• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 6. septembra noteikumi Nr. 681 "Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumos Nr.184 "Ēku kadastrālās vērtēšanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2005., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.690

Zvērinātu notāru eksāmena kārtība

Vēl šajā numurā

09.09.2005., Nr. 144

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 681

Pieņemts: 06.09.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.681

Rīgā 2005.gada 6.septembrī (prot. Nr.50 47.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumos Nr.184 “Ēku kadastrālās vērtēšanas noteikumi”

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli”
4.panta otro, ceturto, astoto un vienpadsmito daļu

 

Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumos Nr.184 “Ēku kadastrālās vērtēšanas noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 73.nr.; 2003, 77.nr.; 2004, 60.nr.; 2005, 95.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 3.punktu.

2. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

“4. Ēku kadastrālās vērtības noteikšanai izmanto Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra (turpmāk — kadastrs) datu bāzē uzkrātos pēdējās tehniskās inventarizācijas datus (turpmāk — ēkas dati) par ēkām, kurām veikta pilna (ārējā un iekšējā) vai nepilna (tikai ārējā apsekošana un uzmērīšana) tehniskā inventarizācija, kā arī ēkai reģistrētos lietošanas ierobežojumus.”

3. Papildināt noteikumus ar 5.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

“5.9. lietošanas ierobežojumi.”

4. Svītrot 6.punktu.

5. Svītrot 7.3.apakšpunktu.

6. Izteikt 7.4. un 7.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

“7.4. dabas stihija vai citi ārkārtas apstākļi radījuši bojājumus, kas nepieļauj tās turpmāku izmantošanu, pēc īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pieprasījuma veicama ēkas apsekošana un fiziskā stāvokļa novērtēšana;

7.5. saskaņā ar pašvaldības vai tiesas lēmumu ir veikti daļēji vai pilnīgi demontāžas (nojaukšanas) darbi, pēc īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pieprasījuma veicama pilna tehniskā inventarizācija;”.

7. Izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

“9. Lai nodrošinātu ēku datu aktualizāciju, Valsts zemes dienests:

9.1. veic šo noteikumu 7.1., 7.2., 7.5. un 7.6.apakšpunktā noteikto tehnisko inventarizāciju pēc pasūtītāja pieprasījuma. Ar minēto inventarizāciju saistītos izdevumus sedz pasūtītājs;

9.2. veic šo noteikumu 7.4.apakšpunktā noteikto ēkas apsekošanu un fiziskā stāvokļa novērtēšanu. Ar apsekošanu saistītos izdevumus sedz pasūtītājs.”

8. Izteikt 10.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

“10.2. precizē ēku tipus un fiziskā stāvokļa korekcijas koeficientus, nosaka ēku tipu bāzes vērtības, tirgus korekcijas koeficientus un ēkas apjoma korekcijas koeficientus atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus cenu līmeņiem;”.

9. Izteikt 10.3.1. un 10.3.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

“10.3.1. ja mainījušies šo noteikumu 5.3., 5.4., 5.5., 5.6., 5.7., 5.8. un 5.9.apakšpunktā minētie dati;

10.3.2. ja šajos noteikumos noteiktajā kārtībā stājusies spēkā jauna kadastrālo vērtību bāze.”

10. Papildināt noteikumus ar 16.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

“16.6. ēkas lietošanas ierobežojumi.”

11. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

“19. Ēkas kadastrālo vērtību bāzi (ēkas tips, bāzes vērtība, tirgus korekcijas koeficients, fiziskā stāvokļa korekcijas koeficients, standartapjoms un apjoma korekcijas koeficients) nosaka, ņemot vērā zemes kadastrālās vērtības bāzi, kas ir spēkā vai tiek precizēta, pamatojoties uz nekustamā īpašuma tirgus analīzē iegūto informāciju par nekustamo īpašumu tirgus cenām pirmstaksācijas periodā, galvenajiem faktoriem, kas ietekmē cenu, un nekustamā īpašuma tirgus cenu līmeņiem.”

12. Aizstāt 23.punkta otrajā teikumā vārdu “janvārim” ar vārdu “martam”.

13. Papildināt noteikumus ar 23.1, 23.2, 23.3, 23.4 un 23.5 punktu šādā redakcijā:

“23.1 Ēkas standartapjoms ir visbiežāk sastopamais attiecīgā ēku tipa apjoma intervāls, kura robežās saglabājas tieši proporcionāla likumsakarība starp ēkas vienas vienības cenu un apjoma izmaiņām. Standartapjoma intervālu nosaka tikai vienģimenes un divģimeņu dzīvojamo māju ēku tipiem (izņemot ēku tipu “Individuālās dzīvojamās mājas ar mūra un mūra–koka ārsienām, kurām būvdarbi veikti uzlabotā kvalitātē un ar īpašiem labiekārtojuma elementiem pēc 1992.gada”), kam saskaņā ar nekustamā īpašuma tirgus informācijas analīzi ir būtiskas vienas vienības vidējās cenas atšķirības dažādiem ēkas apjomiem.

