• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2005. gada 30. augusta stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2005., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116040

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

2005. gada 29. augusta sēdē

Vēl šajā numurā

08.09.2005., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2005. gada 30. augusta stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Sāksim Saeimas 30.augusta sēdi. Tad ārkārtas sēdes darba kārtībā ir viens jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2005.gadam””. Otrais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Priekšsēdētājas kundze! Kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojekta otrajam lasījumam ir saņēmusi 473 priekšlikumus. Izskatot tos visus un daļu atbalstot, tas ir, atbalstot 83% priekšlikumu, kopā ņemot, budžeta grozījumos ieņēmumi ir palielināti par 130 144 000 jeb par 5,1 procentu.
Palielināti ir gandrīz visi nodokļu ieņēmumi, to prognozes. Lielākie palielinājumi ir PVN, tas ir, par 37 miljoniem, akcīzes nodoklim – par 30 miljoniem, uzņēmumu ienākuma nodoklim – par 21 miljonu, sociālās apdrošināšanas iemaksām – par 20 miljoniem.
Izdevumos lielākie palielinājumi ir Zemkopības ministrijai – 33 miljoni, mērķdotācijas pašvaldībām – 18 miljoni, Finanšu ministrijai – 14,7 miljoni, tai skaitā akcīzes nodokļa atmaksa zemniekiem ir 6 miljoni latu, Satiksmes ministrijai – 13,7 miljoni un Veselības ministrijai – 13 miljoni.
Budžeta deficīts ir palicis nemainīgs, tas ir, 1,68% no iekšzemes kopprodukta.
Neesam piekrituši samazināt nevienam palielinājumam Aizsardzības ministrijas programmās, kā arī neesam piekrituši palielināt budžeta deficītu (tādi priekšlikumi ir bijuši četri).
Bet tagad aicinu skatīt priekšlikumus.
1.priekšlikums ir no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, un tas ir būtiski: kopsavilkuma skaitļus likumprojekta tekstā un pielikumos precizēt pēc balsojumiem par iesniegtajiem priekšlikumiem. Un komisija to atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
2., varētu teikt, ir savā ziņā redakcionāls Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
3.priekšlikums – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas, ierosina pārmainīt proporciju, kā būtu sadalāmi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi.
Komisija neatbalsta.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šeit pirms manis uzstājās referents un ne visu izklāstīja mūsu priekšlikumā. Viena daļa, tas ir, tā daļa, – pirmā daļa, kur mēs gribam pārmainīt drusciņ proporcijas, kādā veidā sadalīt ienākuma nodokli – iedzīvotāju ienākuma nodokli starp valsti un pašvaldībām. Tas ir, par 1 procentu paaugstināt to daļu, kuru saņem tieši pašvaldības.
Otrā daļa mūsu priekšlikumā ir daļa, kur mēs gribam, lai jau uzreiz pēc šā likuma pieņemšanas neapliekamais minimums būtu 40 lati un neapliekamais minimums par apgādā esošo personu būtu 20 lati.
Un trešā daļa no mūsu priekšlikuma ir daļa, kur mēs gribam atbrīvot no iedzīvotāju ienākuma nodokļa 1. un 2.grupas invalīdus. Varbūt padomājiet, to invalīdu pašreiz, cik mums izdevās uzzināt, neviena amatpersona Labklājības ministrijā negrib dot tādas ziņas pa telefonu, mums izdevās uzzināt, – ir 52 tūkstoši. Pēdējais cipars, kuru mēs uzzinājām, tas bija cipars par 2002.gadu, tad tie invalīdi – 1. un 2.grupas invalīdi – 2002.gadā par visu gadu samaksāja iedzīvotāju ienākuma nodokli... Cik jūs domājat? 35 tūkstošus latu. Niecīga summa un tā summa, ir daudz mazāka, nekā ienākuma nodokli maksā tāda persona kā nu, teiksim, Zorgevics.
Es aicinu Pirmo partiju nobalsot par mūsu priekšlikumu. Un es lūdzu, ja jūs negribat par visu mūsu priekšlikumu, sadalīt to divās daļās. Pirmo daļu un otro daļu, kur ir par invalīdiem, nobalsot atsevišķi, nobalsot, kaut gan tikai par invalīdiem, jo tā ir diezgan niecīga summa, kuru mūsu budžets var atļauties, jo, Pirmā partija, jūs Zorgevicu noņēmāt, nu varbūt arī par to nobalsosiet.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Cienījamie kolēģi no kreisās opozīcijas! It īpaši tie, kuriem ir lielāka pieredze darbam parlamentā. Budžeta jautājumi ir ļoti nopietni, un tāpēc, spriežot par budžetu, parasti valdību veidojošās frakcijas ievēro dzelžainu disciplīnu. Un es esmu arī pārliecināts, ka šodien tā būs un mēs atbalstīsim visus tos konstruktīvos priekšlikumus, kurus ir iesniegusi labējā opozīcija, jo labējā opozīcija arī balsoja par budžetu. Bet es jūs gribu brīdināt, ka jūsu priekšlikumi netiks atbalstīti. Un gribu jums atgādināt, ka budžetā, lai būtu izdevumi, ir vajadzīgi arī ienākumi. Un ienākumus dod arī taupība. Un gribu atgādināt, ka katra Saeimas sēdes minūte maksā pietiekami lielu naudas summu. Un, ja jūs nāksiet un par katru savu priekšlikumu ilgi un gari runāsiet, tad diemžēl par šo norunāto naudas summu mēs varētu samaksāt algas ne vienam vien policistam, skolotājam un mediķim.
Tāpēc es aicinu jūs arī būt konstruktīviem, nerunāt gari, jo esmu pārliecināts, ka valdošā koalīcija ievēros disciplīnu un jūsu priekšlikumus neatbalstīs.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs – otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi!
Ļoti labi, ka runā par mūsu priekšlikumiem. Kaut gan jūs neatbalstāt tos, bet padomājiet, vai tas ir morāli, ka jūs sadalījāt starp valdošajām frakcijām pa 25 tūkstošiem uz vienu cilvēku, lai sadalītu kaut kādā veidā to naudiņu un palīdzētu saviem vēlētājiem, tajā pašā laikā, kā vienu reizi izteicās mūsu prezidente: nelojālā opozīcija nesaņēma neko, lai sadalītu. Mēs tagad prasām: nu kādreiz tas bija 35 tūkstoši, varbūt tagad tie invalīdi maksā 50 tūkstošus gadā. Nu, tas ir uz diviem cilvēkiem, un jūs varat atļauties iedot kaut uz diviem cilvēkiem mums to naudiņu, lai 1. un 2. grupas invalīdi nemaksātu kaut kādu ienākuma nodokli, lai viņi varētu nopirkt zāles, jo zāles ar katru dienu ir dārgākas. Padomājiet par to, un varbūt, ja tas ir iespējams, sadalīt divās daļās mūsu priekšlikumu un nobalsot par katru daļu atsevišķi.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam.
Golubova kungs, ja jūs varētu precizēt, kādas ir šī priekšlikuma daļas... Tātad sadalīt 3.priekšlikumu trīs daļās. Divās? Labi. Paldies.
Vai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā ir kas sakāms?
A.Slakteris.
Jā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā. Pirmkārt, kolēģi, budžeta grozījumi ir sagatavoti ātrā tempā, bet tajā pašā laikā ļoti izsvērti un valstiski. Un, ja mēs paskatāmies tieši arī no kreisās opozīcijas viedokļa, piemēram, tikko bija vēlēšanas Rēzeknē un tur bija pie varas, tika varbūt kreiso partiju pārstāvji. Bet valdība un Budžeta un finanšu (nodokļa) komisija nolēma atbalstīt priekšlikumu Rēzeknes slimnīcai piešķirt 225 000. Mēs nešķirojam pēc partiju krāsām. Iedzīvotāji ir visas Latvijas iedzīvotāji un pilsoņi, un līdz ar to es ceru, ka tajā skaitā kreisā opozīcija atbalstīs šos budžeta grozījumus, jo gribu redzēt, kāpēc viņi negribētu, piemēram, tādai Rēzeknes slimnīcai 225 tūkstošus.
Bet, ja runā par konkrēto priekšlikumu, par 3., man ir jāsaka, ka šis, kā teica, tāds nelielais priekšlikums aptuveni maksātu valsts budžetā kādus 25 miljonus latu. Nesadalītā variantā.
Tā ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija tur, pat īpaši nedebatējot, to ir noraidījusi un aicina arī parlamentu to noraidīt.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Deputāta Golubova priekšlikums ir balsot pa daļām 3.priekšlikumu.
Lūdzu deputātus balsot par deputāta Golubova priekšlikumu – sadalīt priekšlikumu numur 3 divās daļās. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 65, atturas – 1. Tātad priekšlikums daļās netiek sadalīts.
Lūdzu deputātus balsot par 3. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 61, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
4.priekšlikums – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Tika ierosināts izslēgt 36.pantu, un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija to neatbalsta.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Nebaidieties, mēs sēdēsim šodien ļoti ilgi un runāsim par visu. Bet šis mūsu priekšlikums ir par to, lai noņemtu naudu vispār Nacionālās bibliotēkas celšanai, jo mēs uzskatām par amorālu pašreiz iedot tik lielu naudu kaut kādai mistiskai celtniecībai, kura varbūt pat nav vajadzīga mums šodien, jo pašreiz mēs nevaram pat apgādāt mūsu nabadzīgāko slāni ar medikamentiem, ar algām, ar pensijām, ar visu ko. Padomājiet par to un nobalsojiet par mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Deputāte Inguna Rībena.
I.Rībena (JL).
Cienījamie kolēģi! Ja opozīcijai nav īstas skaidrības par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta realizācijai rezervēto summu jēdzīgu izlietojumu, tad es tam varu tikai pievienoties un ilustrācijai pastāstīt, kā tiks izlietoti jau šajos grozījumos nobalsotie 613 000 latu, kurus Kultūras ministrijai būs jāpacenšas iztērēt jau šogad.
Kultūras ministrija ir sākusi Latvijas kultūras atdzimšanas veicināšanas procesu ar astronomisku, nozarē nebijušu administratīvās kapacitātes audzēšanu, 12.aprīlī izveidojot valsts aģentūru “Jaunie Trīs brāļi”. Minētās aģentūras 25 darbinieki ar ikgadējo budžetu 1 105 000 latu, finansējuma avots, kā rakstīts nolikumā, “valsts budžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem”. Šīs aģentūras darbinieki saņems no 10 līdz 25 latiem stundā, tas ir 1700 līdz 4250 latu mēnesī, rakstīts Ministru kabineta sēdes materiālos. “Jauno Trīs brāļu” nepieciešamo pakalpojumu apmaksai tiek paredzēts 347 700 latu. Tātad vidēji uz vienu plānoto darbinieku tie sastāda 14 000 latu. Izdevumiem, kas saistīti ar sabiedriskajām attiecībām, tiek plānoti 81 735 latu, ekspertiem – 80 000, juridiskajiem pakalpojumiem – 45 000, reklāmas un prezentācijas izdevumiem – 33 000, komandējumiem un dienesta braucieniem – 45 000 latu. Un es domāju, ka šeit vajadzētu atgādināt, ka Ministru prezidents, finanšu ministrs un kultūras ministre – visi trīs pārstāv Tautas partiju.
