• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116591

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2005.gada 8. septembra sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Zaļo un Zemnieku savienību, kā arī visu Latvijas sabiedrību ļoti satrauc pašreizējais dzīves dārdzības pieaugums un degvielas cenu kāpums. Šajā situācijā mēs saprotam, ka visvairāk apdraudēta ir Latvijas maznodrošinātā cilvēku daļa, proti, “zem sitiena” nonāk mūsu pensionāri.
Tā kā Labklājības ministrija ir mūsu pārraudzībā, šo tēmu esam rūpīgi pārrunājuši ar labklājības ministri Dagniju Staķi un valdības vadītājiem. Pateicoties ministres aktīvajai rīcībai un atbalstam valdībā, no šā gada 1.oktobra valdība veiks kārtējo pensiju indeksāciju un pensionāri saņems piecus latus vairāk. Mēs, protams, apzināmies, ka tā ne tuvu nav tā summa, kas visus varētu apmierināt, bet virzība šajā jautājumā ir. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijā, tiekoties ar Staķes kundzi un īpaši akcentējot jautājumu par pensiju tālāku palielināšanu nākamgad, redzam, ka tie pensionāri, kuriem pensijas ir mazākas par 105 latiem, papildus saņems nedaudz vairāk par sešiem latiem. Arī apstiprinot nākamā gada budžetu, mūsu uzmanības lokā bija minētie jautājumi. Centīsimies, lai arī turpmāk pensiju indeksācijas jautājumi nepārtraukti būtu valdības uzmanības centrā un lai pensionāri saņemtu to, kas viņiem pienākas.
Otrs jautājums, kas saviļņo visu sabiedrību, ir jautājums par mūsu valsts drošību. Un šeit Latvijas Zemnieku savienība ir skaidri un nepārprotami pateikusi savu nostāju, ko negrasāmies mainīt, proti, 1.janvārī mēs nebalsosim par misijas pagarināšanu mūsu karavīriem Irākā, jo sašaurinās to valstu skaits, kas paliek Irākā. Katra no valstīm, kas paliek Irākā, aizvien vairāk kļūst par teroristu uzbrukumu mērķi. Mēs redzam, ka ir citi resursi, citas formas, kā varētu palīdzēt Irākas tautai. Tā nav mūsu karaspēka kaut kāda tur bēgšana, tā mūsu izpratnē ir loģiska, saprātīga rīcība, kas mūsu valstij jādara pašreizējā starptautiskajā situācijā.
Varu iepriecināt tos cilvēkus, kuriem savā īpašumā ir mājas ar šīfera jumtiem. Eiropas Savienības regula prasīja šos jumtus nomainīt. Pateicoties Kāposta kungam, Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātam, un vides ministram Vējonim, valdībā iesniegti labojumi, saskaņā ar kuriem šīfera jumtu īpašnieki var droši to turēt uz saviem jumtiem. 

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Saeimā sākusies rudens sesija. Protams, galvenais jautājums, kas interesē visu sabiedrību un deputātus, – kāds būs jaunais 2006.gada valsts budžets, kuram ir jārisina visai grūti uzdevumi. Jāsniedz vajadzīgais finansējums gan iekšlietām, gan drošībai, gan izglītības nozarei, gan veselības nozarei, gan kultūras darbiniekiem, kuri ilgu laiku gaida izmaiņas. Protams, situācijā, kad nauda savu vērtību diemžēl zaudē, jo ir samērā liela inflācija, salīdzinot ar pēdējiem trim četriem gadiem, nav arī cerību, ka degvielas cenas tuvākajā laikā mainīsies uz pozitīvo pusi. Tas arī padara dārgākus tos tēriņus, kas nepieciešami neatliekamajam medicīniskajam dienestam, policijai, glābšanas dienestam, ugunsdzēsējiem un tamlīdzīgi.
Domāju, ka arī mūsu frakcija aktīvi piedalīsies minēto jautājumu apspriešanā, jo tas, ka ir aktivizējušās arodbiedrības, liecina par to, ka valdībai jānāk pretī sabiedrībai un jāmēģina šīs problēmas risināt, kamēr tās nepaliek vēl dārgākas un kamēr vairāk skolotāju vai vairāk policistu nav pametuši darbu savās iestādēs. Lai dabūtu šos cilvēkus atpakaļ, pēc tam būs vajadzīgi krietni lielāki izdevumi nekā šobrīd, lai saglabātu esošos darbiniekus.
