• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No alfas līdz omegai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11575

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Olbraita iestājusies par Putinu"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No alfas līdz omegai

Pasaules presē

— 2000.09.

Kenedija reputācija maksā dārgi

Noskaidrojušās dažas Kenedija jaunākā bojāejas detaļas. Atklājies, ka viņš kļūdījies, vadot lidmašīnu, tādēļ bojā gājis pats un paņēmis sev līdzi arī divas sievietes — sievu Kerolainu Bisetu un viņas māsu. Lidmašīnas atlūzas tika saliktas kastēs un aizvestas no katastrofas vietas. Uz kurieni — to zina tikai Džona māsa Kerolaina Kenedija–Šlosberga, kas vairāk par visu baidās, ka tās varētu nonākt suvenīru mednieku rokās. Pēc aviokatastrofas tika secēts Džona līķis, bet sieviešu ķermeņus tikai apskatīja. Bisetu klans domā, ka Kenediji vienkārši nav ļāvuši izdarīt Kerolainas un viņas māsas ķermeņa ekspertīzi. Tā liecinātu, ka upures ir ilgi mocījušās pirms nāves un tās vaininieka radiniekiem būtu cietušajai pusei jāizmaksā liela kompensācija. Kenediji nolēma glābt ģimenes reputāciju un, izvairoties no tiesas procesa, aiz laba prāta samaksāt Bisetu ģimenei 10 miljonus dolāru.

 

Vai Stambulai gals būs klāt?

Tuvākajos 30 gados 12 miljonus pilsētu pilnīgi var sagraut zemestrīce. Pie tik skumja secinājuma nonākuši Turcijas, Japānas un ASV ģeoloģijas zinātnieki. Stambula (tāpat kā lielākā daļa Turcijas) atrodas uz ģeoloģiskā lūzuma robežas, un zemes garozas īpatnība tur ir tāda, ka viena zemestrīce provocē otru. Citiem vārdiem, divas pērnā gada kataklizmas, kas prasīja 18 000 cilvēku dzīvību un valstij sagādāja 10—25 miljardu dolāru zaudējumu, nozīmē, ka relatīvais seismiskā miera periods šeit ir beidzies un visbriesmīgākais vēl priekšā.

 

Lai katrs staigā, kā grib

Taizemes premjerministra kanceleja rīkoja paplašinātu sēdi, kurā piedalījās visu spēka struktūru, nacionālās kultūras komisijas un karaļa galma kancelejas pārstāvji. Tika apspriests jautājums, vai valsts iestādēs strādājošām sievietēm drīkst atļaut ierasties uz darbu biksēs. Tikšanās dalībnieki detalizēti apsprieda vēl šodien spēkā esošo 1942.gada cirkulāru, kurā sacīts, ka Valsts iestādēs strādājošām sievietēm nav atļauts nēsāt īsus svārciņus, kā arī garus svārkus ar dziļu šķēlumu. Taču par biksēm tur nekas nebijis sacīts, tādēļ valsts gudrās galvas nolēma likt viņām mieru: lai katra staigā, kā grib. Taizemes demokrātijas augstumus diemžēl vēl nav sasniegusi Krievija. Tur plānots līdz rudenim visus valsts ierēdņus ietērpt uniformās. Deputāta uniforma sastāvēs no žaketes ar piedurkņu uzšuvēm un biksēm. Svārkos tērptas deputātes uz Valsts domes sēdēm nevarēs ierasties.

 

Invalīdu ratiņi ķurķī pavadīs divus mēnešus

Itālijas cietumā nonācis visvecākais ieslodzītais — 84 gadus vecais sicīlietis Salvatore Mičeli ķurķī ieradās pats ar savu transportu — invalīdu ratiņiem. Aiz restēm večuks ar visiem saviem ratiņiem pavadīs divus mēnešus. Viņš sodīts par to, ka bez varasvīru atļaujas savu zemes pleķīti apjozis ar žogu.

 

Spiegi šiverē pa svešiem dārziem

Jaunzēlandē dārzu kultūras no izvešanas aiz valsts robežām sargā tikpat rūpīgi kā valsts noslēpumus. Nesen šeit aizturēta ķīniešu spiegu grupa, kas braukā pa pasauli un zog visu, kas vien izraisa viņu interesi. Tagad ķīnieši bija ieinteresējušies par retu ābolu šķirni. No Pekinas Jaunzēlandē ieradās slepeno aģentu grupa, lai izvestu no valsts šķirnes "Klusā okeāna roze" ābeļu stādus vai vismaz to potzarus. Taču pretizlūkošana bija modra un jau galvaspilsētas lidostā sāka sekot ķīniešiem. Viņiem tomēr izdevās sadabūt kāroto potzaru pušķīti, un tā nu viņus aizturēja ar visiem lietiskajiem pierādījumiem.

