• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlamentam jauna mājaslapa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izbēgt no upura lomas

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlamentam jauna mājaslapa

Šonedēļ informācija par Eiropas Parlamentu (EP) iegūstama atjaunotā mājaslapā, kas ir vienkāršāka, dinamiskāka un cilvēkiem labāk saprotama.

UKSHI.JPG (26742 bytes)
Eiropas Parlamenta foto

Daudzvalodības problēmas

Jaunajā mājaslapā uzsvērta informācijas pieejamība visās 20 Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās, arī latviešu. EP Informācijas biroja Latvijā vadītājs Māris Graudiņš izteica cerību, ka jaunais mājaslapas dizains un izvietojums “atvieglos pieeju informācijai un atvērs iespēju dialogam starp Parlamentu un pilsoņiem”.
Mājaslapas koordinatore Briselē Žaneta Vegnere atzīst, ka joprojām ir problēmas ar tulkošanu latviešu valodā. “Protams, tiks darīts viss iespējamais, lai jaunākā un svarīgākā informācija tiktu pēc iespējas ātrāk pārtulkota latviešu valodā, tomēr jāsaprot, ka visu nav iespējams iztulkot. Tāpēc būs informācija, kas netiks tulkota latviešu valodā, piemēram, komiteju sēžu materiāli par specifiskiem jautājumiem. Tomēr lielāko sabiedrības daļu interesējošā informācija latviešu valodā būs pieejama.” Ž.Vegnere arī piebilda, ka ne vienmēr tulkotāju veiktais darbs ir precīzs, jo, “tehniski tulkojot vārdus, neiedziļinās lietas būtībā un līdz ar to rodas daudzas neprecizitātes. Tulkošana pagaidām ir mūsu vājais punkts”.

Izmaksas – 1,5 miljoni eiro

Ž.Vegnere stāsta, ka mājaslapa tapusi ātri – nepilna gada laikā. Tās izveidošanas izmaksājusi 1,5 miljonus eiro. “Tomēr jārēķina, ka tie ir tikai nepilni trīs eirocenti uz vienu ES iedzīvotāju,” bilst Ž.Vegnere. Turklāt mājaslapa pieejama vairāk nekā 20 valodās, un tajā ir aptuveni miljons lapu. Pēc Ž.Vegneres teiktā, mājaslapas izveidē dārgākā bijusi daudzvalodība.
Pirmajā dienā mājaslapu apskatījuši vairāk cilvēku, nekā ierasts. To apmeklējuši ap 20 tūkstošiem cilvēku, atverot 400 tūkstošus lapu. Mājaslapu plānots paplašināt, piesaistot tās satura veidošanai profesionālus žurnālistus.

Ko un kur atrast?

Mājaslapa ļauj ērtāk nekā līdz šim piekļūt informācijai par Eiropas Parlamenta darbu, sekot plenārsesijām tiešraidē, saņemt regulāri atjaunotu informāciju, uzdot jautājumus EP un deputātiem. Pieejama informācija vienkāršiem interesentiem, ES lietu ekspertiem, žurnālistiem un pētniekiem.
Mājaslapā pieejamas piecas informācijas sadaļas – “Jaunumi”, “Parlaments”, “Jūsu deputāti”, “Aktivitātes” un “EP Live”. Jaunumu sadaļā var atrast viegli uztveramu un svaigu informāciju par galvenajiem notikumiem EP 20 dažādās valodās. Pieejamas arī fotogrāfijas, audiofaili, preses relīzes, EP dienaskārtības, balsojumu un diskusiju atspoguļojums, kā arī arhīvs.
Sadaļa “Parlaments” atspoguļo EP institūciju darbību, politisko lomu un pilnvaras. Atrodama informācija, kā iesniegt lūgumrakstus jeb petīcijas, kā sazināties ar EP birojiem. Pieejami EP darbību regulējošie noteikumi, faktu lapas, uzaicinājumi uz konkursiem.
Sadaļā “Jūsu deputāti” var iegūt informāciju par katra deputāta profesionālo un politisko darbību. Gandrīz visi deputāti piekrituši uzrādīt savas e-pasta adreses, lai ikviens interesents ērtāk varētu sazināties ar tautas kalpiem.
Sadaļā “Aktivitātes” pēc jomām sakārtotas dažas Eiropas Parlamenta aktualitātes. Atrodami pilni ziņojumi un debašu teksti, rezolūciju projekti.
EP Live” piedāvā iespēju tiešsaistē sekot līdzi Eiropas Parlamenta svarīgākajiem notikumiem, tai skaitā EP plenārsesijām, parlamentāro komiteju sanāksmēm, komisāru amatu kandidātu uzklausīšanām, sabiedriskajām apspriešanām un preses konferencēm.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!