• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasaules parlamentu vadītāju konferenci Ņujorkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2005., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pozitīvu attieksmi pret Irākas konstitūcijas projektu

Vēl šajā numurā

06.09.2005., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasaules parlamentu vadītāju konferenci Ņujorkā

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre ir uzsākusi vizīti Ņujorkā, kur no 7. līdz 9.septembrim piedalīsies Otrajā pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē. Pasaules valstu parlamentu vadītāji pulcēsies ANO galvenajā mītnē, lai paustu savu redzējumu par daudzpusējo sadarbību.
Parlamentu priekšsēdētāju konference, ko sadarbībā ar ANO rīko Starpparlamentu savienība, notiks nedēļu pirms pasaules valstu un valdību vadītāju tikšanās. Tādējādi spīkeru klātbūtne ir atgādinājums tam, ka parlamenti pārrauga valdību darbību un daudzpusējo attiecību jomā pieņemtie lēmumi ir jāapspriež parlamentā. Šī konference arī apliecina starptautisko organizāciju tendenci aizvien vairāk savā darbībā iesaistīt parlamentus, kas īpaši būtiski ir laikā, kad ANO notiek reformas.
Konferencē tiks pārrunāts plašs jautājumu loks. Parlamentu vadītāji uzklausīs ziņojumu par parlamentu iesaisti starptautiskajās attiecībās un parlamentu ieguldījumu demokrātijas veicināšanā. Tiks izskatīts ziņojums par progresu Tūkstošgades attīstības mērķu izpildē. Spīkeri iesaistīsies vispārējās debatēs par tēmu “Parlamenti un starptautiskā sadarbība, saskaroties ar 21.gadsimta izaicinājumiem”. Debatēs ar ziņojumu uzstāsies arī I.Ūdre.
Konferencē tiks pieņemta deklarācija. Saeimas priekšsēdētāja ir aicināta prezentēt deklarācijas tekstu, kā arī sniegt debates apkopojošu ziņojumu.
Konferences laikā notiks vairākas paneļdiskusijas. Viena no tām būs veltīta parlamentu lomai demokrātijas veicināšanā. Cita starpā tiks diskutēts par to, cik efektīvi dažādu valstu parlamenti pilda savas demokrātijas uzrauga funkcijas, ko parlamenti var mācīties cits no cita, vai ir iespējams apkopot pasaules valstu parlamentu pieredzi un aicināt parlamentus to izmantot.
Īpaša paneļdiskusija būs veltīta parlamentu lomai un atbildībai attiecībā pret ANO darbu, kurā tiks skarti ar ANO reformu saistītie jautājumi.
Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre vadīs paneļdiskusiju par tēmu “Parlamenti un Apvienotās Nācijas: sadarbība, lai veicinātu dzimumu līdztiesību”. Tajā īpaši aicinātas piedalīties sievietes parlamentu priekšsēdētājas.
Pirms konferences sākuma uz pēdējām darba sēdēm sanāks konferences Sagatavošanas komiteja. Tajā kopā ar vēl 15 valstu parlamentu vadītājiem darbojas arī Saeimas priekšsēdētāja. Darba sanāksmē 6.septembrī tiks apspriesti ar konferences norisi saistītie jautājumi, kā arī izskatīti priekšlikumi nobeiguma deklarācijas tekstam. Pirms komitejas sēdes I.Ūdre tiksies ar Starpparlamentu savienības ģenerālsekretāru A.Džonsonu, lai pārrunātu galaziņojuma sagatavošanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!