Ar šādu informāciju mēs, protams, ikdienā netiekam traumēti, tā nav atrodama ne Kultūras ministrijas mājaslapā, ne ministres izteikumos, ne Latvijas medijos. Gluži pretēji! Kā mūs informē “Panorāma” (es citēju): “Aģentūras darbībai papildu līdzekļi no budžeta nav paredzēti”. Arī Ministru kabineta mājaslapā internetā lasām, ka “kopumā rīkojuma projekts neradīs ietekmi uz valsts budžetu”. Nesaprotamu iemeslu dēļ nav pieejams kopējais projektu realizācijas plāns, kas skaidri definētu nozares prioritātes, projektu realizācijas nepieciešamību, sasniedzamos mērķus, labumus un iespējamos zaudējumus. Parasti uz šādiem jautājumiem atbild līdz vērienīgu un ļoti naudas ietilpīgu projektu uzsākšanai.
Ja tas tā nenotiek, rodas jautājums: vai jelkādam no miljonu ieguldītājiem vispār pašam ir kāda skaidrība par to?
Valstī vēl aizvien neviens īsti nevar pateikt, par kādiem līdzekļiem tiks būvēta kaut vai tā pati Nacionālā bibliotēka. Kritiskā stāvoklī ir Brāļu kapi, Lielajai ģildei, Doma baznīcai, Dziesmu svētkiem valsts budžetā nav ne lata. Tautas nemateriālās kultūras mantojumam visas Latvijas teritorijā visa gada garumā paredzēti gandrīz tikpat lieli līdzekļi kā “Jauno Trīs brāļu” aģentūras sabiedriskajām attiecībām. Brūkošie kultūras pieminekļi – muižas, pilis, baznīcas – saņem vien knapu desmito daļu no pašiem neatliekamākajiem darbiem nepieciešamā finansējuma. Nemaz jau nerunājot, ka denacionalizēto namu īrnieku jautājuma atrisināšanai būtu pieticis ar 100 miljoniem latu. Valsts Akadēmiskajam korim neatradās algām nieka 20 000 latu, un pagājušajā gadā par pasaules labāko kordiriģentu nominētais Māris Sirmais, arī neskaitāmu gada Lielās mūzikas balvu laureāts un daudzu citu pasaules konkursu laureāts, šajā dziesmu par nacionālo identitāti pasludinājušajā valstī vairs nevadīs vienīgo, es pasvītroju – vienīgo! – Kultūras ministrijas pārziņā esošo kori – Valsts Akadēmisko kori.
Nevaru saprast – ciniski, apzinoties vai aiz totālas muļķības, bet strauji un metodiski tiek iznīcinātas vērtības. Visticamāk, Latvija pārskatāmā nākotnē neatradīs simtiem miljonus grandiozo plānu realizēšanai. Dāsni apmaksātie aģentūras darbinieki – “savējo” klans, korporatīvā grupa vai vēl kā citādi sauktie – viņi pie tā nebūs vainīgi. Kā paskaidroja aģentūras direktors Magone, konkurss vakantajām darbinieku vietām netiks rīkots, bet tiks mēģināts (citēju) “pārpirkt no dažādām firmām zināmus cilvēkus”. Viņi baudīs dzīvi, braukājot pa pasauli pieredzes apmaiņā un mēģinot piesaistīt finansējumu, tiekoties ar citu valstu speciālistiem, veidojot sabiedriskās attiecības, piedaloties izstādēs ar jauno “Trīs brāļu” maketiem visās pasaules malās, un tā tālāk un tā joprojām.
Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmais makets kopā ar svītu par 150 tūkstošiem latu piedalījās Venēcijas dienu biennālē 2002.gadā. Birkerta gatavotais jaunais makets par 130 tūkstošiem latu, piedalīsies šoruden Latvijas dienās Francijā, sev līdzi pagaidām par nezināmu summu, aizvizinot pavadītājus ministres vadībā. Dzīves baudīšanas process turpinās.
Jāatgādina vien tas, ka līdzīgu, nekoptu dzīves svinēšanas dzīru galdu ieraudzīja Kultūras ministrijā 2002.gadā.
Sēdes vadītāja.
Es atvainojos, Rībenas kundze! Jūsu piecas minūtes ir beigušās, bet jūs esat pieteikusies arī otro reizi. Tātad jums vēl ir pusminūte.
I.Rībena.
Man vajag pusminūti vai 20 sekundes. 12 gadu laikā neviens nebija pat painteresējies, cik Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta realizēšanā naudas ir ieguldīts, kas padarīts un kur atrodamies.
Vēl vairāk. Nebija pat sākti kārtot būvniecībai nepieciešamo zemju iegūšanas jautājumi. Stils un rokraksts, es domāju, mums visiem ir pazīstams. Un ir pilnīgi skaidrs, ka cīņa starp kultūras izdzīvošanu un uzdzīvošanu turpinās.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs – otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Mēs tagad dzirdējām ļoti labu ilustrāciju mūsu priekšlikumam, kur bija izklāstīti visi argumenti, kurus mēs laikam dzirdējām šodien, Šadurska kungs, no jūsu frakcijas. Un kam labāk zināt par visām tām padarīšanām nekā bijušajai kultūras ministrei Rībenas kundzei, jo mēs redzam to it kā no malas, bet viņa redzēja to visu iekšā. Ļoti labi, ka viņa uzstājās par to. Ļoti labi, ka viņa izklāstīja tieši šos argumentus. Padomājiet par to, cik jūs maksājat kaut kādiem ierēdņiem. Vai tas ir morāli vai tas ir amorāli, padomājiet par tiem kultūras darbiniekiem, kuri saņem minimālo algu.
Un varbūt es aicinu arī “Jauno laiku” nobalsot par mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Cienījamā Rībenas kundze! Saeima balsojot ir izšķīrusies par Nacionālās bibliotēkas būvniecību. Un tiešām, ja rodas kādi jautājumi, neskaidrības, kultūras ministre vienmēr ir gatava sniegt atbildes. To, starp citu, viņa darīja pavisam nesen pirms sesijas pārtraukuma, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā iesniedzot detalizētu pārskatu, kā tiks tērētas finanses, gan ceļot bibliotēku, gan arī veicot visus pārējos darbus.
Tā ka, cienījamie kolēģi, būsim konstruktīvi, informēsim vairāk viens otru, sarunāsimies savstarpēji, uzaicināsim amatpersonas, bet šobrīd apšaubīt bibliotēkas celtniecību, ja Saeima ir devusi tam pozitīvu balsojumu, nebūtu, manuprāt, prāta darbs.
Es aicinu noraidīt Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Godātie kolēģi! Ābiķa kungs! Golubova kungs! Protams, nevajag primitivizēt lietas. Dabīgi, ka mēs balsosim par Nacionālo bibliotēku. Bet šī bija lieliska iespēja pateikt tiešām šo sāpi par to, ka kultūras izdzīvošanas vietā diemžēl ir vēlme mesties kultūras uzdzīvē. Un nevaram mēs atbalstīt jaunos “Trīs brāļus”, šajā ziņā “Jaunā laika” frakcija ir absolūti vienisprātis ar Ingunu Rībenu, varbūt vienīgi es nemāku tik emocionāli šo lietu pateikt, bet šī bezjēdzīgā naudas tērēšana, šīs bezjēdzīgās sabiedriskās attiecības, šī bezjēdzīgā uzpūstā aģentūra nav un nekad mums nebūs pieņemama. Un vēl vairāk. Mēs uzskatām, ka šī aģentūra būs vislielākais dzirnakmens straumē bibliotēkas uzcelšanai, jo kurš ies un pabeigs bibliotēkas celtniecību, lai izbeigtu šo trekno dzīvi pie mūsu liesā kultūras budžeta. Nu nekad šie ierēdņi nebūs bibliotēkas cēlāji, jo tad šī viņu kultūras uzdzīve beigsies.
Tāpēc dziļās rūpēs par Nacionālo bibliotēku mēs esam ļoti norūpējušies par šiem, mūsuprāt, ārkārtīgi nevēlamajiem veidojumiem, kas izveidojas Kultūras ministrijas paspārnē. Par to mēs esam patiesi norūpējušies.
Bet neceriet, Golubova kungs. Protams, ka mēs balsosim “par” Nacionālo bibliotēku.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu!
A.Slakteris.
Priekšsēdētājas kundze! Kolēģi! Es, protams, būtu ļoti priecīgs, ja tas viss, ko te kritiķi teica, ka šis projekts tik ļoti ir izreklamēts un parādīts pasaulei, un pierādīt to, ka Latvijas valsts spēj arī tādus objektus uzbūvēt, es domāju, ka tā būtu tā labā lieta. Bet, ja jūs gadījumā iepazītos ar 36.panta redakciju, tad patiesībā tur runa ir par precizējumu, kādā veidā Latvijas Bankas maksājumi tiek novirzīti konkrētā kontā, un patiesībā tas nav ne naudas piešķīrums, ne atņemšana. Jebkurā gadījumā aicinu Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu noraidīt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 4. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 64, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
5. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Kurš bija priekšlikums? Es atvainojos, kurš priekšlikums? Par 5.priekšlikumu?
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsot par 5. – deputātes Ostrovskas priekšlikumu. Un, ja kādam deputātam ir tātad vēlme uzaicināt citus deputātus balsot, lūdzu to dariet skaļāk, vai ieslēdzot mikrofonu.
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 48, atturas – 11. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Redakcionāls precizējums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
7. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
8. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
9.priekšlikums. Deputāta Gulbja priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Māris Gulbis.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Cienītā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Jāsaka, ka mans priekšlikums paredz 80 000 latu piešķirt ierēdņu darba samaksas reformas izstrādāšanai. Pavisam nesen es biju vairākās valsts institūcijās, tajā skaitā Uzņēmumu reģistrā, kas gandrīz visi vienprātīgi nobalsoja par vienu otru koalīcijas partiju, jo noticēja solījumam, ka ierēdņu algas beidzot tiks palielinātas.
Ierēdņu algu reforma prasa vismaz 40 miljonus no budžeta, lai varētu sagatavot NATO sammitu, lai varētu sagatavot politiskus lēmumus, lai varētu sniegt kvalitatīvus pakalpojumus.
Es aicinātu kolēģus, un sevišķi no “Jaunā laika”, kas tomēr arī iegāja politikā ar aicinājumu ierēdņus atbalstīt, nobalsot par šo lēmumu un nākamgad turpināt domāt par ierēdņu algu reformu.
Es domāju, ka tas būtu drosmīgs lēmums, un es aicinātu balsot “par”!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šis priekšlikums ir cinisks. Mēs... jūs gribat paaugstināt darba algu ierēdņiem. Padomājiet, ko jūs darāt! Nevienai citai nozarei nekur nav paredzēta darba algas paaugstināšana – pat tiem, kas saņem daudz mazāk un dara daudz nopietnāku darbu nekā mūsu ierēdņi, kuru ir par daudz mūsu valstī. Ja jūs samazināsiet ierēdņu skaitu kaut uz pusi, viņi varēs strādāt, varēs saņemt drusciņ vairāk, un par to naudu, kura paliks, jūs varēsiet uzturēt visus mūsu pensionārus.