23.2 Apjoma korekcijas koeficients (KApj) ir skaitlisks lielums, kas noteikts, analizējot nekustamā īpašuma tirgus informāciju un izvērtējot vienas vienības cenas savstarpējo sakarību ēkām, kuras atrodas standartapjoma intervāla robežās, un ēkām, kas pēc apjoma atšķiras no standartapjoma ēkām attiecīgajā tirgus rajonā. Standartapjoma intervālu un apjoma korekcijas koeficientu izstrādā un vienlaikus ar ēku tipu bāzes vērtībām līdz nākamā taksācijas perioda 1.martam apstiprina Valsts zemes dienests.

23.3 Lietošanas ierobežojumu ietekmes koeficients ir skaitlisks lielums, kas noteikts, analizējot nekustamā īpašuma tirgus informāciju un izvērtējot vienas vienības cenas sakarību ēkām bez lietošanas ierobežojumiem un ēkām ar lietošanas ierobežojumiem. Lietošanas ierobežojumus nosaka, ja ēka reģistrēta kā valsts vai vietējas nozīmes kultūras piemineklis.

23.4 Lai noteiktu bāzes vērtību ēku tipiem, kuriem noteikts standartapjoms, analizē darījumus ar attiecīgā tipa ēkām, kuras pēc apjoma atbilst standartēkas apjoma intervālam.

23.5 Pēc pašvaldības pieprasījuma Valsts zemes dienests nosūta pašvaldībai tirgus informācijas analīzi, uz kuru pamatojoties tika noteikts standart­apjoma intervāls un apjoma korekcijas koeficients attiecīgajā tirgus rajonā.”

14. Izteikt 27.punktu šādā redakcijā:

“27. Ēkas kadastrālo vērtību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

ĒKV = ĒBV x A x KS x KCL x KKor x KLi , kur

ĒKV — vērtējamās ēkas kadastrālā vērtība latos;

ĒBV — vērtējamai ēkai atbilstošā ēkas tipa bāzes vērtība latos;

A — vērtējamās ēkas apjoma rādītāja lielums (m2, m3, t, m);

KS — ēkas fizisko stāvokli raksturojošais koeficients;

KCL — tirgus korekcijas koeficients;

KKor— apjoma ietekmes korekcijas koeficients;

KLi — lietošanas ierobežojumu ietekmes koeficients.”

15.Papildināt noteikumus ar 27. un 27.2 punktu šādā redakcijā:

“27.1 Apjoma ietekmes korekcijas koeficientu (KKor) ēkām, kuras pēc apjoma pārsniedz standartapjomu, aprēķina, izmantojot šādu formulu:

KKor = (Ast + (A – ASt) x KApj) : A , kur

A — vērtējamās ēkas apjoma rādītāja lielums (m2, m3);

ASt — ēkas tipa standartapjoma intervāla augstākā robeža (m2, m3);

KApj— ēku tipam attiecīgajā tirgus rajonā apstiprinātais ēkas apjoma korek­cijas koeficients.

27.2 Ēkām, kuras pēc apjoma atbilst standartapjoma intervālam, vai ēku tipam, kuram nav apstiprināts standartapjoma intervāls, apjoma ietekmes korek­cijas koeficients KKor = 1.”

16.Papildināt IV nodaļu ar 31.2 un 31.3 punktu šādā redakcijā:

“31.2 Vērtējamai ēkai ēkas apjoma korekcijas koeficientu (KApj) nosaka, piemērojot attiecīgajam ēkas tipam un apjomam atbilstošu apstiprināto apjoma korekcijas koeficientu.

31.3 Ēkai, kurai kadastra datu bāzē ir reģistrēti lietošanas ierobežojumi, kadastrālo vērtību samazina:

31.31. par 45%, ja ēka reģistrēta kā valsts nozīmes kultūras piemineklis, un kadastrālās vērtības aprēķinā piemēro lietošanas ierobežojumu ietekmes koeficientu KLi = 0,55;

31.32. par 35%, ja ēka reģistrēta kā vietējas nozīmes kultūras piemineklis, un kadastrālās vērtības aprēķinā piemēro lietošanas ierobežojumu ietekmes koeficientu KLi = 0,65.”

17. Papildināt noteikumus ar 36.1 punktu šādā redakcijā:

“36.1 Valsts zemes dienests līdz 2006.gada 1.martam izstrādā un apstiprina standartapjoma intervālus un apjoma korekcijas koeficientus saskaņā ar šo noteikumu 23.2punktu. Apjoma korekcijas koeficienti (KApj), kas apstiprināti šajā punktā noteiktajā kārtībā, kā arī lietošanas ierobežojumu ietekmes koeficienti (KLi) stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri un ir lietojami, sagatavojot 2006.gadā ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamo nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības kopsummu, ko izmanto 2007.gada nekustamā īpašuma nodokļa prognozei.”

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 10.septembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!