• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēstnieks aicina sadarboties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2005., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115826

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

06.09.2005., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstnieks aicina sadarboties

Vakar Rīgas piena kombinātu (RPK) apmeklēja Krievijas Federācijas vēstnieks Viktors Kaļužnijs, lai iepazītos ar uzņēmuma turpmākajiem plāniem Krievijas tirgū.

KALUZNIJS3.JPG (22463 bytes)
Rīgas piena kombināta valdes priekšsēdētājs Jānis Skvarnovičs iepazīstina Krievijas Federācijas vēstnieku Latvijā Viktoru Kaļužniju ar uzņēmumu
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Vēstnieka vizītes iemesls bija RPK veiktās investīcijas Krievijas rūpniecībā. Pirms diviem gadiem Latvijas uzņēmums Demjanskā, Novgorodas apgabalā, iegādājās un atjaunoja piena rūpnīcu, kuras produkcija tagad sekmīgi konkurē Krievijas tirgū. 2005.gada sešos mēnešos Demjanskas piena rūpnīcas apgrozījums pieaudzis par 67 procentiem, sasniedzot 18,6 miljonus rubļu. Kā uzskata uzņēmuma vadība, šo panākumu pamatā ir labā sadarbība ar veikalu tīkliem Novgorodas un Ļeņingradas apgabalā, kā arī Sanktpēterburgā.
Arī liela daļa RPK eksporta produkcijas nokļūst Krievijas tirgū – salīdzinot ar 2004.gada pirmo pusgadu, eksporta apjoms šā gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 40 procentiem. RPK paplašina arī eksportēto produktu klāstu, piedāvājot jaunus piena produktus un preces jaunā iepakojumā. Īpašs pieprasījums Krievijas tirgū ir “Lāses” grupas produktiem. RPK plāno nākotnē veikt ilgās glabāšanas piena produktu piegādi Sibīrijas reģionam un ir sācis sarunas par sadarbību ar vairākiem nozīmīgiem Maskavas tirdzniecības tīkliem. Tāpēc uzņēmuma vadība iecerējusi ievērojami palielināt RPK eksporta apjomu.
Krievijas vēstnieks Latvijā izteica gandarījumu par uzņēmuma veiktajām investīcijām, kas uzskatāmas par labu piemēru abu valstu sadarbībā. V.Kaļužnijs uzsvēra: “RPK investīcijas ir reāls piemērs Krievijas un Latvijas ekonomiskajām partnerattiecībām, kas politiskajā jomā reizēm ir sarežģītas.” Viņš norādīja uz virkni problēmu, kas apgrūtina abu kaimiņvalstu sadarbību, kā piemēru minot līdz šim vēl neparakstīto līgumu par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem. Pēc vēstnieka domām, uzņēmēji lietišķo attiecību jomā apsteiguši politiķus, un viņš aicināja Latvijas ekonomisko stratēģiju vairāk orientēt uz Krievijas tirgu. V.Kaļužnijs norādīja, ka drīzumā gaidāmā Maskavas mēra Jurija Lužkova vizīte Latvijā būs laba izdevība, lai Latvijas uzņēmējiem pavērtu jaunas investīciju iespējas Krievijā.
Krievijas vēstnieka Latvijā viedoklim pievienojās RPK padomes priekšsēdētājs Ivars Strautiņš, norādot, ka Latvijas piensaimniekiem Krievija piedāvā vilinošas tirdzniecības perspektīvas. Līdz šim Krievijā dominēja Somijas un Vācijas piena produkti, tomēr tagad pienācis laiks arī Baltijas valstīm aktīvāk iesaistīties eksporta meklējumos Krievijā. I.Strautiņš pastāstīja, ka interesi izrādījušas arī Krievijas pašvaldības. Labs piemērs ir Novgorodas apgabala gubernatora atbalsts RPK plāniem, jo Demjanskas piena rūpnīca vietējiem zemniekiem nodrošina piena pārdošanas iespējas. RPK pārstāvji palīdzējuši saimniecību modernizācijā, kā arī konsultējuši lauksaimniekus piena kvalitātes jautājumos.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!