Es gribu, lai mēs nobalsotu “pret” šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Māris Gulbis. Otro reizi.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Godātais Golubova kungs! Es aicinu, pirms jūs nākat, arī iepazīties ar to, ko es piedāvāju. Un priekšlikums paredz izstrādāt darba samaksas sistēmu, jo, ja mēs šodien diskutējam valstī par to, ka policijas priekšnieks saņem vismaz piecas reizes vairāk nekā ierindas policists, tad šodien arī valsts sekretārs saņem 1000 latu, un jaunākais referents, kas tikko atnācis no universitātes, saņem 170 latu.
Es aicinu vienkārši nejaukt divas lietas – algas ierēdņiem – un sākt strādāt pie darba samaksas sistēmas pilnveidošanas ierēdņiem.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs. Otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Es iedziļinājos jūsu priekšlikumā, un es sapratu tikai vienu, ka mūsu ierēdņi nedara to, ko viņiem vajadzētu darīt. Un tieši ierēdņiem vajag izstrādāt kaut kādu darba samaksas sistēmu, un, ja viņi to nedara, tad viņus vajag atlaist. Un papildu nauda viņiem nav vajadzīga!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 9. – deputāta Māra Gulbja priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 8, pret – 69, atturas – 5. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
10. – deputāta Ozoliņa priekšlikums: piešķirt papildu līdzekļus Kara muzejam. Komisija to atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst. (Starpsauciens: “Balsot!”) Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – 15, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 11. – deputāta Leopolda Ozoliņa priekšlikumu – komisija atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 15, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
12. – Leopolda Ozoliņa priekšlikumu – arī komisija atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – 14, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
13. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
14. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Komisija to neatbalsta.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Es runāšu tagad par šo priekšlikumu, bet ar šo priekšlikumu saistīti vēl daļa mūsu priekšlikumu. Šie visi priekšlikumi ir virzīti uz to, lai kompensētu mūsu iedzīvotājiem, visiem Latvijas iedzīvotājiem, pilsoņiem un nepilsoņiem, tos ieguldījumus, kurus viņi zaudēja dažādo piramīdu un dažādo banku bankrotos, tajā skaitā arī “Bankas Baltija” bankrota gadījumā, kuru atļāva izdarīt jūsu, Šadurska kungs, partijas biedrs Repšes kungs. Un to atzina jau tiesa un tagad ieguldītāji saņems tādā vai citādā veidā šo ieguldījumu kompensācijas. Es ceru, ka caur tiesu viņi to saņems. Ja jūs nenobalsosiet tagad, tad jūs būsiet vainīgs, ka uz nākamā gada budžeta būs ļoti liels slogs.
Tā ka nobalsojiet šodien par tām summām, kuras mēs tagad piedāvājam, tad mazāk vajadzēs maksāt nākamajā gadā.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu deputātus balsot par Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas 14.priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 63, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 15. ir Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums ar līdzīgu saturu, tikai atšķirīgu summu. Komisija neatbalstīja. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 59, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 16. ir Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Priekšlikuma būtība ir līdzīga, avots cits. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 62, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 17. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Līdzīgs, tikai cits avots. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 13, pret – 59, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 18. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums ir līdzīgs, tikai cita summa. Un tāpat Aizsardzības ministrija ir avots, tikai citā sadaļā. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 60, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Līdzīgs ir arī Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas 19.priekšlikums, kuru komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 63, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Līdzīgs arī 20.priekšlikums, kur Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija piedāvā samazināt līdzekļus sauszemes spēkiem un mērķis līdzīgs. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 62, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
21. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums arī ir līdzīgs, tikai cits avots. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!
Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret –59, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāts Jānis Lagzdiņš vēlas runāt par procedūru? (No zāles deputāts J.Lagzdiņš: “Nevēlas!”) Nē. Paldies.
Lūdzu, turpinām!
A.Slakteris.
22. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
23. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
24. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
25. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
26. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
27. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
28. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
29. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
30. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
31. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
32. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Nu, tagad mēs tikām līdz 32.priekšlikumam – mūsu frakcijas priekšlikumam, kurā mēs skārām tieši NATO sanāksmi, kuru mēs varam... it kā mūsu valsts grib organizēt tieši šeit pie mums, rezervējot nākamajam gadam 10 miljonus.
Ar saviem priekšlikumiem, ar visiem priekšlikumiem mēs gribam, lai tas nenotiktu pie mums, jo man un maniem kolēģiem liekas, ka mēs arī tagad daudz maksājam NATO. Un pietiek ar to. Nevajadzētu vēl 10 miljonus, bet mēs tajā pašā laikā ar saviem priekšlikumiem atstājam 5 latus, lai mūsu valsts, mūsu Ministru prezidents varētu aizsūtīt NATO pavēlniecībai telegrammu, ka mēs atsakāmies no piedalīšanās šajā sanāksmē tieši pie mums Rīgā un nevaram atļauties šo pasākumu uzņemt tieši pie mums Rīgā, jo mēs esam nabaga valsts, mēs nevaram nodrošināt savus pensionārus un savus iedzīvotājus un nevaram atļauties sev tērēt vēl 10 miljonus.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 32. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 62, atturas – 1. Priekšlikums nav atvalstīts.
A.Slakteris.
33. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Tāds pats priekšlikums kā iepriekšējais, bet ieņēmumi ņemti no pavisam cita patriotiskā avota. Uz budžeta deficīta niecīgas palielināšanas skaita.
Cienījamie kolēģi! Demokrātiskās likumdošanas iniciatīvas pašreizējais Saeimas vairākums atbalsta tikai ļoti retos izņēmuma gadījumos. Viens no šādiem retiem piemēriem ir atļauja policistiem organizēt savu arodbiedrību. Pavisam vienādus šāda tipa priekšlikumus iesniedza divas Saeimas frakcijas  – PCTVL un “Jaunais laiks”. PCTVL priekšlikumu liekulīgi noraidīja, bet “Jaunā laika”, par laimi, pieņēma.
Tagad jūs brīnāties par to, ka arodbiedrība uzsāka savu darbību ar prasībām paaugstināt algas policistiem. Bet ar ko tad, jūsuprāt, tai vajadzēja sākt? Policijas ierindnieku un zemākā virsnieku sastāva, un ugunsdzēsēju darbs ir visai netīrs un bīstams, ar tādu striktu darba grafiku, kas nav savienojams ar normālu ģimenes dzīvi. Toties algas ir tādas, ka būtu īstais laiks braukt uz Īriju un vākt tur zemenes.
Pēc visa minētā ir visai pretīgi lasīt Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā kunga interviju avīzē “Vesti Segodņa”, kur viņš publiski ieteica policistiem nevis pieprasīt algas paaugstinājumu, bet gan izmazgāt grīdu un noslaucīt putekļus savos kabinetos. Un līdzīgu priekšlikumu... mēs tikko atbalstījām, no iekšlietu ministra Jēkabsona kunga. Šis cits pašas svētulīgākās un liekulīgākās Saeimas partijas pārstāvis iekšlietu ministrs šeit pagājušajā plenārsēdē stāstīja, cik varonīgi aizstāvējis savu padoto intereses budžeta izskatīšanas laikā valdībā. Kur tad ir rezultāts? Turpat, kur iepriekš! Ir tādi cilvēki, kuri par iespēju kontrolēt tranzītu un iznomāt azartspēļu namiem par lētu naudu nopirkto zemi ir gatavi pārdot ne tikai ierindas iecirkņa inspektoru, bet arī savu māti, nerunājot jau par tādu visai abstraktu lietu kā nemirstīgā dvēsele.
PCTVL priekšlikums demonstrēja, ka ir nauda, ir reāli naudas avoti, lai paaugstinātu algas pašu bīstamāko profesiju pārstāvjiem, kuras tiek finansētas no budžeta. Nevēlēšanos dot šo naudu tagad var izskaidrot vienīgi ar vēlēšanos gan šogad, gan nākamgad finansēt dažādu pompozu un tautai nevajadzīgu objektu celtniecību valsts pasūtījumus, kurus realizēšanai saņems valdošo partiju sponsori.
Aicinu atbalstīt šo PCTVL prātīgo priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 33. – PCTVL frakcijas priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 65, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
34. – deputāta Gulbja priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Māris Gulbis.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Godātie kolēģi! Domāju, ir tāda veca patiesība, ka nekas valstī tik dārgi neizmaksā kā lēta policija. “Policija ir kā haltūra” un “Dievs policistu algas nepacels”. Tie bija lozungi, kas bija piketa dalībniekiem pie Ministru kabineta. Un es šodien nestāstīšu par to, kāda situācija ir iekšlietu sistēmā un struktūrās. Es nestāstīšu, ka problēmas veidojas no nabadzības. Bet stāstīšu par kādu citu lietu.
Pavisam nesen Ministru prezidents Aigars Kalvītis Baibas Strautmanes raidījumā teica, ka algas šīgada budžeta grozījumos nevienam nepacels. Bet izrādās – vai Ministru prezidents nezina vai varbūt viņš ir kļūdījies –, bet algas ir paceltas arī ar šiem budžeta grozījumiem. Algas ir paceltas Drošības policijai. Un tas pats par sevi ir apsveicams fakts. Bet fakts ir cits, ko mēs nekad neuzdrošinājāmies darīt iekšlietu sistēmā, ka dienestu pretstatīt pret dienestu, policiju – pret Drošības policiju, ugunsdzēsību – pret citiem dienestiem.
Es domāju, ka mums nevajadzētu darīt tā, ka mēs uzskatām, ka policijas izmeklētāji, kas izmeklē noziedzīgus nodarījumus, tiek pretstatīti cilvēkiem no Drošības policijas, kas izmeklē, teiksim, darbības pret avīzi “DDD”. Mums jābūt vienotai pieejai pret visiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem. Un es aicinu arī bijušos iekšlietu ministrus un cilvēkus, kas ir saistīti un atbildīgi par iekšējo drošību, atbalstīt manu priekšlikumu un 6,5 miljonus piešķirt Valsts policijas vajadzībām.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 34. – Māra Gulbja priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 59, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāte Vaira Paegle ir pieteikusies runāt par procedūru? Nav. Jā, lūdzu! Turpinām!
A.Slakteris.
Deputāts Kalniņš. 35.priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
36.priekšlikums – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 60, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
37. – deputāta Gulbja priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 49, atturas – 5. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
38. – deputāta Gulbja priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 4, pret – 48, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
39. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 11, pret – 59, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
40. – deputāta Gulbja priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 13, pret – 51, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
41. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Iekšlietu ministrs piedāvā iedot, nu, nepilnus 13 tūkstošus latu pašvaldību vēlēšanu norises nodrošināšanai Rēzeknē un Jūrmalā. Sakarā ar to, ka tikai Rēzeknē bija paredzētas atkārtotas vēlēšanas, par Jūrmalu mums nav jādomā, mums formāli vajadzētu noraidīt šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nav, tad lūdzu deputātus balsot par 41. – iekšlietu ministra Ērika Jēkabsona priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret  – 12, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
42. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
43. – arī iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
44. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
45. – iekšlietu ministra Jēkabsona priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 46. – iekšlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 47. – iekšlietu ministra priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 48. – iekšlietu ministra priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 49. – iekšlietu ministra priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 50. – iekšlietu ministra priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
51. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 53, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
52. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 62, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 53. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu – komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 56, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Arī 54. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu – komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Kāpēc mēs gribam noņemt naudu tieši no šīs programmas – no jaunsardzes. Kā paziņoja mūsu Aizsardzības ministrija, mēs gribam pāriet uz profesionālo armiju, kaut gan ministrs gribēja šeit izveidot kaut kādu profesoru bataljonu. Nu... varbūt viņam tas neizdevās, varbūt viņu palaboja... nu, katram kādreiz gadās. Profesorus nevajadzētu varbūt ņemt arī tanī armijā vai zemessardzē.
