44.punktā minētās ražošanas vienības ieraksta maltas gaļas vai gaļas izstrādājumu ražošanai minēto uzņēmumu saraksta atsevišķā nodaļā vai, ja tā ir neatkarīga ražošanas vienība, atsevišķā sarakstā, kas izveidots, ievērojot tādas pašas prasības.

46.Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē:

46.1.uzņēmumus, kuros ražo maltu gaļu izplatīšanai Eiropas Savienības iekšējā tirgū, – vismaz reizi dienā;

46.2.maltas gaļas ražotnes, kas atrodas gaļas sadalīšanas uzņēmumā, – tikpat bieži kā gaļas sadalīšanas uzņēmumus;

46.3.citos uzņēmumos – atkarībā no uzņēmuma jaudas, ražotās produkcijas veida un iespējamās bīstamības – Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors atrodas uz vietas pastāvīgi vai periodiski.

47.Pārtikas un veterinārais dienests:

47.1.pārtikas uzņēmumā pārbauda:

47.1.1.telpu un iekārtu tīrību un personāla higiēnu;

47.1.2.uzņēmumā veikto paškontroles pasākumu efektivitāti;

47.1.3.maltās gaļas un gaļas izstrādājumu mikrobioloģisko izmeklējumu rezultātus;

47.1.4.maltās gaļas un gaļas izstrādājumu atbilstību veselības marķējumam;

47.1.5.uzglabāšanas un transportēšanas apstākļus;

47.2.ņem visus laboratoriskajām pārbaudēm nepieciešamos paraugus pašpārbaudes rezultātu kontrolei.

48.Uzņēmuma īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona nodrošina Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoram brīvu pieeju uzņēmuma telpām, aprīkojumam un grāmatvedības dokumentiem.

49.Lai pārliecinātos par gaļas izcelsmi, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta inspektora pieprasījuma uzņēmuma īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona izsniedz:

49.1.dokumentus, kas dod iespēju izsekot izejmateriālu izcelsmei;

49.2.mikrobioloģisko izmeklējumu rezultātus;

49.3.pašpārbaudes rezultātus.

50.Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors pārbaužu rezultātus, secinājumus un ieteikumus fiksē pārskatā, ar kuru iepazīstina uzņēmuma īpašnieku vai pilnvaroto personu.

51.Pārtikas un veterinārā dienesta ekspertam veikt pārbaudes var palīdzēt veterinārārsta palīgs.

52.Uzņēmuma vadītājs vai viņa pilnvarotā persona nodrošina personāla apmācību atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas apritē nodarbināto personu apmācības apjomu un biežumu atkarībā no darbinieka kvalifikācijas.

53.Saņemot produktus no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Pārtikas un veterinārais dienests veic kontroli atbilstoši normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām un kontroles un uzraudzības kārtību dzīvnieku izcelsmes produktu tirdzniecībai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm.

VI. Īpaši nosacījumi maltās gaļas ražotnēm

54.Ja uzņēmumā ražo maltu gaļu, tajā papildus šo noteikumu 33.punktā noteiktajām prasībām telpām un iekārtām iekārto:

54.1.nošķirtu telpu gaļas malšanai un iesaiņošanai, kurā ir rakstītājs termometrs vai rakstītājs teletermometrs;

54.2.iepakošanas telpu;

54.3.telpu vai skapīti sāls uzglabāšanai;

54.4.saldēšanas iekārtas, kuras spēj uzturēt šajos noteikumos noteikto temperatūru.

55.Pārtikas un veterinārais dienests var atļaut malt gaļu gaļas sadalīšanas telpā, ja malšana notiek īpašā, skaidri nodalītā zonā.

56.Personālu, kas malto gaļu gatavo ar rokām, nodrošina ar deguna un mutes masku, kā arī ar gludiem, ūdensnecaurlaidīgiem vienreizējas lietošanas vai tīrāmiem un dezinficējamiem cimdiem.

VII. Īpaši nosacījumi gaļas izstrādājumu ražotnēm

57.Gaļas izstrādājumu ražošanas uzņēmumā papildus šo noteikumu 33.punktā noteiktajām prasībām gaļas izstrādājumu ražošanai nodrošina:

57.1.no gaļas sadalīšanas telpas nošķirtu telpu gaļas izstrādājumu ražošanai, citu pārtikas produktu pievienošanai un iesaiņošanai, kurā ir termo­metrs vai rakstītājs teletermometrs;

57.2.no kautuves telpām skaidri nodalītu telpu, kurā pievieno garšvielas nesadalītiem mājputnu liemeņiem;

57.3.iepakošanas telpu, izņemot gadījumus, ja iepakošanai izmanto viegli mazgājamus, korozijas izturīgus konteinerus, kuri pirms to ienešanas maltas gaļas vai gaļas izstrādājumu ražošanas un iesaiņošanas telpā ir tīri, mazgāti un dezinficēti;

57.4.telpu garšvielu un citu sagatavotu pārtikas produktu glabāšanai;

57.5.atsevišķu atvēsināšanas vai saldēšanas telpu svaigas gaļas uzglabāšanai;

57.6.atsevišķu atvēsināšanas vai saldēšanas telpu maltas gaļas vai gaļas izstrādājumu uzglabāšanai;

57.7.dzesēšanas iekārtas šajos noteikumos noteiktās temperatūras nodrošināšanai.

58.Pārtikas un veterinārais dienests var atļaut ražot gaļas izstrādājumus gaļas sadalīšanas telpā, ja ražošana notiek īpašā skaidri nodalītā zonā.

59.Personālu, kas gaļas izstrādājumus gatavo ar rokām, nodrošina ar deguna un mutes masku, kā arī ar gludiem, ūdensnecaurlaidīgiem vienreizējas lietošanas vai tīrāmiem un dezinficējamiem cimdiem.

60.Mehāniski atkaulotu gaļu drīkst izplatīt, ja tā ir termiski apstrādāta atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību atzītā pārtikas uzņēmumā, kurā tā ir iegūta, un to ir paredzēts izmantot tikai termiskai pārstrādei gaļas produktu ražošanas uzņēmumos.

VIII. Noslēguma jautājums

61.Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 13.februāra noteikumus Nr.68 “Higiēnas prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai un izplatīšanai” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 27.nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Padomes 1994.gada 14.decembra Direktīvas 94/65/EK, kas nosaka prasības maltas gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanai un laišanai tirgū.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 3.septembri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 30.augusta noteikumiem Nr.657

01.JPG (10420 bytes)

02.JPG (29396 bytes)

03.JPG (63834 bytes)

04.JPG (36517 bytes)

Zemkopības ministrs M.Roze

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 30.augusta noteikumiem Nr.657

05.JPG (39403 bytes)

06.JPG (47587 bytes)

07.JPG (27165 bytes)

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!