• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dānijas politika pēc pateiktā "nē"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2000., Nr. 355/357 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Eiro plusi un mīnusi"

Vēl šajā numurā

11.10.2000., Nr. 355/357

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dānijas politika pēc pateiktā "nē""

Ministru prezidenta Rasmusena runa.

To, ka Dānijas vēlētāju skaidrais "nē" Eiropas kopējai valūtai eiro ietekmēs valsts ES politiku, komentētāji paredzēja jau pirms ceturtdienas referenduma. Dānijas valdības vadītājs Rasmusens šo skatījumu apstiprināja arī parlamenta rudens sesijas atklāšanas runā. Viņš paziņoja, ka tuvākajā nākotnē nav jārēķinās ar balsojumiem par pārējiem dāņu iebildumiem pret Māstrihtas līgumu. Šie izņēmuma noteikumi skar tādas svarīgas jomas kā drošības politiku un policijas lietas (patvēruma piešķiršanas politiku). Ministru prezidents dāņu "nē" Valūtas savienībai negrib uzskatīt par "nē" Eiropai. Valdība arī turpmāk piedalīšoties ES kopējo problēmu risināšanā, piemēram, cīņā pret "negodīgu" nodokļu konkurenci, apkārtējās vides politikā, patērētāju aizsardzībā un cīņā pret starptautisko noziedzību.

Savu Eiropas politikas vīziju Rasmusens aprakstīja kā patstāvīgu nāciju ekonomisku un politisku sadarbību problēmu atrisināšanā, kurā neviena valsts nebūtu noteicēja.

"Eiropas supervalsti" nevēlas ne eiro pretinieki, ne arī tā atbalstītāji. Rasmusens saka, ka viņš grib nopietni izturēties pret vēlēšanu cīņas laikā izteiktajām bažām, ka sadarbība ES ved arvien ciešākas Savienības virzienā, kurā dāņiem būs arvien mazāka teikšana. Viņš sacīja, ka kaut kad būs jāspriež par to, kādam ir jābūt kompetenču sadalījumam starp ES un dalībvalstīm.

Rasmusens jau referenduma priekšvakarā apsolīja, ka viņa Sociāldemokrātiskā partija būvēs tiltu, lai apvienotu sašķēlušos iedzīvotājus. Tomēr par konkrētiem pasākumiem viņš neizteicās. Sociāldemokrātiskie eiro pretinieki pirmdien pēc partijas valdes sēdes bija vīlušies, ka Rasmusens negrib izdarīt izmaiņas valdībā, ministru kabinetā lielāku svaru piešķirot "nē" pusei. Rasmusens arī otrdien neizrādīja lielāku gatavību uz kompromisiem. Viņš paziņoja, ka valdības sarunu mandāts ES Starpvaldību konferencē, kas beigsies decembrī Nicā, nav apšaubāms. Valdība esot pieņēmusi lēmumu, ka sarunām par ES institūciju reformām jābeidzas veiksmīgi, lai varētu turpināt Savienības paplašināšanu uz austrumiem.

Tādējādi Rasmusens nostājās pret "nē" nometnes pārstāvju prasībām, ka Dānijai Nicā ir jānostājas pret katras atsevišķas ES dalībvalsts veto tiesību ierobežošanu. Kā Dānijas labēji populistiskā Tautas partija, tā arī sociālisti ir pret ES iejaukšanos noteiktās politiskās jomās, piemēram, dāņu sociālajā politikā. Galvenokārt tā ir Dānijas Tautas partija, kas pēc referenduma ir ieņēmusi nostāju, ka vienotās valūtas noraidīšana nozīmē arī "nē" pastiprinātai integrācijai.

"Neue Zūrcehr Zeitung"

— 2000.10.04.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!