Kāpēc mums vajag šo programmu uzturēt, to jaunsardzi, ja mums būs profesionāla armija? Varbūt dosim tos 300 000, lai izdod labas latviešu valodas grāmatas, un uzdāvināsim tā krievu skolēniem, lai viņi mācās latviešu valodu. Padomājiet par to! Tas ir jūsu programmā! Ja viņi zinās latviešu valodu, tas būs ļoti labi. Vēl viena valoda katram noderēs.

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece.
Sēdes vadītāja.
Debates slēgtas.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 63, nevienas neatturas. Priekšlikums noraidīts.
Lūdzu!
A.Slakteris.
55. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
56. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
57. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
58. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
59. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
60. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Iebildumu nav.
A.Slakteris.
61. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
62. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
Arī 63. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
64. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
65. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
Arī 66. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
67. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
68. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
69. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
70. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
71. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
Arī 72. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Slakteris.
73. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Slakteris.
74. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst. Nē, iebilst. Atvainojiet! Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Ko šeit piedāvā mūsu frakcija? Mūsu frakcija piedāvā atdot nepilnus (bez pieciem latiem) simts tūkstošus latu Latviešu valodas apguves valsts programmai. Jūs visu laiku runājat par to, ka ļoti slikti zina latviešu valodu. Es piedāvāju: dodiet naudu tai programmai, lai varētu labāk zināt to, lai latviešu valoda nevarētu pazust, par ko jums ir ļoti lielas bažas. Un noņemt to tieši no NATO sanāksmes, jo tajā sanāksmē mēs varēsim dzirdēt vācu, angļu valodu, nedzirdēsim latviešu valodu.
Padomājiet par latviešu valodu – jūsu dzimto valodu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēgtas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 59, neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
75. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
76. ...
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Ivans Ribakovs. Jā, par 75.priekšlikumu.
I.Ribakovs (TSP).
Godātie kolēģi! Es gribu atgādināt, pirmkārt, varbūt Šadurska kungam, ka iepriekšējā gadā pirms 1.septembra visas skolas ir saņēmušas vēstules par to, ka ir... Tautas saskaņas partija balsoja pret to, lai paaugstinātu algu tieši pedagogiem. Un es domāju, ka šo vēstuli šodien mēs varam palūgt Šadurska kungam uzrakstīt tieši sev, nu, bet vismaz nolasīt.
Kāpēc jārisina tieši tagad šis jautājums, negaidot jaunā gada budžetu? Jau šodien mēs zinām, ka dažādās skolās trūkst skolotāju. Piemēram, vakar es lasīju, ka Valmieras rajonā jau tagad trūkst skolotāju, kuri māca zēniem šito te amatu mācību. Bet, no otras puses, ir informācija, ka šogad augstskolās uzrakstīja iesniegumu un grib mācīties šo priekšmetu augstskolās tikai viens zēns. Protams, tā būs... jau tagad ir problēma. Bet kāda tā var būt problēma pēc pieciem gadiem nākotnē. Es domāju, ka tas nav valstiski – nerisināt šo problēmu tagad, un sakarā ar to lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Debates slēgtas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 58, atturas – 5. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
76. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
77. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts.
78. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Balsot? Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – 14, atturas – 2. Priekšlikums atbalstīts.
A.Slakteris.
79. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
80. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs
(LSP).
Cienījamie kolēģi! Mūsu frakcija šajā priekšlikumā piedāvā novirzīt miljonu... nepilnu miljonu un nepilnus 400 tūkstošus latu tiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, kuri cieta no knišļiem un plūdiem. Jo nekur citur šajā budžetā es neredzēju, ka valsts domā par šiem cilvēkiem. Un, cik es zinu no preses un televīzijas, valsts atsakās kaut kādā veidā viņiem palīdzēt. Nu, varbūt tās dažas govis, kuras viņiem nopirks mūsu prezidente, nu... kādam varēs palīdzēt, bet visiem nē. Un tas neatrisinās šo jautājumu.
Jā, es saprotu, ka tā ir ļoti niecīga summa, kuru mēs piedāvājam novirzīt šim mērķim, bet tajā pašā laikā tas būs viens piliens, un varbūt jūs izdomāsiet un pēc kaut kāda laiciņa no rezerves fondiem iedosiet vēl. Balsojiet par mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēgtas. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 61, atturas – 1. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
81. – deputāta Kalniņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
82. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
83. – satiksmes ministra Šlesera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
84. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
85., 86., 87., 88., 89. un 90. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
91. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 57, neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
92. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu!
Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 60. Neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
93, 94., 95. – labklājības ministres Staķes priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
96. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
97. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
98. un 99. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
100. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
101. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
102., 103., 104. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
105. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
106. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
107. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
108. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
109. un 110. – deputāta Brigmaņa priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta 109. un 110.priekšlikumu.
A.Slakteris.
111. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
112. un 113. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu pret 112. un 113.priekšlikumu.
A.Slakteris.
114. – deputāta Arvīda Ulmes priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
115. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu pret 115.priekšlikumu.
A.Slakteris.
116. un 117. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta 116. un 117.priekšlikumu.
A.Slakteris.
118. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 61, atturas – 3. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
119., 120., 121., 122., 123. un 124., kā arī 125. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par priekšlikumiem.
A.Slakteris.
126. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
127., 128. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu pret 127. un 128.priekšlikumu.
A.Slakteris.
129. un 130. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
131. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
132., 133., 134. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu pret komisijas viedokli.
A.Slakteris.
135. un 136. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti. (Starpsaucieni: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti... Par kuru priekšlikumu, lūdzu, balsot? (Starpauciens: “Balsot par abiem”!) Par 135.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 6, neviens neatturas. Priekšlikums atbalstīts.
A.Slakteris.
137. – deputāta...
Sēdes vadītāja.
136., lūdzu! Mēs balsojām par 135.priekšlikumu.
A.Slakteris.
Jā, par 136. arī neviens neiebilda, bet lūdzu tādā gadījumā komisiju atbalstīt 136.priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
Deputāts Ozoliņš. 137.priekšlikums. Komisijā atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 18, neviens neatturas. Priekšlikums atbalstīts.
A.Slakteris.
138. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 16, atturas – 2. Priekšlikums atbalstīts.
A.Slakteris.
139. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
140. – deputātes Ūdres priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
141. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
142. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
143. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
144. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
145. – deputātes Ostrovskas piekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 47, atturas – 11. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
146. – deputāta Krištopana priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
147. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. 148., 149., 150., 151., 152. un 153. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu pret komisijas viedokli.
A.Slakteris.
154. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti... (Starpsauciens: “Debatēt!”) Vēlas atklāt debates.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Nu, atšķirībā no Dobeļa, es nedzeru... ja...
Nu, cienījamie kolēģi! Ko piedāvā mūsu frakcija? Mūsu frakcija piedāvā novirzīt nepilnus 2 miljonus latu medikamentiem. Lai mūsu iedzīvotāji, tajā skaitā arī Latvijas Republikas pilsoņi, varētu saņemt bezmaksas medikamentus. Laikam tie jaunie cilvēki, kuri negriežas pie ārstiem, nezina, cik maksā kāds medikaments. Nu drusciņ vecāki cilvēki varbūt jau zina, un zina, ka ar katru dienu medikamentu cenas ceļas uz augšu un medikamentu cenas ir tādas, ka daži cilvēki atsakās vispār no medikamentu pirkšanas, un jūs zināt, ka lēti medikamenti pie mums nav piereģistrēti, un tos nevar... tos nevar izplatīt, un tas ir bēdīgi. Lēti medikamenti pazūd, un, ja jūs negribat lētus medikamentus, tad es lūdzu jūs nobalsot par mūsu priekšlikumu, lai mūsu iedzīvotāji, tajā skaitā arī Latvijas Republikas pilsoņi, kuri pašreiz nevar nopirkt dārgus medikamentus, varētu to izdarīt un varētu ārstēties ar šiem medikamentiem. Ja jūs to neizdarīsiet, tad jūs veicat genocīdu pret savu tautu.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 60, atturas – 6. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
155. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
156., 157. un 158. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
159. – Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
160. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 62, neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
161. un 162. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
163. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
164. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
165. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
166. un 167 – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Arī atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
168. – deputāta Ontužāna priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
169., 170., 171., 172., 173. un 174. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
175. un 176. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Arī komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
177. – deputātes Ūdres priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
178. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
179. – deputātes Ūdres priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
180., 181., 182., 183., 184., 185. un 186. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
187. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
188. – deputāta Kāposta priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
189. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
190. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 51, atturas – 6. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
191. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
192. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 193. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 53, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikumi – 194., 195. un 196. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi – 197. 198., 199. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
200. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
201. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
202. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 58, atturas – 1. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
203. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 56, atturas – 2. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi – 204. un 205. Komisijā atbalstīti. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot... Par kuru priekšlikumu, lūdzu? (Starpsauciens: “Par abiem!”) Par 204. vai 205.? Par abiem. Balsojam par 204.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 11, atturas – 4. Priekšlikums atbalstīts.
Balsosim par 205.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 15, neviens neatturas. Priekšlikums atbalstīts.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi – 206. un 207. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Slakteris.
208. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 59, atturas – 5. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
209. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 59, atturas – 4. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
210. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Es atvainojos. Šeit rakstīts – neatbalstīts.
A.Slakteris.
Es atvainojos. Neatbalstīts. Jā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Slakteris.
211. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst. (Starpsauciens: “Balsot!”) Balsot? Es atvainojos. Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 55, atturas – 2 deputāti. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums nr.212. – arī nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 59, atturas – 1. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
213. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 58, atturas – 2. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
214. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
215. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
216. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 57, atturas – 1. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
217. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
218. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
219. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
220. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
221. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pirms turpinām sēdi, ir saņemts piecu deputātu iesniegums. Deputāti Rībena, Šiliņš, Ontužāns, Kampars un Ceriņa lūdz turpināt Saeimas sēdi līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsaucieni no zāles: “Ir! Nav!”) Ir iebildumi? Tādā gadījumā mums ir jābalso par šo deputātu priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu balsojumam par sēdes darba kārtības izskatīšanu bez pārtraukuma! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret – 12, atturas – 12. Lēmums pieņemts par sēdes turpināšanu līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai bez pārtraukuma.
Tātad, kolēģi, turpinām darbu!
A.Slakteris.
222. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
223. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
224. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
225. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 62, neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
226. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
227. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
228. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 55, neviens neatturas. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
229., 230., 231. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta komisijas viedokli.
A.Slakteris.
232. un 233. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Arī komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
234. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
235. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
236. – deputāta Ulmes priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi 237. un 238. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
239. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
240. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.

