• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mērķis - pabeigt valsts un pašvaldību īpašumu privatizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2005., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministri viesojas skolās

Vēl šajā numurā

02.09.2005., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mērķis – pabeigt valsts un pašvaldību īpašumu privatizāciju

Ar 1.septembri stājas spēkā jaunais privatizācijas likums, ar kuru iecerēts pabeigt 15 gadus ilgušo privatizācijas procesu Latvijā.

PRIVATIZACIJAS-KOMISIJA.JPG (13698 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Saeima likumu trīs mēnešus gatavoja galīgajam lasījumam, meklējot kompromisu starp Ekonomikas ministrijas, partijas “Jaunais laiks” un Tautas partijas politiķu piedāvātajiem risinājumiem privatizācijas nobeiguma posmā.
Likuma mērķis ir pabeigt valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, kā arī rosināt noteikt beigu termiņu privatizācijas sertifikātu izmantošanai valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijā. Valsts vai pašvaldības īpašumu privatizācijas ierosinājumu varēs iesniegt līdz 2006.gada 31.augustam. Visus ierosinājumus reģistrēs īpašā reģistrā, kuru uzturēs Privatizācijas aģentūra un citas privatizāciju veicošās institūcijas. Likumā noteiktas sešas valsts akciju sabiedrības – “Latvenergo”, “Latvijas pasts”, starptautiskā lidosta “Rīga”, “Latvijas dzelzceļš”, “Latvijas gaisa satiksme” un “Latvijas valsts meži”, kuru akcijas privatizēt nevarēs.
Likums ierobežos pašvaldības rīcību, iznomājot tai piederošus zemesgabalus ar apbūves tiesībām. Valstij vai pašvaldībai piederošus neapbūvētus zemesgabalus varēs iznomāt ne ilgāk kā uz 12 gadiem. Pēc nomas termiņa beigām nomniekam uzceltie īpašumi būs jānojauc.
Jauna privatizācijas likuma vajadzību noteica fakts, ka masveida privatizācija Latvijā ir notikusi. Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir ieguvuši valsts vai pašvaldību īpašumus – akcijas, dzīvokļus, zemes gabalus, turklāt privatizācijā izmantots vairāk nekā 90% privatizācijas sertifikātu.
Ekonomikas ministrija uzsver, ka Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likums neregulē dzīvojamo māju privatizācijas procesu, kas ir Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas kompetencē.
Līdz ar jauno privatizācijas pabeigšanas likumu spēkā stājas grozījumi vairākos citos likumos, kas regulē privatizācijas procesu. Tāpat spēkā stāsies valdības izdotie noteikumi, kas nepieciešami jaunā likuma īstenošanai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!