• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Vācijas sadarbību sociālajā jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2000., Nr. 355/357 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārtikas nozares un pārtikas tirgus sakārtošanu

Vēl šajā numurā

11.10.2000., Nr. 355/357

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Vācijas sadarbību sociālajā jomā

Pirmdien, 9.novembrī, Labklājības ministrijā preses īssaietā piedalījās labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un Vācijas Federatīvās Republikas Darba un sociālo lietu ministrijas valsts sekretārs Klauss Āhenbahs, kurš Latvijā ieradies divu dienu vizītē.

Preses īssaieta ievadā Andrejs Požarnovs teica:

— Labklājības ministrija ir ļoti iepriecināta, ka Āhenbaha kungs ieradies Latvijā, jo mums līdz šim ir bijusi veiksmīga sadarbība daudzos jautājumos. Mēs galvenokārt sadarbojāmies darba tirgus jomā un sociālās palīdzības jautājumos. Ar Vācijas palīdzību tika izveidots Republikas rehabilitācijas centrs invalīdiem, kuru VFR delegācija apmeklēs rītdien. Centrā ir izveidotas darba telpas, mācību telpas, ir notikusi speciālistu apmaiņa un apmācība. Centrs strādā ļoti veiksmīgi, jo apmēram 80% no invalīdiem, kas iziet rehabilitācijas kursu šajā centrā, spēj atrast savu vietu darba tirgū — iekārtoties darbā. Tas ir diezgan augsts rādītājs. Tāpat mums ir ļoti laba sadarbība ar vācu kolēģiem jautājumos, kas skar darba tirgu, ir notikusi speciālistu apmācība. Šodien mēs pārrunājām jautājumus, kas skar sociālo apdrošināšanu, jo līdzīga situācija šajā jomā ar vairāku līmeņu pensiju sistēmu ir arī Vācijā.

Latvijā ir divu līmeņu pensiju sistēma, un ar nākamā gada vidu sāks darboties trešā līmeņa sistēma. Mums ar Vāciju ir līdzīgas arī demogrāfiskās problēmas, līdz ar to sociālā apdrošināšana ir tā joma, kurā mums ir vienlīdz interesanti apmainīties viedokļiem. Mēs esam ieinteresēti sadarboties arī turpmāk, un tie jautājumi, kas ir svarīgi Latvijas pusei, — integrācija Eiropas Savienībā, likumdošanas harmonizēšana, speciālistu apmācība — ir interesanti arī mūsu vācu kolēģiem.

Tad runāja Vācijas Federatīvās Republikas Darba un sociālo lietu ministrijas valsts sekretārs Klauss Āhenbahs:

— Es esmu ļoti iepriecināts par iespēju būt Latvijā, Rīgā, šī ir mana pirmā vizīte šajā valstī. Es braucu uz šejieni labprāt un ar prieku. Esmu gandarīts arī tādēļ, ka mūsu ministrijām jau ir sena un auglīga sadarbība, mūsu kontakti ir izveidojušies arī zemākajos līmeņos. Vislabākais piemērs tam ir izveidotais Rehabilitācijas centrs. Man ir liels prieks, ka centrs Latvijā strādā tik veiksmīgi, jo šejienes darba rezultāti — 80% darbu atradušo invalīdu — ir tikpat augsti kā Vācijā. Mēs zinām, ka šādi panākumi nerodas paši no sevis, lai sasniegtu šādus rezultātus, ir nepieciešama laba izglītība un liela strādājošo atdeve. Mēs arī no savas puses esam ieinteresēti, lai līdz šim risināto sarunu pavediens nepārtrūktu. Tas ir ne tikai mūsu seno kontaktu dēļ, bet tādēļ, ka mums ir kopēja perspektīva — Eiropas Savienība. To, ka mums ir šī kopējā perspektīva un mēs to apzināmies, apliecina 3. oktobrī notikušās mūsu valsts svinības Drēzdenē, kurās uzstājās arī ES prezidējošās valsts prezidents Žaks Širaks. Visās runās tika akcentēts tas, ka Austrumeiropas valstīm pēc iespējas drīz ir jāiestājas Eiropas Savienībā un to nevajag atlikt. Šo domu atbalstīja visi svinībās klātesošie.

Rūta Kesnere,"LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!