Rīgā 2005.gada 6.septembrī (prot. Nr.50 30.§)
3.1. uzturējušies novietnē, uzņēmumā, valsts teritorijā vai tās daļā, kas nav pakļauta dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu izplatīšanas ierobežojumiem sakarā ar epizootiskas slimības uzliesmojumu vai akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību uzliesmojuma gadījumā — sakarā ar infekcijas slimībām, kuras noteiktas normatīvajos aktos par zivju un divvāku molusku infekcijas slimību apkarošanu un veterinārajām prasībām zivju un molusku iegūšanai, akvakultūras dzīvnieku un akvakultūras produktu pārvadāšanai un piedāvājumam tirgū;
3.2. nokauti uzņēmumā, kurā nav konstatēti slimi dzīvnieki vai nav bijušas aizdomas par dzīvnieku saslimšanu ar epizootiska rakstura infekcijas slimībām, akvakultūras dzīvniekiem nav konstatētas infekcijas slimības, kuras noteiktas normatīvajos aktos par zivju un divvāku molusku infekcijas slimību apkarošanu un veterinārajām prasībām zivju un molusku iegūšanai, akvakultūras dzīvnieku un akvakultūras produktu pārvadāšanai un piedāvājumam tirgū. Pēc dzīvnieku nokaušanas veterinārajā ekspertīzē netiek konstatēta minēto infekcijas slimības izraisītāju klātbūtne;
3.3. iegūti saskaņā ar normatīvajos aktos par veterinārajām prasībām zivju un molusku iegūšanai, akvakultūras dzīvnieku un akvakultūras produktu pārvadāšanai un piedāvājumam tirgū noteikto kārtību, ja tie ir akvakultūras dzīvnieki.
4.1. dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti netiek iegūti no dzīvniekiem, kuru izcelsmes vieta ir novietne, kurā konstatēti ar epizootiska rakstura slimību iespējami slimi vai slimi dzīvnieki;
4.2. līdz pārstrādei dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti uzņēmumā tiek iegūti, apstrādāti, pārvadāti un glabāti atsevišķi no citiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, kuri atbilst visām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par dzīvnieku veselību, vai minētās darbības tiek veiktas citā laikā;
4.3. pirms ierobežojumiem pakļauto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu pārvadāšanas uz uzņēmumu un pirms ierobežojumiem pakļautās teritorijas atstāšanas ir saņemta dienesta izsniegta atļauja;
4.4. ierobežojumiem pakļautie dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti pēc apstrādes uzņēmumā ir skaidri identificējami un ir nošķirti no ierobežojumiem nepakļautiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem;
4.5. dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, kuri rada piesārņojuma draudus vai negatīvi ietekmē dzīvnieku veselības stāvokli, pakļauti iznīcināšanai;
4.6. ierobežojumiem pakļauto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apstrādi veic dienesta norādītā uzņēmumā.
5.1. apstrādā saskaņā ar šo noteikumu pielikumu;
5.2. marķē ar veselības marķējumu, ievērojot šādus nosacījumus:
5.2.1. svaigas gaļas veselības marķējumā ir krustotas divas diagonālas līnijas, kas marķējuma vidū veido taisnus leņķus. Krustotās līnijas neietekmē marķējumā norādītās informācijas uztveri;
5.2.2. svaigas gaļas ovālās formas veselības marķējumu veido atbilstoši šo noteikumu 5.2.1.apakšpunktam, un tas ir 6,5cm plats un 4,5cm augsts. Ovālās formas veselības marķējuma augšējā trešdaļā norāda valsts kodu drukātiem burtiem — LV, vidējā trešdaļā — kautuves atzīšanas numuru, kas piešķirts normatīvajos aktos par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanu un reģistrāciju noteiktajā kārtībā, bet apakšējā trešdaļā abreviatūru — EEK;
5.2.3. svaigas gaļas ovālās formas veselības marķējumā burtu augstums ir ne mazāks par 0,8cm, bet ciparu augstums — ne mazāks par 1cm;
5.2.4. svaigas gaļas ovālās formas veselības marķējumā atļauts ievietot informāciju par veterinārārstu, kurš noslēdzis līgumu ar dienesta teritoriālās struktūrvienības vadītāju par tiesībām veikt veterināro ekspertīzi (turpmāk — pilnvarots veterinārārsts) un ir veicis gaļas veterināro ekspertīzi;
5.2.5. ar ovālās formas veselības marķējumu drīkst marķēt tikai pilnvarots veterinārārsts, kurš atbilstoši kompetencei veicis dzīvnieku veselības prasību ievērošanas kontroli;
5.3. iegūst, apstrādā, pārstrādā un izplata Eiropas Savienības tiesību aktos noteiktajā kārtībā.
7.1. ja dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu izvešanai no Latvijas tirdzniecībai Eiropas Savienības tirgū nepieciešams izsniegt veterināro (veselības) sertifikātu saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem, kuri ir pieņemti gadījumos, kas noteikti normatīvajos aktos par veterinārajām prasībām un kontroles un uzraudzības kārtību dzīvnieku izcelsmes produktu tirdzniecībai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm;
7.2. ja, pamatojoties uz Eiropas Savienības tiesību aktiem, dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu izplatīšanai ir piešķirtas atkāpes no šo noteikumu prasībām.