241. – deputāta Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
242. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
243. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 50, atturas – 3. Priekšlikums noraidīts.
A.Slakteris.
244. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
245. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti atbalsta.
A.Slakteris.
246. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsot. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 51, atturas – 2. Priekšlikums noraidīts.


Sēdi vada Latvijas Republikas 8. Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
A.Slakteris.
247. – deputāta Šķestera priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
248. – deputāta Krištopana priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
249. un 250. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
251. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 49, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
252. – deputāta Šķestera priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
253. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 54, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
254. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
255. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 49, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
256. – deputātes Ūdres priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
257. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 44, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
258.priekšlikums – deputāta Krištopana priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
259. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 50, atturas – 9. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
260. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu.
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 43, atturas 9. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
261. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
262. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
263. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
264. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
265., 266. un 267. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
268. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
269. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
270. un 271. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
272. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
273. un 274. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
275. un 276. – deputāta Ulmes priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
277. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
278. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
279. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
280. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
281. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
282., 283., 284. un 285. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
286. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
287. un 288. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
289. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
290. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
291. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
292. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
293. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
294. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
295. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
296. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
297. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
298. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
299. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
300. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
301. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
302. – deputāta Šķestera priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
303. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
304., 305. un 306. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
307. – deputāta Gulbja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
308. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
309. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
310. un 311. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
312. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
313. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
314. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi – 315. un 316. – arī atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
317. – deputāta Breša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi – 318., 319., 320. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
321. – deputāta Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
322. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas 323. un 324.priekšlikums. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
325. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
326. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 50, atturas – 9. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
327. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi 328. un 329. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi 330., 331., 332., 333. – komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
334.priekšlikums – deputāts Leopolds Ozoliņš. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
335. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
336. – deputāts Ozoliņš. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
337. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
338. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
339. – deputāta Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
340.priekšlikums – deputātes Ūdres priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi 341., 342. – komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi – 343. un 344. – komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
345.priekšlikums – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 56, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
346. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Arī 347. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi 348. un 349. – atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu par 348.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 18, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
349.priekšlikums – “Jaunā laika”. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
350.priekšlikums – deputāta Gulbja. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
351. – Tautas partijas frakcija. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi 352., 353., 354. – komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
355. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
356. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
357. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
358. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
359. – deputātes Ūdres priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
360. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
361. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
362. – deputāta Pētera Kalniņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
363. – deputāta Kalniņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
364. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
365. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
366. – deputāta Pētera Kalniņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
367. un 368. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
369. – deputāta Krūmiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
370. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
371. – deputāta Emša priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
372. un 373. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
374. un 375 – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
376. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
377. – Zaļo un Zemnieku savienības partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
378. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 13, pret – 53, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
379. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
380. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
381. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
382., 383., 384., 385. un 386. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
387. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
388. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
389. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
390. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
391. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
392. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
393. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
394. un 395. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
396. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
397. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
398. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
399. – deputātes Ostrovskas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 51, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
400. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.(Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 12, pret – 49, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
401. – deputāta Šķestera priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
402. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot! “)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 49, atturas – 8. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
403. – Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot! “)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 49, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
404. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
405. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Ar šo priekšlikumu mēs piedāvājam paņemt 100 tūkstošus latu no iemaksām starptautiskajās organizācijās, tas ir, no NATO militārā budžeta, jo jūs šodien jau nobalsojāt par 10 miljoniem NATO sammitam. Nu, 100 tūkstoši tur neko neatrisinās. Paliks varbūt kaut kādi 9 nu, cik tur... 9 miljoni 900 tūkstoši latu tam sammitam, tas būtu normāli jūsu skatījumā. Nu, jūs varēsiet varbūt kādu malciņu vīna neizdzert un atdot to Salaspils memoriālajam kompleksam... renovācijai.
Nesen bija piedāvājums no Krievijas Federācijas ieguldīt tur naudiņu, mūsu valsts atteicās no tā piedāvājuma, atbildot, ka tas Salaspils memoriāls atrodas šeit pie mums Latvijā, un tagad vajadzētu atrisināt šo problēmu un iedot tur naudiņu, lai drusciņ izveidotu kaut kādu kārtību šajā memoriālā. Padomājiet par to! Ar to jūs veiksiet nelielu grēksūdzi par to vēstures grāmatu, kuru izdeva mūsu prezidente.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 405. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 61, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
406. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
407. – deputāta Gulbja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem... Atklājam debates? Deputāts Māris Gulbis... Es atvainojos.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Godātie kolēģi! Šī gada nogalē Siguldā tiks organizētas Latvijas pirmās Ziemas olimpiskās spēles, un jāsaka, ka Siguldas novada dome jau ir investējusi tam pusmiljonu latu, tomēr vēl nepieciešami 150 000. Un ņemot vērā to, ka tas nav tikai Siguldas pasākums, bet visas Latvijas pasākums, kur jaunie sportisti no Latgales, Vidzemes un Kurzemes piedalīsies un organizēs sacensības, es aicinātu valdību un valdošās partijas atbalstīt šo manu priekšlikumu, ņemot vērā, ka divi mani priekšlikumi ir atbalstīti, un latviešiem ir teiciens: trīs lietas ir labas lietas, es aicinātu atbalstīt arī trešo.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 407. – deputāta Māra Gulbja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 47, atturas – 8. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
408. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
409. – deputāta Gulbja priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot! “)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 10, pret – 44, atturas – 9. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
410. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
411. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
412. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
413. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
414. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
415., 416. un 417. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
418. un 419. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
420. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
421., 422., 423., 424., 425., 426., 427. un 428. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
429. un 430. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikumi. Arī komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
431. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
432., 433. un 434. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Arī komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
435. – deputāta Kalniņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
436. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
437. un 438. – Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
439. – deputātes Ūdres priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
440. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
441. – deputāta Gulbja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Māris Gulbis.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Godātie kolēģi! 2004.gada valsts budžeta grozījumos tika piešķirti 98 000 Tukuma sociālā centra izveides uzsākšanai. Pašreizējā situācijā Tukuma pilsētas nakts patversmei trūkst telpu un nepieciešama esošās patversmes pārcelšana uz Tukuma sociālā centra ēku, un tam nepieciešams 150 000 latu.
Es aicinātu varbūt tukumniekus, Kampara kungu, tomēr nobalsot “par” un atbalstīt manu priekšlikumu.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Artis Kampars.
A.Kampars (JL).
Paldies, Gulbja kungs, par tik ļoti, nu, labu aicinājumu. Es tiešām labprāt tam sekotu, bet gribētu arī jūs aicināt uz vienu lietu: ne tikai atbraukt uz vienu, otru vai trešo, vai piekto vietu, tā garāmbraucot pajautāt, kur ko vajag, un prasīt atpakaļ politiskas dividendes, bet gan uzzināt precīzi, kam naudiņa vajadzīga prioritārā secībā, un pajautāt arī attiecīgām pilsētas domēm, attiecīgām amatpersonām, kas ir tas primārais, kur naudiņu reāli arī vajag. Un otrais. Apmeklējiet šo nakts patversmi, apmeklējiet šo sociālo centru kaut vienu reizi, lai nopietni par to runātu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Māris Gulbis. Otro reizi.
M.Gulbis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Kampara kungs! Atbildot: tieši Šulca kungs, Tukuma mērs, man iesniedza šo priekšlikumu, un acīmredzot jums laikam pietrūka, Kampara kungs, laika aizstāvēt to koalīcijas padomes sēdēs, un tādēļ es arī iesniedzu. Un katrā ziņā Tukuma mērs uzskata, ka tā ir viena no prioritātēm. Un Tukumā, es domāju, ka nav tik daudz šo prioritāšu.
Tā ka es aicinu tomēr atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 441. – deputāta Māra Gulbja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 47, atturas – 11. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Tautas partijas frakcijas priekšlikumi 442., 443. un 444. – komisijā atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
445. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi. Ko šeit piedāvā opozīcijā esošā “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija? Iedot vēl 10 tūkstošus Lestenei. Brāļu kapu ansambļa izbūvei. Vai jums neliekas, ka daudz iedevāt jau tur naudiņas? Un ja jūs paskaitīsiet, kur un cik tur ir ielikts, un paskaitīsiet, cik naudiņas palika kaut kam arī kabatā varbūt jūs tad atradīsiet arī tos 10 tūkstošus. Bet tajā pašā gadījumā nebija pieņemts neviens mūsu frakcijas priekšlikums, lai uzturētu apbedījuma vietas, kur apbedīti tie, kas karoja no otras puses, tas ir, padomju armijas karavīri. Kaut gan savā laikā mūsu valsts parakstīja līgumu ar Krieviju un apsolīja to apbedījumu vietu uzturēt un visu laiku to nedara. Tā ka kaunieties, un pameklējiet labāk savās kabatās to naudiņu!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Jā, ko tad piedāvā apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK? Cienīt tos, kas dauzīja to sarkano mēri. Kas pierādīja tam sarkanajam fašismam, ka ir latviešu karavīri, kas prot ar viņu tikt galā.
Es atgādināšu šeit no tribīnes, ka 19.divīzija – latviešu leģionāri ne reizi kara laikā nav atkāpušies bez pavēles. Jā, es saprotu, ka šodien ir cilvēki, kam tas ļoti nepatīk, kuriem atgādina to, ka ne visi latvieši pazemīgi piecieta okupāciju un pie pirmās iespējas ar ieročiem rokās parādīja, kā latvietis prot karot, viņi arī izmantoja. Un visus gadus okupācijas laikā latviešu leģionāri cieta vispirms koncentrācijas nometnēs, pēc tam nedabūdami darbu un visādi citādi pazemoti. Un tie, kas šeit runā par to lielās naudas iebāšanu kabatās, pierāda, ka viņi ir vai nu galīgi nezinīši, vai galīgi nelieši. Jo lielāko naudas daļu kapiem ir devuši “Daugavas vanagi”, ir devuši latviešu karavīru ieroču brāļi, kas ir piešķīruši krietnas summas Lestenes Brāļu kapu ansambļa izbūvei. Un mūsu Saeimas deputātu pienākums, to deputātu, kuri ciena Latvijas valsti, tos, kas ir par Latvijas valsti savas galviņas nolikuši, mūsu pienākums ir atbalstīt. (Starpsauciens: “Atbalstām!”) Un mēs to darīsim vienmēr. Te var nākt visādi un izrunāties, un runāt, kā jums patīk. To jūs varat turpināt. Bet Lestenes Brāļu kapu ansambli pabeigs, un tas būs atgādinājums par patieso Latvijas vēsturi. Latvijas vēsturi, nevis par to, kuru mēģināja gadu desmitiem iepotēt tie, kas uz to izgāja.
Patlaban Krievijas televīzija demonstrē filmu par karu Čečenijā. Vakar bija pirmā sērija. Šodien būs otra. Lūdzu! Lūdzu, pastudējiet, kā lielā okupantu armija nav spējīga tikt galā ar nelielu tautiņu. Ar tautiņu, kura arī pirms tam tika izsūtīta pilnīga visa. 1943.gadā visi čečeni tika izsūtīti no savas dzimtās zemes. To jūs laikam esat aizmirsuši! Un tāpēc mēs vienmēr centīsimies parādīt to, kāda vēsture bija patiesībā.
