• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina dot brīvību Ķīnas precēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2005., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akcīzes preces Latvijas tirgū. 2

Vēl šajā numurā

02.09.2005., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina dot brīvību Ķīnas precēm

CHINA-SCHOOL4174.JPG (20624 bytes)
Foto: EPA/A.F.I.

Jāatbrīvo preces

Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Pīters Mendelsons šonedēļ aicināja Eiropas valstu valdības atbalstīt viņa plānu Ķīnas tekstilpreču krājumu atbloķēšanai ES ostās, norādot, ka bez šādas palīdzības Eiropas apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmumiem radīsies smagas ekonomiskas problēmas.
P.Mendelsons norādījis, ka jau tuvākajā nākotnē tekstilpreču aizturēšana var radīt arī problēmas ES un Ķīnas jūnijā panāktās tekstilpreču importa vienošanās sakarā. “Es neesmu pārliecināts, ka Šanhajas vienošanās būs ilgtspējīga, ja mēs neatbrīvosim ostās aizturētās preces,” brīdināja P.Mendelsons.

Tirgotāju draudi

Eiropas apģērbu mazumtirgotāji ir brīdinājuši, ka ES var izveidoties nopietns apģērbu trūkums, ja bloķētās preces nekavējoties netiks izlaistas brīvā apgrozījumā. Tirgotāji arī brīdināja par darba vietu zaudējumiem un uzņēmumu bankrotiem apģērbu tirdzniecības nozarē. ES apģērbu tirgotāji vēršas tiesā sakarā ar Ķīnas tekstilpreču importa ierobežojumiem
Savukārt vietējie ES tekstilpreču ražotāji uzskata, ka Ķīnā ražotie apģērbi var pārpludināt Eiropas tirgu un apdraudēt vietējos ražotājus.
ES tirdzniecības komisārs ir solījis drīzumā publiskot priekšlikumus, kas atrisinātu mēnesi ilgo krīzi, kad pēc Ķīnas tekstilprecēm noteikto kvotu pārsniegšanas ES muitas noliktavās sāka uzkrāties Ķīnā ražotie apģērbi. P.Mendelsons atzinis, ka mēģinājumi panākt jaunu vienošanos ar Ķīnu, pārdalot kvotas starp atsevišķām tekstilpreču kategorijām un gadiem, pagājušajā nedēļā ir beigušās bez rezultātiem.

Ekonomikas ministrijas viedoklis

Šobrīd ES ir iztērētas Ķīnas tekstilam atvēlētās importa kvotas sešās no desmit preču kategorijām (T krekli, svīteri, vīriešu bikses, blūzes, krūšturi, lina dzija), par kurām ES un Ķīna vienojās par tirdzniecības režīmu un importa pieaugumu.
Šis jautājums ir skāris arī Latviju kā ES dalībvalsti. Tomēr Ekonomikas ministrija nav saņēmusi plašas uzņēmēju sūdzības par preču aizkavēšanu uz ES robežas.
Pašlaik Ķīnas tekstila importa kvotu jautājums tiek risināts ES līmenī, lai rastu maksimāli abpusēji vēlamu rezultātu. Paredzams, ka šis jautājums tiks atrisināts tuvāko dienu laikā.

Apiet likumu

Tomēr atsevišķi rūpnieki atraduši iespēju, kā apiet jaunos nosacījumus. Tekstilpreces no sākuma tiek ievestas Krievijā un pēc tam eksportētas uz Eiropu, ziņo Krievijas prese. Krievijā izplatījušās runas, ka visticamākais šā konflikta risinājums varētu būt preču izcelsmes valsts nomaiņa. Eiropas importētāji pārdos tekstilpreces Krievijas uzņēmējiem, bet daļa šo preču nonāks atpakaļ Eiropā. Tomēr pirmās piegādes pēc šādas shēmas varētu sāksies ne agrāk kā ziemā, un eiropieši vēl vairākus mēnešus nesaņems lētos Ķīnas apģērbus.

Šis gads – pirmais

Pagājušā gada 31.decembrī tika atcelta līdzšinējā globālā tekstilizstrādājumu kvotu sistēma. Pasaules Tirdzniecības organizācija kvotu sistēmas atcelšanu pamatoja ar sagaidāmo ražīguma pieaugumu tekstilnozarē un tekstilizstrādājumu cenu pazemināšanos rietumvalstu patērētājiem. Tika uzskatīts, ka izmaiņas radīs arī daudzas jaunas darba vietas Indijā un Ķīnā.
Pēc kvotu sistēmas atcelšanas Ķīnas tekstilpreču eksports uz ES šogad ievērojami palielinājās. Atsevišķās preču kategorijās eksports pieaudzis pat vairāk nekā par 500 procentiem, apdraudot Eiropas tekstiluzņēmumus un darba vietas. Lai izvairītos no tirdzniecības konflikta ar ES un ASV, Ķīna apņēmās ierobežot savu strauji augošo tekstilpreču eksportu.
ES, lai apturētu straujo tekstilpreču importa pieaugumu no Ķīnas, jūnija vidū panāca vienošanos ar šo valsti, ka tās tekstilpreču eksporta pieaugums uz ES desmit kategorijās līdz 2007.gada beigām būs ierobežots līdz 12,5 procentiem gadā. Kvotas tika ieviestas, lai aizsargātu ES apģērbu ražotājus, kurus pēc globālās kvotu sistēmas atcelšanas šā gada sākumā apdraudēja strauji augošais Ķīnā ražoto preču imports.
Pašlaik sešu preču grupu – T kreklu, krūšturu, lina diegu, blūžu, vīriešu bikšu un svīteru – 2005.gada kvotas jau ir beigušās.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!