10.1. tās Eiropas Savienības dalībvalsts oficiālajā valodā, kura saņem dzīvnieku vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu kravu, kā arī to Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajā valodā, kuras dzīvnieku vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu krava šķērso, ja tiek veikta kravas robežkontrole. Ja veterinārajā (veselības) sertifikātā nav norādīta to Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālā valoda, kuras dzīvnieku vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu krava šķērso, un tiek veikta kravas robežkontrole vai dokumentā nav norādīta kravas saņēmējvalsts oficiālā valoda, pievieno veterinārā (veselības) sertifikāta oficiālo tulkojumu nepieciešamajā valodā;
10.2. citas Eiropas Savienības dalībvalsts oficiālajā valodā, ja Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās amatpersonas, kuras veic veterinārā (veselības) sertifikāta kontroli, piekrīt šīs valodas izmantošanai un attiecīgajā valodā aizpildītais veterinārais (veselības) sertifikāts nerada domstarpības starp valstu kompetentajām amatpersonām.
12.1. tas ir noformēts uz vienas nedalītas lapas;
12.2. tas ir noformēts uz abām vienas lapas pusēm, kas ir viena nedalīta dokumenta daļas;
12.3. tas sastāv no vairākām secīgi numurētām lappusēm, norādot konkrēto lappusi no kopējā lappušu skaita, ja veterinārais (veselības) sertifikāts ir noformēts uz vairāk nekā vienas nedalītas lapas.
17.1. dzīvnieki vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti atbilst šajos noteikumos un normatīvajos aktos par cilvēku veselībai nekaitīgas pārtikas apriti un dzīvnieku veselības nosacījumiem noteiktajām prasībām vai veterinārajā (veselības) sertifikātā ir apliecināta līdzvērtīgu prasību izpilde;
17.2. dzīvnieki un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti atbilst specifiskām dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ievešanas prasībām, kas noteiktas Eiropas Savienības tiesību aktos.
Zemkopības ministrs M.Roze
Ministru kabineta
2005.gada 6.septembra noteikumiem Nr.677
Nr. |
Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu |
Infekcijas slimības nosaukums |
|||||||
mutes un nagu sērga |
klasiskais cūku mēris |
cūku vezikulārā slimība |
Āfrikas cūku mēris |
govju mēris |
Ņūkāslas slimība |
putnu gripa |
aitu un kazu bakas |
||
Svaiga gaļa, malta gaļa, gaļas produkti un gaļas izstrādājumi |
|||||||||
1. |
Termiska apstrāde hermētiski noslēgtā traukā ar F0 vērtību 3,00 vai vairāk (F0 vērtību raksturo apstrādes efekts, kas nodrošina baktēriju sporu iznīcināšanu. F0 vērtība 3,00 nozīmē, ka produkta aukstākajā punktā apstrāde ir veikta pietiekami, lai nodrošinātu līdzvērtīgu efektu, kas iegūts produkta apstrādē 121°C temperatūrā trīs minūtes ar tūlītēju karsēšanu un atvēsināšanu) |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
2. |
Termiska apstrāde, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 70°C |
+ |
+ |
+ |
0 |
+ |
+ |
+ |
+ |
3. |
Termiska apstrāde, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 80°C |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
4. |
Termiska apstrāde hermētiski noslēgtā traukā, kuras laikā vismaz 4stundas temperatūra sasniedz ne mazāk par 60°C, bet produkta iekšienē ne mazāk kā 30 minūtes temperatūra ir 70°C |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
– |
– |
+ |
5. |
Deviņus mēnešus ilga dabiska fermentācija un nobriešana atkaulotai gaļai, pēc kuras Aw līmenis nav augstāks par 0,93 vai pH līmenis nav augstāks par 6,0 |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
0 |
0 |
0 |
6. |
Deviņus mēnešus ilga dabiska fermentācija un nobriešana neatkaulotai gaļai, pēc kuras Aw līmenis nav augstāks par 0,93 vai pH līmenis nav augstāks par 6,0. Fermentācijas laikā nodrošina apstākļus, kas pasargā produktu no piesārņošanas |
+ |
+ |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
7. |
Salami iegūšanai apstrādes kritērijus nosaka Eiropas Komisija |
+ |
+ |
+ |
0 |
+ |
0 |
0 |
0 |
8. |
Šķiņķa un filejas apstrāde ietver dabisku fermentāciju un nobriešanu: šķiņķim – ne mazāk par 190 dienām, filejai – ne mazāk par 140 dienām |
0 |
0 |
0 |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
9. |
Termiska apstrāde, kuras laikā produkta iekšienē tiek nodrošināta temperatūra, ne zemāka par 65°C, lai sasniegtu pasterizācijas efektu, kas ekvivalents vai lielāks par 40 |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
+ |
Piens un piena produkti (arī krējums) |
|||||||||
10. |
Apstrādā 132°C temperatūrā ne mazāk kā vienu sekundi |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
11. |
Pienam ar pH, kas zemāks par 7,0, piemēro īslaicīgas pasterizācijas apstrādi augstā temperatūrā |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
12. |
Pienam ar pH 7,0 vai lielāku par 7,0 piemēro dubulto pasterizācijas apstrādi augstā temperatūrā |
+ |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Piezīmes.
+ — produktu apstrādes efektivitāte nodrošināta.
0 — produktu apstrādes efektivitāte nav nodrošināta.