• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezmaksas piens Latvijas skolām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116662

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Budžeta aprises ir, apmierināto nav

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bezmaksas piens Latvijas skolām

Jau otro gadu daudzās Latvijas skolās programmas “Skolas piens” ietvaros tiek piedāvāts bezmaksas piens, tādējādi veicinot veselīga uztura popularitāti.

PIENS.JPG (23212 bytes)
Skolas vecuma bērnu organismiem pastiprināti vajadzīgs kalcijs
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Programmu “Skolas piens” atbalsta ES. Projekta dalībnieki ir vispārējās izglītības iestādes, kā arī piena produktu ražotāji un izplatītāji. Tā pamatideja ir veicināt piena lietošanu skolās un piena produktu cenu atlaides skolēniem, kā arī veselīgas uztura tradīcijas veidošana skolās. Ar programmas īstenošanu iecerēts atbalstīt arī Latvijas piena ražotājus.
Kā liecina dati, Eiropā 7 līdz 10 gadus veci bērni sāk dzert mazāk piena, tādēļ valsts, kura rūpējas par iedzīvotāju veselību, ir ieinteresēta veicināt piena lietošanu bērniem. ES dalībvalstīs “Skolas piena” programmas kopš 1977.gada ir viens no veidiem, kā piena patēriņu palielināt.
Latvijā projekts sākts 2004.gadā. Skolās, kas pieteikušās dalībai projektā, līdz 2006.gadam 1.–4.klašu skolēniem tiek piedāvāts bezmaksas piens, bet vecākiem skolēniem tas pieejams par pazeminātu samaksu. Kopumā Zemkopības ministrija šim projektam atvēlējusi 400 tūkstošus latu, taču niecīgā skolu interese ļauj prognozēt, ka no šiem līdzekļiem iztērēti tiks nedaudz vairāk par pusi.
Par skolu un pašvaldību pasivitāti liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētāja Marģera Ravas pieredze. Viņš pastāstīja, ka LPCS jau divus gadus šo programmu popularizē, taču skolām pieejamā informācija joprojām ir skopa. Daudzi direktori nezina par iesaistīšanos projektā, bet citi nevēlas uzņemties atbildību. M.Rava norādīja, ka skolām ir noslēgts līgums ar ēdināšanas uzņēmumiem, kura ietvaros firmai jāuzņemas līdzdalība programmā pat tad, ja tas nav izdevīgi. Šogad pieteikušās ir tikai 14 skolas, citas nav izrādījušas interesi. LPCS pārstāvjus sarūgtinājusi arī Izglītības un zinātnes ministrijas paustā attieksme, jo iepriekšējā ministra darbības laikā saņemts atteikums sadarboties informācijas izplatīšanā.
Skolas, kurās tiek realizēta programma “Skolas piens”, ir apmierinātas ar rezultātiem. Juglas vidusskolas direktore Aija Melle pavēstīja, ka veselīgam uzturam skolā tiek pievērsta liela uzmanība un piens tagad aizstāj mazāk veselīgus produktus. Dalībai projektā viņus uzaicināja akciju sabiedrība “Rīgas piensaimnieks” un sadarbība ilgst jau otro gadu.
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze apliecināja, ka darbs programmas īstenošanā turpināsies. Ministrs uzsvēra iedzīvotāju veselības prioritāro nozīmi valsts politikā un pauda cerību uz lielāku atsaucību nākotnē. Šobrīd atbalsta programmai pieteikties var Lauku atbalsta dienesta mājaslapā www.lad.gov.lv. Tās pretendenti ir gan vispārējās izglītības iestādes, gan piena produktu izplatītāji un ražotāji.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!