Šodien pie dažādiem komisijās iesniegtajiem dokumentiem tika iesniegti mūsu frakcijas vienbalsīgi ierosinātie priekšlikumi par stingrākiem sodiem Krimināllikumā par kapu postīšanu un apgānīšanu. Valmieras brīvības cīnītāju kapu krustu izgāšana, citu kapu postīšana vairākās Latvijas pilsētās pēdējā laikā liecina, ka tā kļūst par slimību, ka ir cilvēki, kuri neizjūt nekādu cieņu pret aizgājējiem un huligāniski rīkojas tur, kur tas galīgi nav pieļaujams. Cerams, ka Saeimai izdosies pieņemt stingrākus sodus ar vienu mērķi – lai šādu gadījumu būtu pēc iespējas mazāk, vēl labāk sakot, lai tādu nebūtu nemaz.
Mūsu frakcija ierosināja nelielus grozījumus ar mērķi precizēt un atvieglot nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa iegūšanu, jo ir cilvēki, kas staigā pa valsts un pašvaldību iestādēm un nevar atrast to īsto, kas dos galīgo spriedumu šī jautājuma atrisināšanā. Tātad valsts iestāžu ziņā ir fakti, ka šīs personas ir darbojušās padomju laikos pretvalstiskās nacionālistiskās organizācijās vai piedalījušās citās aktivitātēs. Diemžēl vajadzīgie atzinumi netiek doti. Mēs piedāvājām mazliet vienkāršotu šo jautājumu atrisināšanas kārtību. Diemžēl Saeima tos noraidīja, tomēr frakcijas deputāti iesniegs nedaudz uzlabotu projektu pēc nedēļas vēlreiz. Domāju, ka tas tiks virzīts tālāk komisijās, lai šo nelielo, dažu desmitu cilvēku problēmu tomēr atrisinātu.
Pārliecinoši tika noraidīts kreiso spēku iesniegtais priekšlikums sabojāt Saeimas ilgi gatavoto un pieņemto deklarāciju “Par Latvijā īstenotā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodīšanu”, kurā valdībai ir konkrēti uzdevumi veikt aprēķinus, kādi tad ir šo okupācijas seku un okupācijas radītie zaudējumi. “Saskaņas” deputāti tos mierīgu prātu izņēma ārā, padarīja šo deklarāciju par pilnīgi “bezzobainu” un nenozīmīgu dokumentu. Loģiski, ka kreisie gatavojas iesniegt šādus labojumus vēlreiz. Un es domāju, ka Saeima tos visus tikpat pārliecinoši kā šodien noraidīs. 

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Pagājušajā sestdienā politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” dome vienbalsīgi pieņēma aicinājumu par darbaļaužu rudens akciju atbalstu. Jau daudzus gadus mūsu valstī pie varas atrodas sociāli bezatbildīgi labējie politiķi, kuru liekulīgās runas jūs tikko dzirdējāt. Rezultātā Latvijā ir novērojams īpaši zems iedzīvotāju ienākumu līmenis, kā arī ir izveidojies 19.gadsimta līmenim atbilstošs iedzīvotāju sociālās aizsardzības mehānisms. Šādā situācijā tiek nopietni apdraudēta nācijas izdzīvošanas iespēja. Tādēļ visu veselīgo politisko spēku pienākums būtu izvirzīt un atbalstīt jebkuras sociālas iniciatīvas, kas sekmētu situācijas noregulēšanu.
PCTVL atbalsta arodbiedrību gatavotās akcijas oktobra sākumā. Mēs aicinām savus atbalstītājus ņemt dalību šajās akcijās. Vēl vairāk – PCTVL uztic Saeimas frakcijai izanalizēt prasības, kuras izvirzīja Latvijas Brīvo arodbiedrību valde, un sagatavot attiecīgas likumdošanas iniciatīvas. Sākot ar pirmo rudens sesijas dienu, mēs izpildām šo partijas lēmumu.