Pagājušo sestdien Talsu rajonā Laumu parkā pirmo reizi izveidoja partizānu bunkuru, tādu, kāds tas tiešām ir bijis. Talsu rajonā nacionālie partizāni astoņus gadus pretojās sarkanajiem fašistiem. Un to darīja sekmīgi par spīti visam. Un tāpēc šodien, paldies Dievam, Saeima ar savu balsojumu ir atbalstījusi nacionālos partizānus, un mēs atbalstīsim nacionālos partizānus, mēs atbalstīsim Latviešu leģionārus, un mēs atbalstīsim visus tos, kas jums vienam otram parādīs, kā ar jums ir jārunā.
Un es domāju, ka tie no jums, kas cīnīsies pret Latvijas valsti joprojām, drīz vien saņems arī tīri juridiski pretsparu. Pirmām kārtām kapu apgānītāji, kas tagad jau iet plašumā Latvijā. Un otrām kārtām visi tie, kas atļaujas nopulgot mūsu valsti.
Tā ka jūs varat te nākt un runāt un dziedāt, kādas dziesmiņas te gribat, nekas jums nesanāks! (Starpsauciens: “Pareizi!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Tautas partija vienmēr ir turējusi godā mūsu kritušo karavīru piemiņu. Lestenes kapi ir jāizveido līdz galam, ir jāapbedī tur arī vēl tie leģionāri, kas nav apbedīti un jāatceras arī no vēstures, ka, pateicoties leģionāru cīņām, kuri noturēja Kurzemes cietoksni, ļoti daudzi mūsu tautas pārstāvji izglābās no nāves Sibīrijas moku nometnēs.
Un tāpēc Tautas partija nepārprotami atbalsta šo priekšlikumu, jo uzskata, ka mūsu tautas svētvietas – kapi ir jāsakopj!
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamie kolēģi! Ļoti īsi. Visi tie, kas uzskata, ka mūsdienīgā Latvija ir nacistiskās Vācijas loģiskais turpinājums, var šobrīd atbalstīt šo brīnišķīgo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Leopolds Ozoliņš.
L.Ozoliņš (ZZS).
Zaļo un Zemnieku savienības frakcija atbalsta šo priekšlikumu. Un patiesi, mūsu vēstures skaidrojumā daudz kā pietrūkst. Jo varat iedomāties, ka tikai pēc 15 gadiem ar Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas palīdzību ir izdota brošūra angļu valodā, kas stāsta par Latvijas okupācijām. Manuprāt, tas ir kauns iepriekšējām valdībām. Tas ir kauns iepriekšējiem prezidentiem, un tas ir kauns arī mūsu Ministru prezidentiem. Vai tiešām Saeimai neatradās līdzekļi izdot šo brošūru pirms vismaz, nu, desmit gadiem? Un Zaļo un Zemnieku savienības frakcija to ir izdarījusi. Zaļo un Zemnieku savienības frakcija arī veltī pašreiz līdzekļus filmai par nacionālajiem partizāniem scenārija izstrādei.
Pagājušajā gadā ir jau izveidots scenāriju konkurss, ir izvēlēta šī filma, filmas scenāriju Skaidrīte Gailīte ir pabeigusi pašreiz, un mēs jau izdalījām līdzekļus šīs filmas foto provēm un izvērstam scenārijam.
Manuprāt, Lestenes Brāļu kapi ir tas simbols, kas parāda latviešu tautas patriotismu, kura diemžēl pašreiz mums pietrūkst.
Paldies.
Atbalstu šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs. Otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Es vēlreiz lūdzu jūs neatbalstīt šo priekšlikumu, un pateikšu, kāpēc.
Šeit ļoti skaisti pateica Dobelis, ka 19.divīzija neatkāpās bez pavēles. Bet tās pavēles atdeva viņiem Vācijas fašistiskā pavēlniecība, un viņu komandēja noziedznieks numur viens, un to atzina Nirnbergas tiesa, Hitlers.
Tā ka jūs šeit ceļat pieminekli Hitleram. To nevar darīt.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 445. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 18, neviens neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
446. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
447. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
448. – deputātes Ūdres priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
449. – deputāta Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
450. – deputāta Ulmes priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
451. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
452. – Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
453. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
454. – deputāta Kāposta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
455. – deputāta Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
456. – deputāta Ozoliņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
457. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
458. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
459. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
460. – deputāta Ulmes priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
461. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
462. – deputāta Strazdiņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
463. – frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
464. – Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
465. – deputāta Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
466. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 62, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
467. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šis ir mūsu frakcijas pēdējais priekšlikums šajos grozījumos, un mēs piedāvājam paņemt 3 miljonus latu no NATO valstu valdības vadītāju sanāksmes un novirzīt to darba samaksai skolotājiem, izglītības iestāžu darbiniekiem. Kāpēc mēs to piedāvājam? Kādi ir mūsu argumenti? Mūsu argumenti ir vieni: varbūt valdības vadītāji nu... nepaēdīs vienu reizi melnos ikrus no Krievijas, kurus jūs laikam nopirksiet, un nedzers vīnu par 50 vai 100 latiem par pudeli, bet varbūt pa to laiku, kamēr tā sanāksme būs, jūs varēsiet paņemt no zemniekiem ābolu ražu un iztaisīt mūsu Latvijas ābolu vīnu, un dzirdīt ar to.
Bet tajā pašā laikā skolotājiem jūs drusciņ varēsiet pielikt naudu jau ar 1.septembri. Jums vieglāk būtu izšķirties nākamā gada budžetā pielikt vēl skolotājiem. Un varbūt šajā gadījumā, ja skolotājus tas apmierinās, jūs nesagaidīsiet septembra mēnesī skolotāju streiku. Varbūt.
Balsojiet “par” mūsu priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 467. – Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 63, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
468. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīs.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Jakovs Pliners.
J.Pliners (PCTVL).
Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Es ceru, ka jums nevajag skaidrot, cik svarīgs ir sabiedrībai tautas skolotāja darbs. Nevajag arī skaidrot, cik traģiska ir situācija, ja skolotāji, lai nodrošinātu sev elementāras tiesības uz izdzīvošanu, ir gatavi piedalīties protesta akcijās. Kolēģi! Kad jūs meklējat visur nepārvarētās okupācijas sekas, jūs aizmirstat, ka skolotāju niecīgās algas – tas ir tiešs padomju laiku mantojums. Vēl 1921.gadā boļševiku līderis Vladimirs Ļeņins solīja pacelt skolotāja autoritāti vēl neredzētā augstumā. Tieši pēc 50 gadiem akadēmiķis Saharovs uzrakstīja vēstuli Brežņevam, kur tostarp pieprasīja pacelt algu skolotājiem. Par šo un citām vēstulēm akadēmiķim atņēma trīs Sociālistiskā darba varoņa zvaigznes un uz sešiem gadiem nosūtīja uz Gorkijas pilsētu.
Patlaban mums ir demokrātija, un PCTVL frakciju par mūsu priekšlikumiem laikam tikai no tā “labā” spārna kāds arī gribētu izsūtīt, bet diemžēl tādas tiesības un spēka viņiem nav. Es pat ceru, ka neviens mūs izsūtīt negrasās. Tomēr pret šiem priekšlikumiem izturas tieši tāpat, kā savulaik PSKP CK ģenerālsekretārs izturējās pret slavenā disidenta priekšlikumiem. Neskatoties uz to, patlaban nav tie laiki, un noslēpt no tautas melīgos apgalvojumus par to, ka paaugstināt skolotājiem algu ir it kā neiespējams, jums, kolēģi, neizdosies.
Lūk, šī nauda – jūsu priekšā! Neliela budžeta deficīta palielināšana, kas paliek Latvijas starptautisko saistību ietvaros un nedraud ar būtisku inflācijas pieaugumu. Un viss! Problēmu varētu atrisināt.
Dāmas un kungi! Atteikumam apmierināt skolotāju arodbiedrības tiesīgās prasības nav nopietna ekonomiska pamatojuma. Patiesais pamatojums šādai nevērīgai attieksmei pret skolotāju prasībām ir tīri politisks. Valdošā koalīcija vēlas uz gadu atlikt agrāk doto solījumu izpildi, sadalot to divos etapos. Pirmais etaps – no 1.janvāra, kad nedaudz paaugstināsies minimālā alga, kas ir viszemākā Eiropas Savienības valstīs.
Vai tas kaut ko dos tieši skolotājiem? Cienījamie kolēģi, tā nav labdarība, bet likuma prasība – minimāla skolotāja darba likme ne zemāk par divām minimālajām darba algām. Otrais pielikums pie algas no nākamā gada 1.septembra, tas ir mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām, plus papildus skaistie solījumi paaugstināt skolotājiem algu līdz 2010.gadam, kurus nāksies izpildīt kādam citam, nevis Kalvīša kungam. Šos solījumus veci vēži, kuri nonāks jaunajā – 9.Saeimā, varēs arī nepildīt. Tādējādi, izņemdami no katra skolotāja kabatas vismaz 300 latu, jūs gribat pirms vēlēšanām izskatīties balti un pūkaini. Nekas nesanāks! Atcerieties, kā pagājušā gada februārī krita Repšes kunga valdība, krita pēc balsošanas par 13.grozījumu Izglītības likumā, kas paredzēja atteikties paaugstināt algas skolotājiem. Mēs esam pārliecināti: gadījumā, ja notiks balsošana “pret” mūsu grozījumu budžetā, arī Kalvīša kunga valdību agri vai vēlu piemeklēs tas pats liktenis.
Lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Lūdzu!
A.Slakteris.
Es gribu atgādināt deputātiem, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi nevienu priekšlikumu, kas ierosina palielināt budžeta deficītu. Tas ir princips, un par to vispār pat neviens nedebatē. Tā ka avots nekorekts, un aicinu neatbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 468. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 58, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
469. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 63, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
470. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Andrejs Aleksejevs.
A.Aleksejevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Ar ko tad atšķiras Latvija un Igaunija no mūsu kaimiņiem – Lietuvas un no citām Eiropas Savienības valstīm? Ar divām pazīmēm – masu bezpilsonību un masu izlikšanām no saviem ieņemamajiem mājokļiem. (Starpsauciens: “Kolonistu masu!”) Kaimiņu Lietuvas piemērs demonstrē, ka šis, mūsuprāt, cilvēktiesību pārkāpums nekādi nav saistīts ar sarežģīto un traģisko vēsturi. Gandrīz 200 tūkstoši cilvēku ir izlikti no saviem dzīvokļiem, un lielākā daļa no viņiem ir izlikti no denacionalizētajiem namiem. Lielākajai daļai izlikto uz ielas ir balsstiesības, un ar viņiem nākas koķetēt. Tieši tādēļ “tēvzemiešu”, “Jaunā laika” un Tautas partijas frakcijas, kuru pārstāvji Eiroparlamenta vēlēšanās saņēma balsu vairākumu, izgāza Emša valdības projektu par īres griestu iesaldēšanu nevis pirms, bet gan nedēļu pēc vēlēšanām. Bet pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā Saeimas vairākums atbalstīja uzdevumus Ministru kabinetam pieņemt šo iemītnieku aizsardzības programmu un izstrādāt attiecīgus noteikumus. Termiņi tika aprēķināti tādā veidā, lai normatīvie akti parādītos jau pēc vēlēšanām. Rezultātā kompleksā palīdzības programma denacionalizēto namu iemītniekiem, kuru saskaņā ar likumu vajadzēja ieviest kopš 1.jūlija, neeksistē pat projekta veidā. To denacionalizēto namu iedzīvotāju kreditēšanas noteikumus, kuri paši sava finansiālā stāvokļa dēļ varētu atgriezt kredītus mājokļa celtniecībai, Ministru kabinets bija apstiprinājis piecus mēnešus vēlāk – kad bija iztecējuši likumā noteiktie termiņi. Kompensācijas noteikumi nabadzīgajiem iemītniekiem, kurus izliek no dzīvokļiem, aizkavējās tikai par diviem mēnešiem, bet valdošais vairākums gan Saeimā, gan Rīgas domē parūpējās par to, lai laicīgi netiktu pieņemti attiecīgie pašvaldību saistošie noteikumi un reālās izmaksas nesāktos.
