• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116660

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Krievijas “Rosbalt”: “ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans sarunā ar Latvijas prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, kas Ņujorkā piedalās ANO Ģenerālajā asamblejā, aicinājis Latviju dalīties demokrātijas attīstīšanas pieredzē ar citām valstīm un uzslavējis Latvijas sasniegumus.”

Vācu “Die Welt”: Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs raksta, ka abu valstu attiecībās pēc Berlīnes mūra krišanas ir sācies kvalitatīvi jauns attīstības posms. Vairākas problēmas esot atrisinātas vienprātības gaisotnē, piemēram, Krievijas militāro vienību izvešana no Vācijas, kas esot pavērusi ceļu abu valstu stratēģiskai sadarbībai, kura Eiropā kļuvusi par stabilizējošu faktoru. Vācija esot Krievijas svarīgākā partnere tirdzniecības un ekonomikas jomā. Ciešā sadarbība balstoties uz gadsimtiem ilgo kopīgo vēsturi, piederību Eiropas kultūrai un tradīcijām, kā arī ģeogrāfisko tuvumu, ekonomisko sadarbību un kopējiem mērķiem starptautiskajos jautājumos. Vācija un Krievija vienmēr esot atradušās un arī turpmāk atradīšoties Eiropas notikumu centrā. Abu valstu attiecībām esot būtiska ietekme uz kontinenta attīstību. Lavrovs raksta nobeigumā pauž cerību, ka arī pēc vēlēšanām 18. septembrī Vācijai attiecības ar Krieviju nekļūs mazāk svarīgas.

Krievijas “Ria Novosti”: Kāds avots Kremlī ziņo, ka Buša un Putina 16.septembra tikšanās gaitā plānots apspriest tirdzniecības un ekonomisko sadarbību, sadarbību aktuālu starptautisko problēmu risināšanā, paredzēts skart arī ANO reformas, Tuvo Austrumu, Izraēlas un palestīniešu, Irākas un Afganistānas jautājumus. Tikšot runāts arī par situāciju postpadomju telpā. Kā norāda ziņu avots, “nav noslēpums, ka šis ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem mūsu attiecību darba kārtībā”.

Franču “Le Monde”: “Ukrainas “oranžās revolūcijas” ideāli un lozungi jau kādu laiku neizraisa interesi un ir zaudējuši aktualitāti. Tagad uz šiem notikumiem var paraudzīties tikai no distances. Šobrīd cilvēki uzskata, ka ir pienācis vilšanās laiks. Viņi bija uz kaut ko cerējuši, taču situācija izrādījās daudz sarežģītāka, nekā to sākumā varēja nojaust. Ne velti daļa ukraiņu uzsver, ka ir palikuši nabadzīgāki nekā iepriekš. Viņi, lai gan ir ieguvuši vārda brīvību, netic politiķiem un apgalvo, ka nekas nav mainījies.”

Poļu “Gazeta.pl”: “Pēdējos trīs gadus Polijas un Vācijas attiecības nav labas. Daži tām pat veltī apzīmējumu “ledus laikmets”. Tas gan ir pārspīlējums, jo notiek savstarpējas tikšanās, konsultācijas, kopīgi tiek atzīmētas gadadienas – formāli viss ir kārtībā. Tomēr nesenie strīdi par Krievijas un Vācijas gāzes vadu pa Baltijas jūru, šķiet, apstiprina pesimistu viedokļus.”

Angļu “The Economist”: “Šonedēļ izšķirīgajā sanāksmē Ņujorkā pulcējas pasaules valstu vadītāji, lai risinātu ANO reformu jautājumu. Ir daudz sarežģītu problēmu – svarīgākās no tām aplūkotas rakstā. Kāda nākotne gaida šo pasaules organizāciju, ja netiks panākta vienošanās?”

Pēc ĀM Ārzemju preses  analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!