• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasaules parlamentu vadītāju konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2005., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116086

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Zviedrijas Riksdaga deputātu vizīti Latvijas Saeimā

Vēl šajā numurā

08.09.2005., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasaules parlamentu vadītāju konferenci

Trešdien, 7.septembrī, Ņujorkā, ANO mītnē, svinīgi atklāta Otrā pasaules parlamentu priekšsēdētāju konference, kurā piedalās arī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Pirms konferences uz pēdējām darba sēdēm sanāca konferences Sagatavošanas komiteja. Tajā kopā ar vēl 15 valstu parlamentu vadītājiem darbojas arī Saeimas priekšsēdētāja. Komitejā apspriesti ar konferences norisi saistītie jautājumi, kā arī izskatīti papildinājumi konferences nobeiguma deklarācijas tekstam. Pirms komitejas sēdes Ingrīda Ūdre tikās ar Starpparlamentu savienības ģenerālsekretāru A.Džonsonu, lai pārrunātu galaziņojuma sagatavošanu.
Otrajā pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē ir pulcējušies parlamentu vadītāji no vairāk nekā 140 pasaules valstīm, kā arī nozīmīgāko starptautisko institūciju un parlamentāro asambleju vadītāji.
Konferenci ar uzrunām atklāja Starpparlamentu savienības prezidents, senators Seržio Paess un ANO Ģenerālās asamblejas prezidents Žans Pings. Konferencē tika nolasīts ASV Pārstāvju palātas spīkera Denisa Hasterta apsveikums.
Konferences darbs sākās ar ziņojumu par parlamentu iesaisti starptautiskajās attiecībās, progresa ziņojumu par Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanu, ar kuru uzstājās ANO Attīstības programmas vadītājs Kemals Derviss.
Pēc ziņojumu uzklausīšanas konferences dalībnieki sāka vispārējās debates par tēmu “Parlamenti un starptautiskā sadarbība, saskaroties ar 21.gadsimta izaicinājumiem”. Debatēs ar uzrunu uzstājās Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre.
Savā uzrunā viņa uzsvēra parlamenta lomu valsts attīstībā un demokrātijas stiprināšanā, kā arī parlamentu sadarbības nozīmi. Tā kā viena no šodienas aktualitātēm ir demokrātijas deficīta pārvarēšana, viņa norādīja uz politiskā dialoga ar sabiedrību nozīmi, lai stiprinātu saikni starp indivīdu un valsti. Tikpat svarīgs ir dialogs starp parlamentu un izpildvaru, kā arī parlamentu dialogs. I.Ūdre raksturoja Latvijas izaugsmi, kā arī iesaisti sadarbības projektos, nododot savu iegūto reformu pieredzi valstīm, kas veic līdzīgas reformas. Saeimas priekšsēdētāja augstu novērtēja Starpparlamentu savienības (SPS) kā plašākā pasaules parlamentāriešu foruma darbu, īpaši to sadarbību, kas SPS veidojas ar ANO.
Pirms konferences notika Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās, kur I.Ūdre un Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Bjorns fon Sīdovs informēja kolēģus par darbu, ko pirms konferences veikusi Sagatavošanas komiteja, kuras locekļi viņi ir. Astoņu parlamentu priekšsēdētāji pārrunāja arī iespējas veicināt parlamentu komisiju sadarbību, rīkojot kopīgas specializētās konferences. Tika runāts arī par sadarbību ar Ukrainu un Gruziju, kurā iesaistījušies Baltijas un Ziemeļvalstu parlamenti. Septembra beigās ir plānota kopīga Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju vizīte Kijevā. Tāpat tika pārrunāta parlamentu sadarbības transatlantiskā dimensija un sadarbība ar ASV Kongresu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!