• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas nostāju attiecībā uz Baltkrievijas režīmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes darbību

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas nostāju attiecībā uz Baltkrievijas režīmu

Eiropas Komisijas politika attiecībā uz Baltkrievijas totalitāro A.Lukašenko režīmu ir visai nevarīga un pagaidām neveicina demokratizācijas attīstību šajā valstī, pēc Komisijas ziņojuma vakar, 14.septembrī, EP Ārlietu komitejā uzsvēra Nāciju Eiropas grupas deputāte Inese Vaidere. Deputāte atzīmēja, ka notikušās debates par situāciju Latvijas kaimiņvalstī Baltkrievijā apliecināja vienu – Eiropas Komisijas pašreizējā nostāja pret totalitāro režīmu ir kritizējoša, taču tai nav pietiekama rīcības plāna, lai praktiski veicinātu demokrātijas attīstību. Turklāt šāda nostāja ir mulsinoša Eiropas Savienības dalībvalstīm. Pērnā gada A.Saharova balvu saņēmušie Baltkrievijas žurnālisti sarunās ar deputāti atzīmējuši, ka Eiropas Komisijas vājā politika attiecībās ar Baltkrieviju rada iespēju Lukašenko režīma atbalstītājiem paziņot par Eiropas Savienības atbalstu sev.
Deputāte uzsvēra, ka viens no svarīgākajiem soļiem šīs valsts demokratizācijā būtu Eiropas Komisijas atbalsts, tajā skaitā finansiāls, demokrātisko spēku apvienošanai Baltkrievijā. “Nav šaubu, ka ļoti svarīgi ir individuālie kontakti un noteiktu politisku vai sabiedrisku apvienību atbalstīšana, taču Baltkrievijas demokrātiskie spēki nevarēs rēķināties ar panākumiem vēlēšanās, kamēr tie nebūs vienoti,” uzsvēra I.Vaidere.
Eiropas Komisijai, pēc deputātes domām, vajadzētu arī turpināt pieprasīt pret Lukašenko režīmu opozīcijā esošā Mihaila Mariņiča atbrīvošanu, kura vienīgā “vaina” bija uzdrīkstēšanās startēt vēlēšanās pret ilglaicīgo diktatoru.
Prezidenta Aleksandra Lukašenko opozicionārs, bijušais Baltkrievijas Republikas vēstnieks Latvijā un Baltkrievijas ārējo ekonomisko sakaru ministrs Mihails Mariņičs ir uzdrošinājies paust no oficiālās varas atšķirīgus viedokļus, 2001.gadā no savas brīvas gribas ir pametis darbu valsts dienestā (Baltkrievijas vēstnieka Latvijā amatu) un izvirzījis sevi par kandidātu uz prezidenta vēlēšanām 2001.gada rudenī. M.Mariņičs ar savu darbību ir veicinājis pilsoniskās sabiedrības, tirgus ekonomikas un cilvēktiesību attīstību Baltkrievijā.
14.septembra sēdē arī pārrunāts jautājums par neatkarīgas Baltkrievijas teritorijā raidošas raidstacijas izveidi, kas pildītu līdzīgas funkcijas kā savulaik “Radio Brīvā Eiropa” vai “Amerikas Balss” bijušās Padomju Savienības teritorijā. Deputāte aicināja arī Latvijas raidorganizācijas domāt par iespēju veidot konsorciju, lai pieteiktos šim apraides konkursam, kura noslēgums plānots 11.oktobrī: “Latvijā ir laba situācijas izpratne par notiekošo Baltkrievijā. Turklāt mums vēl nesen bijusi līdzīga pagātne, tāpēc no satura viedokļa Latvijas žurnālisti varētu veidot ļoti kvalitatīvus raidījumus.” Pēc deputātes domām, nebūtu gan pieļaujama izskanējusī doma par apraidi tikai krievu valodā: “Tas, ka tik daudzi cilvēki Baltkrievijā zina šo valodu, bet nezina baltkrievu, ir rusifikācijas sekas. Raidījumiem jābūt galvenokārt baltkrievu valodā, lai tie radītu vajadzīgo rezonansi.”
Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejā notikušajās debatēs deputāte Inese Vaidere arī ierosinājusi organizēt Eiropas Parlamenta delegāciju uz Baltkrieviju, lai iegūtu patiesu informāciju par šajā valstī notiekošo.

Iveta Bojāre, EP Nāciju Eiropas grupas preses administrators

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!