Šodien, pirmkārt, mēs iesniedzām Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim steidzamu pieprasījumu par denacionalizēto namu iedzīvotāju intereses aizstāvošu normatīvo aktu pieņemšanas noziedzīgu novilcināšanu. Likumā paredzēto termiņu denacionalizēto namu īrnieku atbalsta programmai nokavējām. Rezultātā tiek traucēta valdības un pašvaldības darbības koordinācija, kā arī palīdzības veidi pavisam nepamatoti tiek ierobežoti vienīgi ar valsts garantiju kredītu ņemšanā un ar naudas izmaksām par atbrīvoto mājokli. Nav paredzēta, piemēram, dzīvokļu celtniecības aktivizācija.
Otra mūsu iniciatīva šajā virzienā bija atbalsts grozījumiem Streiku likumā, kas paredz būtiski samazināt kvorumu streiku organizācijas pieņemšanai. Tas ir Ministru kabineta projekts, kas tikai tika iesniegts Saeimā pēc Eiropas spiediena. Mēs kopā ar sociālistiem pieprasījām steidzīgi šo likumprojektu pieņemt, jo jau oktobrī arodbiedrības paredz, izmantojot šos likuma grozījumus, organizēt pilnvērtīgus streikus. 

Aleksandrs Golubovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Kaut gan šodienas plenārsēde nebija īpaši ilga, šodien izskatījām diezgan daudzus jautājumus, kurus iesniedza Ministru kabinets. Bet, izskatot šos jautājumus un nesen, iepriekšējā nedēļā, pieņemtos grozījumus šā gada budžetā, redzam, ka valdība nedomā, kādā veidā uzlabot sociāli ekonomisko situāciju Latvijā.
Netika pieņemts neviens lēmums par to, kādā veidā kompensēt mūsu iedzīvotājiem cenu kāpumu. Mēs redzam, ka pēdējās dienās strauji pacēlās benzīna cenas. Līdz ar to var prognozēt, ka mūsu veikalos celsies arī citas cenas. Neko par šo tēmu mūsu valdība nedomā.
Mūsu valdība nedomā arī par to, kā ar budžeta grozījumiem, ar likuma grozījumiem varētu kaut kādā veidā uzlabot ekonomisko situāciju un izveidot kaut vai desmit, kaut vai simts jaunas darbavietas. Par to mūsu valdība nedomā. Un es domāju, ka tomēr ir viens veids, kādā dot iespēju mūsu valdībai padomāt, proti, atbalstīt mūsu arodbiedrību akcijas, kuras notiks tieši oktobrī. Mēs arī atbalstīsim šīs akcijas.

J.Šmits
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Mēs šodien esam sākuši Saeimas darbu rudens sesijā, tāpēc vispirms es vēlētos sveikt kolēģus ar jaunā darba cēliena sākšanos un novēlēt, lai viss Saeimas darbs būtu patiesi ražīgs un tiktu pieņemti daudzi svarīgi, nozīmīgi un nopietni likumprojekti, kas sekmētu valsts augšupeju.
Latvijas Pirmā partija sāk šo rudens sesiju ar ļoti lielu vēlmi kalpot tautai un sabiedrībai.
Šodien Saeima nodeva izskatīšanai Saeimas komisijās ļoti daudzus svarīgus likumprojektus. Ņemot vērā šīs vasaras notikumus, vēlos pieminēt mūsu kolēģu iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kas nosaka sodus par kapu postīšanu, kapu un līķu apgānīšanu. Šī cilvēka vārda necienīgā neliešu rīcība, arī nesen notikusī evaņģēliski luteriskās baznīcas Valmieras Svētā Sīmaņa draudzes dievnama apzagšana jūnijā un Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas vietas izdemolēšana Valmieras pilsētas kapos augustā, kā arī citu svētvietu apgānīšana, pelna vissmagāko sabiedrības nosodījumu. Mēs izsakām pateicību mūsu partijas biedram iekšlietu ministram Ērikam Jēkabsonam par to, ka viņa personīgā vadībā ir izdevies atklāt un aizturēt iepriekš minēto Valmierā pastrādāto noziegumu izdarītājus. Mēs aicinām arī līdzcilvēkus nebūt pasīviem un savlaicīgi informēt drošības iestādes par aizdomīgām darbībām svētvietu tuvumā, pirms tām vēl nav nodarīts kāds nopietnāks ļaunums. Tas ir mūsu pašu un visas sabiedrības kopumā iekšējās attieksmes jautājums.
