• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Parādus piedzīs profesionāli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2005., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Muzeja laiks cauri gadsimtam

Vēl šajā numurā

02.09.2005., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Parādus piedzīs profesionāli

Lai arī ne tik liels kā Rietumeiropā, Latvijā ir vērā ņemams uzņēmumu maksātnespējas risks, jo maksātnespējas gadījumu ir salīdzinoši daudz (pērn – gandrīz astoņi simti). Nepilni 20 tūkstoši Latvijas uzņēmumu veidoti ar ārvalstu kapitāla līdzdalību, un viens no iemesliem, kādēļ Latvijā ienāk Vācijas vadošā kredītrisku apdrošināšanas kompānija “Euler Hermes Kreditversicherungs–AG” (“Euler Hermes”), ir ārvalstu investoru lūgums sniegt palīdzību nenomaksātu parādu apdrošināšanā.

EULER-HERMES16.JPG (13863 bytes)
Johens Dimlers un Franks Ville
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Uzmanības centrā – mazie un vidējie uzņēmumi

Kā stāsta “Euler Hermes” Igaunijas, Latvijas un Lietuvas filiāļu vadītājs Franks Ville, sākot darbu Latvijas tirgū, kompānija nolēmusi koncentrēt uzmanību galvenokārt uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Tā vēloties izprast Latvijas ekonomisko situāciju, kā arī palīdzēt klientiem, ņemot vērā vietējos apstākļus.
Situācijā, kad atliktā maksājuma termiņš Latvijā ir palielinājies līdz vienam mēnesim, pārsniedzot Eiropas vidējo rādītāju, parādu atgūšana kļuvusi sevišķi aktuāla. Tā kā laiks, kurā netiek veikts maksājums, pieaug, piegādātājs aizvien biežāk sastopas ar nemaksāšanas risku. Līdztekus parādu atgūšanai “Euler Hermes”, kas kredītrisku apdrošināšanas jomā darbojas jau gandrīz 90 gadu, veiks kredītapdrošināšanu, ko gan piedāvā arī vietējās plaša profila apdrošināšanas kompānijas. Tomēr atšķirībā no šo kompāniju sniegtajiem pakalpojumiem “Euler Hermes” veiks riska analīzi. Kompānija piedāvā arī kredīta novērtēšanu, galvojumus (īpaši celtniecības uzņēmumiem) un garantijas, kā arī apdrošināšanu pret dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tomēr Latvijā nebūs pieejams viss firmas pakalpojumu klāsts, bet gan tikai minēto pakalpojumu pakete.

Problēmas visur līdzīgas

Maksātnespējas problēmas, protams, raksturīgas ne tikai Latvijai. “Euler Hermes” valdes loceklis Johens Dimlers skaidro, ka pastāv sakarība starp ekonomisko attīstību un maksātnespējas tendencēm. Vērtējot 2000.gada rādītājus, redzams, ka, piemēram, Vācijā maksātnespējas risks pieaudzis sešas reizes salīdzinājumā ar laika posmu pirms divdesmit gadiem, turklāt situācijai ir tendence pasliktināties. Ne tik izteikta, bet līdzīga ir situācija arī citviet Rietumeiropā, kamēr Amerikas Savienotajās Valstīs vērojamas pretējas attīstības tendences. Prognozes liecina, ka Rietumeiropā maksātnespējas gadījumu skaits drīzumā varētu pieaugt līdz 172 tūkstošiem.
Tā kā daudzi uzņēmumi savu produkciju eksportē, pēdējos gados pieaugusi arī vajadzība pēc apdrošināšanas. Paredzams, ka šogad Latvijas galvenajos eksporta tirgos – Vācijā un Lielbritānijā – maksātnespējas gadījumu skaits pieaugs attiecīgi par 1% un 2%.
Uzņēmumu bankrotu parasti izraisa vairāki iemesli, vispirms jau vispārējā ekonomiskā situācija. Paša uzņēmuma līmenī stāvokli var pasliktināt maksājumu kavējumi, neadekvātas kredītu pārvaldības procedūras un globalizācija, kas iezīmējusies pavisam nesen, īpaši pēc Āzijas uzņēmumu ienākšanas pasaules tirgū. Lai gan debitoru parādi parasti veido 40% no bilances aktīva, tie reti tiek apdrošināti.

Segs arī bezcerīgos parādus

Tradicionālajā izpratnē kredītrisku apdrošināšana nozīmē parādu piedziņu, bet “Euler Hermes” sola arī pārbaudīt un uzraudzīt klientus, tos laikus brīdinot par iespējamajām problēmām, lai nerastos vajadzība pēc parādu piedziņas.
Euler Hermes”, kas darbojas vairāk nekā 40 valstīs ne vien Rietumeiropā, bet arī Viduseiropā, Austrumeiropā, tai skaitā visās Baltijas valstīs, Amerikā un Āzijā, ir pasaules lielākā kredītapdrošināšanas kompānija, kurai pieder 34% minētā tirgus. Pērn tās kopējais apgrozījums sasniedza 1,9 miljardus eiro. Interesi par mūsu valsts tirgu J.Dimlers skaidro ar to, ka Latvijā ir visstraujāk augošā ekonomika Eiropā un te, tāpat kā pārējās Baltijas valstīs, esot vērojama stabila ekonomiskā un finanšu attīstība, turklāt Vācija ir viens no galvenajiem Latvijas eksporta tirgiem. Tāpat ļoti daudzi pasaules uzņēmumi eksportē savu produkciju uz Latviju, un kompānija esot ieinteresēta veikt kvalitātes pētījumus, lai varētu tiem sniegt datus par mūsu valsti.
Nav noslēpums, ka ekonomikas globalizācijas apstākļos vajadzīgi gan starptautiska, gan vietēja mēroga risinājumi. “Euler Hermes” pārstāvis uzskata, ka noturēties konkurences tirgū kompānijai palīdzēšot plašās zināšanas par tirdzniecības mehānismiem un korporatīvajiem riskiem visā pasaulē. Informācija par pircējiem tiekot iegūta vietējos apstākļos un iekļauta vispārējā datu bāzē, kas tiek regulāri atjaunota. Lai spētu darboties globālajā informācijas plūsmā, nepieciešamas arī tehnoloģiskas iespējas to pārvaldīt, un kompānijai tādas esot, apgalvo J.Dimlers.
Kredītu apdrošināšanas licence Latvijā pašlaik izsniegta arī apdrošināšanas kompānijām “BTA”, “Balva”, “Baltikums”, “Parekss AK” un “If”.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!