• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Notiesāti četri parādnieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2005., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 6.septembrī

Vēl šajā numurā

06.09.2005., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Notiesāti četri parādnieki

Notiesāti vairāki vecāki, kas ļaunprātīgi izvairījušies no uzturlīdzekļu maksāšanas.

Balstoties uz Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) sagatavotajiem iesniegumiem tiesībaizsardzības iestādēm par parādnieku saukšanu pie kriminālatbildības par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas, notiesāti četri uzturlīdzekļu nemaksātāji. Trīs sodīti ar nosacītu brīvības atņemšanu, vienā gadījumā tiesa lēmusi piespriest bezatbildīgajam tēvam 100 stundu piespiedu darbu.
Vēl 16 gadījumos ierosinātas krimināllietas. Notiek pirmstiesas izmeklēšana. Iespējams, drīzumā tiesas priekšā varētu stāsies vēl gandrīz divdesmit ļaunprātīgie uzturlīdzekļu nemaksātāji.
Tiesībaizsardzības iestādēm pavisam nosūtīti 68 iesniegumi. Tajos lūgts izvērtēt iespējamos likumpārkāpumus. Proti, konstatēts, ka parādnieks strādā algotu darbu vai viņam pieder īpašumi, tomēr tiesas uzlikto pienākumu dot saviem bērniem uzturlīdzekļus viņš nav pildījis.
Pieci parādnieki, uzzinot, ka policijā tiek izskatīts jautājums par viņu saukšanu pie kriminālatbildības, ne tikai sākuši maksāt atvasēm uzturlīdzekļus, bet arī nekavējoties samaksājuši iekrājušos parādu gan bērnu mātēm, gan arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai. Parādi reizēm pārsnieguši pat tūkstoš latu.
“Fakti liecina, ka parādnieki ir sākuši apzināties ļaunprātīgas uzturlīdzekļu nemaksāšanas sekas, kas ne tikai var viņus nostādīt pazemojošajā valsts parādnieka statusā, bet arī, pēc parādnieku saukšanas pie kriminālatbildības, ierobežot viņu iespējas turpmāk pilnvērtīgi iekļauties sabiedriskajā dzīvē,” uzskata fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis.
25 gadījumos policija atteikusies ierosināt krimināllietu, jo parādnieka rīcībā netika atklāts noziedzīga nodarījuma sastāvs, tomēr pēc policijas lēmuma pārsūdzēšanas prokuratūrā jau trīs lietās prokuratūra atcēlusi policijas lēmumu un nodevusi lietu jaunai izskatīšanai. Lēmuma pārsūdzēšanai prokuratūrā fonda administrācija nosūtījusi vēl vairākas lietas, par kurām iepriekš saņemts policijas atteikums ierosināt krimināllietu.
Katru mēnesi pieaug to lietu skaits, kurās uzturlīdzekļu izmaksa no valsts līdzekļiem jāizbeidz, jo parādnieks radis iespēju pats sagādāt bērniem tiesas piespriestos uzturlīdzekļus. Augustā vien bijuši 35 šādi gadījumi, bet kopā gada laikā – 176 lēmumi par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu. Līdz augusta beigām Uzturlīdzekļu garantiju fondā atgūts 35 517 latu, turklāt gandrīz trešdaļa no tiem tieši augustā – 11 459 lati.

Uzziņai:

* Līdz septembra sākumam fonda administrācijā saņemti 9336 iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu.
* 7946 lietās pieņemts lēmums izmaksāt uzturlīdzekļus, tā nodrošinot ar līdzekļiem 12 036 bērnus.

Pēc UGFA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!