• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2005., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sasistais pagātnes spogulis

Vēl šajā numurā

02.09.2005., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Šveices “Neue Zürcher Zeitung”: Vāclavs Klauss iebilst pret ideju izveidot “Eiropas valsti”. Šī ideja esot bijusi galvenā noraidītās ES konstitūcijas konceptuālā vadlīnija. To nevarot noslēpt, tekstā vārdu “federāls” aizstājot ar vārdu “communitaire”. Klauss ir pārliecināts, ka pienācis laiks Eiropas integrācijas nākotni plānot principiāli citādi nekā līdz šim. Esot jādibina Eiropas valstu organizācija, kuras dalībnieces būs atsevišķas Eiropas valstis, nevis šo valstu pilsoņi, kā teikts Eiropas Savienības konstitūcijā. Tāpēc esot jāatsakās no tādiem jēdzieniem kā “Eiropas pilsonība”.

Krievijas “Ria Novosti”: Krievijas Ārlietu ministrija mēģina atspēkot ASV Valsts departamenta ziņojuma “2005” tēzi, ka Krievija pārkāpusi savas saistības bruņojuma kontroles, neizplatīšanas un atbruņošanās jomā. Komentārā teikts, ka šis nav pirmais šāda veida dokuments, kuru Krievijai nākas atspēkot, jo tajā nav faktoloģiska pamatojuma un vienpusīgi un sagrozīti traktēta Līguma par stratēģisko bruņojumu izpilde, tiek atgādināti veci jautājumi, kuru sen vairs nav darba kārtībā, pilnībā tiekot ignorētas pretenzijas pret ASV un citām valstīm. Tas esot mēģinājums risināt aktuālās problēmas līguma īstenošanā, izmantojot publisku polemiku.

Franču “Radio France Internationale”: Šonedēļ NVS sprieda par šīs savienības nākotni. Nesenās revolūcijas ir radījušas spriedzi dažu valstu prezidentu attiecībās. Neraugoties uz to, ka NVS nepiedzīvo savus labākos laikus, žurnāliste uzskata, ka tā ir tālu no sabrukuma. Viņa runā arī par Gruzijas un Ukrainas vēlmi veidot alternatīvu savienību, kuras pamatā būtu Baltijas un Melnās jūras ass.

Krievijas “Inosmi.ru”: ES jau sešus gadus mēģina ar Krieviju izveidot jaunas attiecības. Tomēr rezultāts nav iepriecinošs. Ekonomiskās saites gan ir kļuvušas ciešākas, taču stabilizēt politiskās attiecības nav izdevies. “Nav skaidrības par šīs sadarbības mērķiem un ar kādiem līdzekļiem tos sasniegt,” saka Krievijas eksperts Haness Adomaits no Berlīnes Zinātnes un politikas fonda. Tomēr, kā norāda Vītauts Zalis no Lietuvas Ārlietu ministrijas, neliels progress ir panākts – ES un Krievija ir noslēgusi līgumu par Kaļiņingradas apgabalu.

ASV “The Washington Post”: Cik lielas pārmaiņas gaidāmas Vācijā, tas būs atkarīgs ne vien no tā, cik lielā mērā Merkeles kundze spēs īstenot uzņemto kursu, bet arī no iespējām veidot valdību bez t.s. “lielās koalīcijas”, iesaistot Šrēdera partiju. Rezultāts ir nozīmīgs ne tikai transatlantisko attiecību ziņā, kaut gan Šrēdera uzvara noteikti būtu šķērslis to uzlabošanai. Tas, vai Eiropa var izkļūt no ieilgušā ekonomiskā dūksnāja un novērst bīstamos nestabilitātes faktorus globālajā ekonomikā, lielā mērā būs atkarīgs no ES ekonomiskās lielvalsts spējas atgūt reiz apskaužamo dinamiku. Šo iemeslu dēļ Vašingtona un pārējā industrializētā pasaule pievērsīs ļoti ciešu uzmanību balsojumam Vācijā, teikts redakcijas ievadrakstā.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!