Latvijas Pirmās partijas frakcija šodien neatbalstīja divu likumprojektu nodošanu Saeimas komisijām. Tie ir grozījumi Civillikumā un Darba likumā. Tie bija likumprojekti, kas, no vienas puses, it kā paredzēja aizliegt diskrimināciju atkarībā no personas dzimuma, rases, ādas krāsas, valodas vai reliģiskās pārliecības, taču šajos grozījumos bija iekļauta arī kāda nevajadzīga prasība, kas ar Eiropas Padomes direktīvām nemaz netiek prasīta, proti, tā atkal ir homoseksuālisma legalizācija. Latvijas Pirmā partija atbalsta normu, ka cilvēks nekādā gadījumā nedrīkst tikt ierobežots jeb diskriminēts savās tiesībās, tomēr mēs esam kategoriski pret to, ka šo diskriminācijas veidu vidū tiek minēta arī seksuālā orientācija. Latvijas Pirmajai partijai – partijai, kuras darbība tiek balstīta uz kristīgā pasaules uzskata, ir pilnīgi nepieņemami, ka homoseksuālisms, kas ir netikums un grēks, tiek izcelts un likumiski nostiprināts kā dabiska un pieņemama parādība.
Latvijas Pirmās partijas frakcija ir izstrādājusi un nodevusi izskatīšanai likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”. Ņemot vērā tradicionālo uzskatu par laulību un ģimeni, kas Latvijā izveidojies tās kultūrvēsturiskās attīstības gaitā, kā arī pastāvīgos apdraudējumus šai tradicionālajai vērtībai, ko apliecina pēdējā laikā plaši izvērstā homoseksuālisma propaganda, nepieciešams Satversmē iekļaut laulības definīciju, nosakot, ka valsts aizsargā laulību, proti, savienību starp vīrieti un sievieti. Šāds grozījums arī konstitucionālā līmenī nostiprinās šobrīd Latvijā noteikto kārtību, ka laulība starp viendzimuma personām ir aizliegta.
Noslēgumā es vēlos arī paust gandarījumu, ka par Rīgas domes vicemēru tika ievēlēts mūsu partijas biedrs mācītājs Almers Ludvigs – cilvēks, kura sirdī ir kristīgas vērtības un kurš tās realizē ne tikai kā mācītājs, bet arī darbojoties politikā.  

K.Šadurskis
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeima ir atsākusi savu rudens darba cēlienu. Šodien varbūt mazāk bija nopietna darba, bet vairāk pa vasaru sagatavoto valdības likumprojektu nodošana Saeimas komisijām, tāpēc šodien gribu ar jums dalīties domās ne tik daudz par šīsdienas sēdi, bet par “Jaunā laika” partijas frakcijas prioritātēm rudens sesijā. Un kā galvenās gribu minēt divas.
Pirmā no tām – izglītība un zinātne. Viens no pamatuzdevumiem būs nodrošināt nākamā gada budžetā zinātnes budžeta pieaugumu par apmēram 12 miljoniem latu, kā arī efektīvi šos līdzekļus izmantot mūsu zinātnes attīstībai.
Un otrā, nenoliedzami, mūsu darba prioritāte ir sociālie jautājumi. Gribu izcelt vienu no tiem – ar nodokļiem neapliekamo ienākumu daļu, šīs daļas palielinājumu pensionāriem, kas būtu nepieciešams tuvākajā laikā no 100 līdz 150 latiem mēnesī. Mūsu doma ir šo palielinājumu iekļaut kā vienu no likumiem kopējā budžeta paketē, lai tas varētu stāties spēkā jau no nākamā gada.
Un, protams, galvenais mūsu darbs tagad tuvākajā mēnesī būs pie nākamā gada budžeta, kas būs, domāju, nebijuša algu pielikuma budžets, kur jārunā par algām pedagogiem, policistiem, kultūras darbiniekiem, medicīnas darbiniekiem. Cerēsim, ka darbs pie budžeta būs ļoti sekmīgs un pārējās mūsu valdošās koalīcijas partijas un frakcijas ieklausīsies “Jaunā laika” prioritātēs.