Šī bezdarbība, tieša un atklāta likumu pārkāpšana, tika izdarīta ar mērķi – neizmaksāt cietušajiem reālu naudu no 2005.gada budžeta līdzekļiem. Tiesa, saskaņā ar noteikumos esošajiem pamatojumiem 2006.gada budžetā var būt rezervēts 1 miljons kredītu garantijām. Un 2 miljoni kompensāciju izmaksām. Pēc mūsu aplēsēm šī summa sastāda ne vairāk kā 1/3 no reāli nepieciešamās. Pat tajā gadījumā, ja paredzētās kompensācijas sastāda apmēram 1/3 no mājokļa reālās vērtības. Mēs piedāvājam atteikties no prettautiskiem projektiem, piemēram, tādiem kā vēstniecības kompleksa celtniecība Vašingtonā un dažādu šaubīgu biedrību finansiāla atbalstīšana, un aicinām jau tagad uzsākt izmaksāt paredzētās un ar normatīvajiem aktiem jau pieņemtās kompensācijas. Normatīvā bāze tam jau pastāv, bet trūkstošie Rīgas domes noteikumi mierīgi varētu būt pieņemti jau septembrī.
Lūdzam atbalstīt mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Deputāte Inguna Rībena. (Starpsauciens: “Sadod!”)
I.Rībena (JL).
Cienījamie kolēģi! Es jums nolasīšu to, ko es teicu gadu atpakaļ. Gadu atpakaļ Emša kunga valdībai, kad reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs bija ... Jā, jūs zināt. Tātad Radzeviča kungs, jā. Tātad runa gadu atpakaļ: “Piedāvātajos budžeta grozījumos nav ne vārda, ne lata īres griestu jautājuma risināšanai. Gandrīz neticami! Lai gan kas tur neticams! Pašreizējā valdība tā darbojas diendienā, pilnīgi ignorējot tūkstošiem valsts iedzīvotāju viedokli un intereses.
Ja kādam vēl aizvien liekas, ka vairāk nekā 29 tūkstošu ģimeņu liktenis ir tikai tāds sīkums, tad es atgādinu, ka laikā no 1941. līdz 1949.gadam trīs masveida izsūtīšanas operācijās no Latvijas un savām mājām tika izdzīti vairāk nekā 60 tūkstoši cilvēku. Gandrīz tikpat, ja pieņemam, ka katrā ģimenē ir tikai divi cilvēki.
Visiem saprotams, ka denacionalizēto namu īrnieku un īpašnieku problēmu bez papildu izdevumiem no valsts budžeta atrisināt nav iespējams. Nav tapusi ne rīcības programma, ne stratēģija, nav nekādas statistikas un skaidrības, kā valdība šo asinsizplūdumu smadzenēs taisās ārstēt. Droši vien cer, ka uzsūksies pats.
Sen atpakaļ reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Radzevičs solīja atbalstu namīpašniekiem, pašvaldībām un visvairāk jau īrniekiem, solot 5 miljonus latu atbalstu katru gadu. Šobrīd budžetā nav ne santīma! Un nekādas idejas, ko darīt. Nauda un laiks atrodas visam – lielām un mazām hokeja hallēm…” visdažādāko piļu būvniecībai, hiperdārgu aģentūru radīšanai ar astronomiskām algām. “Deputātiem, ministriem un ierēdņiem ir laiks iet atvaļinājumos un kopā ar palīgiem un padomniekiem mēnešiem braukāt pa ārzemēm.”
Ir pagājis gads. Nāk atkal rudens. Un mēs neesam tikuši ne par soli tālāk. Pilnībā tas viss der arī šīsdienas valdībai.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Paldies “Jaunā laika” pārstāvei par atbalstu, bet tomēr jūs esat valdošā koalīcija atšķirībā no mums, un jūs varat atbalstīt arī ar balsojumu šo konkrēto priekšlikumu. Ja jūs gribat tomēr sākt risināt denacionalizēto namu īrnieku jautājumu un ja jūs šodien nevarat atbalstīt, tad es piedāvāju sagatavot kopēju deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam un uzdot viņam jautājumu – kur ir visas tādas programmas, kuras izriet no diviem mūsu likumiem, kas bija pieņemti pērn decembrī... Un es nevaru saprast, kāpēc Ministru kabinets neko nedara, ja likumā skaidri ir uzrakstīts, ka visi termiņi, lai izstrādātu attiecīgo atbalsta programmu, ir jau pagājuši.
Un balsošana par šo mūsu priekšlikumu – tā ir pārbaude, vai tādas vai citas frakcijas deputāti gribētu tomēr atrisināt denacionalizēto māju īrnieku problēmas.
Lūdzu balsot “par”!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Ir runa par pavisam niecīgu summu budžeta ietvaros, ar kuru jūs, nobalsojot par šo summu, varēsiet parādīt, ka jūs gribat risināt denacionalizēto māju īrnieku problēmas.
Līdz šim momentam, kaut gan Rībenas kundze, kura pārstāv “Jauno laiku”, norādīja, ka neviena valdība līdz šim momentam neko nedarīja. Rībenas kundze, jūs arī tagad sastāvat “Jaunajā laikā”. Pavisam nesen bija jaunie laiki, kad premjers bija no “Jaunā laika”.(Starpsauciens: “Un vēl būs!”) Tā ka padomājiet.... Ne jūsu premjers, ne šīsdienas premjers... ne iepriekšējais premjers, neviens ministrs neko nedarīja un līdz šim nedara. Tādus ministrus vajag no šejienes ar… nezinu, ko, ārā izmest...
Tā ka nobalsojiet par šo niecīgo summu! Parādiet denacionalizēto māju īrniekiem, ka jūs gribat risināt viņu problēmas!
Nu, un ja negribat, tad balsojiet “pret”.
Sēdes vadītāja.
Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Šeit, godātie kolēģi, mēs esam saņēmuši veselu virkni priekšlikumu, kuriem visiem labajā ailītē tabulā ir ierakstīts mērķis – “mērķdotācijas denacionalizēto namu īrniekiem”, bet būtībā jau svarīga ir šajos priekšlikumos nevis labā aile. Denacionalizēto namu īrnieki šeit ir gadījušies kreiso partiju, šajā gadījumā PCTVL deputātu, uzmanības lokā vienkārši nejauši. Visos šajos priekšlikumos, godātie kolēģi, svarīga ir kreisā aile, no kurienes šo naudu paņemt. Un tā ir Nacionālo karavīru biedrība. Visa dotācija, kas tiem ir paredzēta, tā ir Nacionālo partizānu apvienība, visa dotācija, kas ir paredzēta, tas ir Aizsardzības ministrijas budžets, lai Latvija neizpildītu savas starptautiskās saistības. Pirmīt mēs redzējām, ka tika prasīts no NATO valstu sammita rīkošanai paredzētajiem izdevumiem. Tātad būtībā visi šie priekšlikumi ir vērsti uz vienu vienīgu: lai Latvija nepildītu savas starptautiskās saistības, lai Latvijas valsts prestižs kristos starptautiskajā skatījumā, lai kaitētu tām organizācijām, kas mums ir tiešām svarīgas un būtiskas.
Līdz ar to diemžēl šī spēlīte notiek ar denacionalizēto namu īrniekiem. Protams, valdība nav darījusi, cik tā spēja un cik tā ir saņēmusi uzdevumu pagājušajā gadā.
“Jaunais laiks” centīsies savu iespēju robežās, kaut arī mēs nevadām šo ministriju, rūpēties par šīm lietām, centīsimies atbalstīt un steidzināt Tautas partijas ministru. Es ceru, ka mums sekmēsies. Bet neielaidīsimies šajās zemiskajās spēlēs, kuras piekopj PCTVL deputāti!
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Vladimirs Buzajevs. Otro reizi.
V.Buzajevs (PCTVL).
Diemžēl Šadurska kungs, analizējot mūsu piedāvāto ienākumu avotu, redzēja tikai aizsardzības ministru. Un, ņemot vērā, ka aizsardzības ministrs ir no “Jaunā laika”, tad tie bija viņa uzstāšanās īstie cēloņi. Bet pēdējā lappusē, cienījamais Šadurska kungs, avots ir cits: avots ir no Ārlietu ministrijas, no Latvijas Republikas vēstnieka ASV rezidences Vašingtonā iegādei. Tas ir gandrīz miljons latu, un tas ir... tieši atbilst tādai summai, kas ir pietiekama, lai nodrošinātu valsts galvojumu dzīvokļu iegādei vai celtniecībai apmēram 600 denacionalizēto māju īrnieku ģimenēm. Un tomēr no “Jaunā laika” diemžēl nebija nekādu konkrētu priekšlikumu, teiksim, no iespējamā pievienotās vērtības nodokļa pieauguma un tā tālāk. Jo jums priekšlikuma diemžēl nav.
Un es tomēr ceru, ka kaut viena valdošā partija nākamgad pamēģinās nopietni atrisināt šo ļoti sarežģīto un svarīgo problēmu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Staņislavs Šķesters.
S.Šķesters (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Skaidrs, ka denacionalizēto namu īrnieku problēma pastāv un pastāvēs. Es domāju, ka Saeima ir izdarījusi diezgan daudz, un Zaļo un Zemnieku savienība šai jautājumā par denacionalizēto namu īrnieku problēmu aizstāvību. Ir pieņemts likums “Par dzīvojamo telpu īri”, kurā ir iestrādāta šī pabalstu sistēma, iestrādāta kredītu politika, pārcelšanās pabalsti, palīdzība... Likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” pašvaldībām ir dotas tiesības pieņemt saistošos noteikumus, lai palīdzētu tieši denacionalizēto namu īrniekiem. Un pašreiz arī Zaļo un Zemnieku savienība iestājas par denacionalizēto namu īrnieku tieši šo īres griestu jautājumu. Mums ir noalgots advokāts, kas tieši strādā pie šiem jautājumiem, jo Satversmes tiesā ir iesniegta šī prasība pret īrniekiem, lai atceltu īres griestus.