 

Atrasta van Goga auss

Nebraskas štata (ASV) antikvāro mēbeļu pārdevējis Larijs Reibeters nolēma izrevidēt savas mirušās vecmāmiņas mājas bēniņus. Atradis ar zirnekļu tīkliem pārklātu koka kārbiņu, viņš jau grasījās to izmest atkritumos, kad pēkšņi kāds sestais prāts lika viņam tajā ielūkoties. Cik liels bija viņa izbrīns, kad viņš kārbiņā ieraudzīja mumificētu cilvēka ausi. Atraduma ieinteresēts, Larijs to nodeva ekspertīzei. Zinātnieki salīdzināja atrastās ķermeņa daļas DNK formulu ar van Goga brāļa Teo pēcteču testiem un konstatēja to identiskumu. Ir zināms, ka 1888.gadā, būdams depresijā, slavenais mākslinieks nogrieza sev ausi. Zināms arī, ka atšķirībā no saviem audekliem savu ausi van Gogs nav pārdevis. Kā tā nokļuvusi Amerikā Reibetera kunga vecmāmiņas mājā, neviens nezina. Vienīgais, ko Larijs paziņojis žurnālam "Weekly World News", — ap iepriekšējo gadsimtu miju vilainņa vecmāmiņa strādājusi Parīzē par mākslas darbu pārdošanas aģenti. Reibeters nodomājis van Goga ausi nodot izsolē par 1,2 miljoniem dolāru.

 

Zaglis nožēloja grēkus un piesūtīja čeku

Cilvēki ar netīru sirdsapziņu dažkārt mokās vai visu mūžu. Tā noticis ar kādu zviedru, kurš pirms 28 gadiem kādam laulātam pārim nozadzis monētu kolekciju. Nesen viņš viņiem uzrakstījis atvainošanās vēstuli, paziņodams, ka noziegumu izdarījis 15 gadu vecumā un nav apzinājies, ko dara. Saviem grēku nožēlas vārdiem viņš bija pievienojis čeku par krietnu summu.

 

Atkal būs vajadzīgi Pavļiki

Jaunajā Administratīvajā kodeksā, ko pašlaik izskata Krievijas Valsts dome, ir jauns pants — par neziņošanu. Aizliegts ārzemnieka vai nepilsoņa rīcībā nodot dzīvojamās telpas, transporta līdzekļus vai sniegt kādus citus pakalpojumus. Pieņemsim, ka pie maskavieša atbrauc vecmāmiņa no Zaporožjes, kas tagad atrodas ārzemēs, un maskavietis par viņu neziņo, kur pienākas. Ak, kāds nelietis! Maksā vien sodu no 100 līdz 10 000 rubļiem — atkarībā no tā, vai esat fiziska, juridiska vai amata persona. Būt par Pavļiku Morozovu tagad būs izdevīgāk.

 

Rakstība — civilizācijas šķērslis

Ar Kazahstānas Izglītības departamenta un kazahu masu informācijas līdzekļu pūliņiem izvērsta plaša cīņa pret krievu skolu mācību programmām, krievu mācību grāmatām un krievu valodu vispār. Aizliegts izmantot Krievijā un PSRS izdotas grāmatas. Pēc kazahu žurnālistu domām, galvenais kazahu tautas ienaidnieks ce ļāuz progresu ir krievu valoda. Rakstnieks Ādams Mekebajs apgalvo, ka krievu valodas izmantošana lietvedībā veicina Kazahstānas nacionālo bagātību izlaupīšanu. Valsts prezidents N.Nazarbajevs paziņojis, ka kazahu alfabēts, kas izstrādāts uz kirilicas perifēriskas versijas pamata, bremzē Kazahstānas iekļaušanos mūsdienu civilizācijā.

 

Vācietes ūber alles

Kā liecina pētījumi, Eiropā visgarākās ir vācietes, kuru vidējais auguma garums ir 168 cm. Otro vietu ieņēmušas zviedrietes un austrietes ar 166 cm. Tabulu noslēdz anglietes, kuras tik tikko sasniegušas 163 cm garumu.

Sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Preses analīzes nodaļu

"LV" nozares redaktors GINTS MOORS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!