• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zilmelnbaltā karoga likteņstāsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2005., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iedzīvotājus izglītos darbam ar datoru

Vēl šajā numurā

07.09.2005., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zilmelnbaltā karoga likteņstāsts

Vakar, 6.septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāta izstāde “Igaunijas karogs – 120”.

IGAUNI.JPG (1680 bytes)Ekspozīciju veidojusi Igaunijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Igaunijas karoga 120.gadadienas rīcības komiteju. Izstādē izmantoti materiāli arī no Igaunijas Valsts arhīva, Kino arhīva un privāto kolekciju krājumiem, skaidro Latvijas Nacionālās bibliotēkas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anda Lamaša.
Tā iecerēta, lai iepazīstinātu ar kaimiņvalsts nacionālā karoga sarežģītajām likteņgaitām. Zilmelnbaltais karogs par nacionālo simbolu kļuva 1881.–1882.gadā, kad Igaunijas studentu biedrība izvēlējās šo triju krāsu salikumu par savas organizācijas atpazīstamības zīmi. 1884.gadā karogs tika iesvētīts.
Zilmelnbaltais karogs apvienoja tautu 1905.gada notikumu virpulī, kā arī vēlāk – 1917.gada brīvības cīņās un Igaunijas Republikas proklamēšanas laikā 1918.gada 24.februārī. Savukārt 1922.gadā parlaments pieņēma Valsts karoga likumu.
1940.gadā zilmelnbaltais karogs Tallinā tika noņemts no Garā Hermaņa torņa smailes. Svešā vara nomainīja Igaunijas valsts nacionālos simbolus ar savējiem. 1989.gada 24.februārī, nacionālās atmodas laikā, karogs atkal tika uzvilkts Garā Hermaņa tornī. 1990.gadā valdība pieņēma lēmumu zilmelnbalto karogu pasludināt par jaunās Igaunijas valsts karogu.
Pērn karogs svinēja savu 120.gadadienu, tādēļ šis gads tika pasludināts par Igaunijas karoga gadu.
Ceļojošā izstāde “Igaunijas karogs – 120” eksponēta vairākās pilsētās – Tartu, Narvā, Otepē, kā arī Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā. Rīgā izstāde būs apskatāma līdz 19.septembrim.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!