Runājot par šodienas sēdi, tika atbalstīts ļoti svarīgs likumprojekts pirmajā lasījumā – “Priekšvēlēšanu aģitācijas likums”. Likums, kas mums ārkārtīgi nepieciešams vismaz 270 dienas līdz nākamās Saeimas vēlēšanām un kas ļaus izskaust, definēt un novērst tādas lietas kā slēptā reklāma; novērst cinisku likumu pārkāpšanu, kā te dažas partijas ir rīkojušās pašvaldību vēlēšanās. Cerēsim, ka līdz 1.janvārim šo likumu izdosies pieņemt un nākamās Saeimas vēlēšanas notiks tīrākā un veselīgākā gaisotnē.
Noslēgumā gribu novēlēt visiem, kas saistīti ar izglītības procesu, skolēniem, studentiem, skolotājiem, augstskolu mācību spēkiem, protams, arī vecākiem un vecvecākiem, lai šis ir ļoti veiksmīgs un panākumiem bagāts mācību gads. 

Dz.Ābiķis
(Tautas partijas frakcija):

Nepārprotami, sociālie jautājumi ir tie, kas šobrīd ir Tautas partijas uzmanības lokā, jo nav jau noslēpums, ka naftas cenas aug visā pasaulē un to ietekmēt nav Latvijas spēkos. Tomēr ignorēt degvielas cenu celšanos, kas izraisa nepārprotami dzīves dārdzības paaugstināšanos, nevar. Tāpēc arī Ministru prezidents ir uzdevis atbildīgajam ministram, proti, ekonomikas ministram šo situāciju izanalizēt un mēģināt izstrādāt pasākumu plānu, lai kaut nedaudz situāciju degvielas tirgū stabilizētu. Jo nav jau noslēpums, ka Latvijā, piemēram, ievērojamais “Statoil” īpatsvars degvielas tirgū rada zināmu monopolstāvokli un tas šīs tirgus problēmas tikai saasina.
Nākamnedēļ mēs tiksimies ar izglītības darbinieku arodbiedrību pārstāvjiem un pārrunāsim skolotāju atalgojuma lietas. Es gribētu atsaukt atmiņā laiku iepriekšējās Saeimas laikā, kad Tautas partijas pārziņā bija izglītības sistēma, kad mūsu ministri pārvaldīja šo nozari. Mēs vienojāmies par ļoti dzelžainu, konsekventu izglītības iestāžu darbinieku algas paaugstināšanas grafiku, turklāt ilgstošā laika posmā. Un, kā mēs vēl atceramies, 1999.gadā vidējā skolotāju alga par likmi bija tikai 82 lati, toties mūsu ministru darbības laikā šī algu likme gandrīz dubultojās. Šim procesam bija secīgi jāturpinās. Diemžēl šīs Saeimas laikā, kad nozari pārņēma citi ministri, un arī pirmajā šīs Saeimas valdībā, Repšes valdībā, Tautas partija neietilpa – šis grafiks tika izjaukts, radās zināms pārrāvums šajā secīgajā izglītības darbinieku algu paaugstināšanas procesā. Un nepārprotami, ka mēs centīsimies ar arodbiedrību pārstāvjiem panākt vienošanos, lai nākamā gada budžetā izglītības darbinieku algu jautājums atspoguļotos pozitīvi. Ir, protams, arī ļoti uzmanīgi jāskatās, kā nauda tiek izlietota. Diemžēl ir jākonstatē, ka ne visās ministrijās darbs ir ritējis godprātīgi. Tāpēc arī mūsu Ministru prezidents Kalvīša kungs bija spiests iejaukties Iekšlietu ministrijas darbībā. Šobrīd tiek veikta izmeklēšana, kā tiek izlietota nauda iekšlietu sistēmā. Izrādās, ka ne tuvu viss ir noticis, kā to šobrīd atzīst arī atbildīgais ministrs, ne tuvu viss ir noticis pareizi un likumīgi.
Protams, ka šajā situācijā, kad globālu apstākļu dēļ un no Latvijas neatkarīgu apstākļu un dažādu procesu dēļ sociālie jautājumi ir tik svarīgi, mēs, pirmām kārtām, nedrīkstam aizmirst tos, kuri ir visneaizsargātākie. Tātad – pensionāri un budžeta iestādēs strādājošie. Un uz to tad arī tiks vērsts galvenais darbs, sastādot nākamā gada budžetu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!