Tāpēc es domāju, ka šie jautājumi valstī risinās, un es domāju, ka arī līdzekļi pašreiz tiek meklēti, lai šiem denacionalizēto namu īrniekiem būtu iespējas. Vai nu pārvietoties uz citu dzīvesvietu, vai nu saņemt šo valsts atbalstu. Un es domāju, ka šī īres griestu noturēšana vēl trīs gadus ļaus sakārtot šo problēmu. Un skaidrs, ka ar valsts atbalsta politiku.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Boriss Cilevičs.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Nu, šķiet, ka mēs jau visu esam redzējuši un dzirdējuši. Bet ar tādu divkosību kā šodien man vēl nebija iespējas sastapties. Nu nevajag melot, godātais Šadurska kungs, godātais Šķestera kungs! Nu ko, jūs domājat, ka tie cilvēki, kas tagad klausās radio, viņi jums ticēs? Nu ko jūs apgalvojat, ka, redz, jūs ļoti daudz ko izdarījāt, lai aizstāvētu denacionalizēto māju īrnieku tiesības un tā tālāk. Ko jūs izdarījāt? Jūs paredzējāt likumā šos pabalstus. Ļoti labi! Bet jūs neparedzējāt naudu šiem pabalstiem. Un tagad jūs mēģināt izlocīties un vienkārši novērst uzmanību, un tā tālāk.
Nu esiet drosmīgi, esiet atbildīgi un aizstāviet to, ko jūs esat nolēmuši, kā jūs dalīsiet šo naudu! Jūs gribat parādīt, cik jūsu ministri daudz rūpējas par cilvēkiem? Bet acīmredzot denacionalizēto māju īrniekus jūs neuzskatāt par cilvēkiem un domājat, ka tik viegli viņus apmānīt. Nu nevajag melot šeit no Saeimas tribīnes! Situācija ir pilnīgi skaidra. Jūs tēlojat šīs rūpes par šiem cilvēkiem, bet jūs ne santīma neesat paredzējuši budžeta grozījumos. Tagad jūs pieminējāt pašvaldības. Pašvaldībām ir daudz sliktāk ar naudu, tomēr pašvaldības paredz šo naudu. Bet jūs ne santīma valsts budžeta grozījumos neparedzējāt šiem nolūkiem. Nevajag melot! Esiet drosmīgi, lai pateiktu atklāti, ka jūs neuzskatāt šos cilvēkus par cilvēkiem. Jūs negribat rūpēties par viņiem, jūs esat viņus norakstījuši. Nu tad vismaz var diskutēt. Bet tā nedrīkst! Jūs darāt vienu, runājat pavisam kaut ko citu. Es sapratu, var būt jebkura politiskā līnija. Bet jābūt drosmei vismaz.
Es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu vai arī nemelot saviem vēlētājiem. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Andrejs Radzevičs.
A.Radzevičs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).
Kolēģi! Viena bijusī ministre kā vienīgo reālo palīdzību denacionalizēto namu īrniekiem uzskatīja, ka sameklēja pagājušā gada runas. Un atkal emocionāli nolasīt to, ko viņa lasīja pagājušajā gadā. Bet šajās biezajās budžeta grāmatās es neredzu nevienu viņas iesniegtu priekšlikumu, un naudas līdzekļi viņai bija, kas reāli atbalstītu šo te problēmu. Vēl jo vairāk! Lai valdība un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija paredzētu līdzekļus šīs problēmas risināšanai, vispirms, teiksim, Rīgas domei, kur mēs zinām, kas vada, arī atbildīgo komisiju, kas vada par dzīvokļiem, būtu jāizstrādā un jāpieņem saistošie noteikumi par palīdzību šo jautājumu risināšanā, teiksim, par atbrīvošanas pabalstu. Bet Rīgas dome šādus saistošos noteikumus nav izdevusi. Līdz ar to līdzekļus paredzēt, protams, nevar, un var lasīt pagājušā gada runas. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs. Otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šeit bija ļoti skaisti runāts par to, ka avots ir ne tas, no kura var ņemt naudiņu, un it kā bija pateikts, ka ar to mēs pārkāpjam kaut kādus savus starptautiskus līgumus. Nosauciet man kaut vienu līgumu, kur būtu teikts par Nacionālo partizānu apvienību vai Nacionālo karavīru biedrību. Nevienā nav. Bet jūs pārkāpāt tagad, nevirzot nevienu latu denacionalizēto māju īrnieku problēmu risināšanai, nevienu latu jūs nevirzāt. Ar to jūs pārkāpāt mūsu likumu, kurš bija nesen pieņemts, kurš paredz visus tos pabalstus. Neviena lata tur nav. Jūs pārkāpāt.
Un otrs. Jūs pārkāpāt vienu no cilvēka pamattiesībām, kura ir ielikta mūsu Satversmē, tās ir tiesības uz dzīvi un tiesības uz patversmi, tas ir, uz dzīvokli. Jūs to arī pārkāpāt. Padomājiet par to!
Sēdes vadītāja.
Deputāte Liene Liepiņa.
L.Liepiņa (JL).
Labdien, kolēģi! Es tiešām nekavēšu jūs. Man tomēr ir jāaizstāv sava kolēģe. Labi, ka viņa vismaz saka runas un vismaz iestājas par kaut kādu lietu, ko nevar teikt par visiem deputātiem. Un diemžēl arī ne par visiem ministriem. Tā ka šī problēma par namu īrniekiem, protams, ir ļoti veca, un protams, ka to nevar atrisināt ne pāris tūkstoši budžeta grozījumos, ne arī tikai vienas dienas diskusijas. Un es gribētu arī norādīt uz to, ka mūsu partija Rīgas domē paņēma visgrūtākās funkcijas tieši šīs problēmas dēļ. Un strādā ar tām. Tā ka tur, man liekas, nav nekāda vieta pārmetumiem.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Paulis Kļaviņš.
P.Kļaviņš (JL).
Cienījamie kolēģi! Tā kā deputāte Liene Liepiņa nepateica gluži to, ko es domāju, kaut gan tas nāca no kopējās pagātnes, es jūtos spiests mazliet iekāpt filozofiskajā ūdenī tā dziļāk iekšā.
Redzat, kas par lietu, ko mēs esam piedzīvojuši – Liene Liepiņa un es. Mēs piedzīvojām Vācijas uzplaukumu pēc Otrā pasaules kara sabrukuma. Tam ir tiešs sakars ar dzīvokļiem, cienījamie kolēģi! Tiešs sakars! Zināt, kāda bija Vācija – Rietumvācija pēc Otrā pasaules kara. Es savām acīm to redzēju. Liene ne, bet es to redzēju. Pilsētas drupu kaudzēs, tā kā viļņi no ķieģeļiem. Tāda bija Hamburga. Tā bija sagrauta Vācija fiziski. Tas attiecas uz dzīvokļiem.
Otrs moments. Šinī Rietumvācijā bija pāri par 10 miljoniem no austrumu apgabaliem, Vācijas bijušajiem austrumu apgabaliem, izdzīto, plus 10 miljoni. Padomājiet, tie visi bija bez jumta. Tie bija ar koferīti – tie 10 miljoni. Un ēkas bija sagrautas. Tā, lūk! Tāds bija stāvoklis. Izejas stāvoklis pēc Otrā pasaules kara Rietumvācijā.
Kas notika? Pēc 15 gadiem visa internacionālā sabiedrība teica: “Saimnieciskais brīnums. Vācijā saimnieciskais brīnums.” Kā to varēja izdarīt? Redzat, dzīvokļu jautājums, denacionalizēto namu īrnieku dzīvokļu jautājums, ticiet man, nav atrisināms viena leģislatūras perioda laikā. Pat, ja mums vienai partijai būtu absolūtais vairākums un mēs varētu darīt, ko mēs gribam, mēs to nevarētu izdarīt četru gadu laikā. Ticiet man, tas ir ilgtermiņa projekts!
Ja pēc neatkarības atgūšanas mēs būtu paorientējušies tieši tur, Rietumvācijā, kā viņi uz drupām tika pie dzīvokļiem un cilvēki pie saviem dzīvokļiem, kā viņi to izdarīja? Vai valsts būvēja? Nebūvēja nevienu dzīvokli, cik es zinu, bet attīstīja privāto celtniecības sektoru ar izdevīgiem kredītiem, un cilvēki strādāja. Šausmīgi strādāja. Ļoti strādāja! Valstij bija tikai viena funkcija – garantēt brīvību un kredītus, lai privātā sfēra var ķerties pie darba.
Naudas šodien arī netrūkst Pasaules bankai. O, nē! Bet organizēt vajag to lietu! Un to nevar izdarīt vienkārši – tagad mēs piešķirsim naudiņu tiem cilvēkiem, kas zaudē dzīvokļus. Zināt, tā ir padomju laika filozofija. Valsts dos naudu, tad cilvēkiem būs, kur dzīvot. Redz, cik jauki. To var tikai valsts atrisināt. Nē, mīļie draugi! To nevar. Valsts tādā veidā nerisina. Valsts rada labvēlīgus apstākļus dzīvokļu būvei, un tad nav nemaz jāmudina, tie dzīvokļi tiek būvēti un visi nonāk pie sava jumta virs… Un tad tā lieta iet.
Tā ka ko es gribu pateikt gala rezultātā? Es lūdzu prātīgi domājošus politiķus atturēties no savstarpējiem apvainojumiem. Pašus sevi arī nesist krustā – tas nav iespējams, to nevar izdarīt, bet saprast to, ka ja nu kādreiz Latvijā radīsies vienotība, politiskā griba, tā kā šeit, Saeimā, radīsies viens vairākums, kuri šo problēmu saprot, saprot uz reālo notikumu pamata. Vēsturi var iemācīties, kā tas bija, kā to varēja atrisināt. Ir paraugs Eiropā. Un šis paraugs mums ir īstenojams, ja mēs gribam, to mēs varam, bet ne šodien un ne rīt.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 470. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 62, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
471. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 65, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts. (No zāles deputāts J.Dobelis: “Rokas nost no partizāniem!”)
A.Slakteris.
472. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 65, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
473. – politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 65, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Slakteris.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.
Aicinu Saeimu atbalstīt budžeta grozījumus galīgajā, otrajā, lasījumā .
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 20, neviens neatturas. Likums “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2005.gadam”” pieņemts. Paldies.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Cienījamie kolēģi! Pirms tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Antas Rugātes iesniegumu ar paziņojumu: “Daru zināmu, ka esmu kļūdījusies balsojumā par grozījumiem 2005.gada budžetā 4.priekšlikumā, un vēlējos balsot “pret” 4.priekšlikumu.”
Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī paziņojumu no deputātes Jevgenijas Stalidzānes, kas kļūdījās balsojot par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Viņa vēlējās balsot “par”.
Vārds paziņojumam deputātam Dzintaram Ābiķim.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Cienījamie kolēģi no Saeimas Sporta apakškomisijas! Es aicinu jūs uz sēdi tūlīt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas telpās pretējā mājā 4.stāvā sakarā ar Pasaules čempionātu hokejā. Es brīdinu.
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedrei Ingunai Rībenai.
I.Rībena (8.Saeimas sekretāra biedre).
Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Aleksandrs Bartaševičs, Augusts Brigmanis... ir..., Ingrīda Circene, Juris Dalbiņš, Jānis Esta, Jānis Šmits, Uldis Mārtiņš Klauss... ā..., Vilis Krištopans, Ināra Ostrovska, Jānis Strazdiņš, Kārlis Strēlis... ir..., Ēriks Zunda.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, līdz ar to ir slēgta Saeimas ārkārtas sesija un 30.augusta ārkārtas sēde. Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!