• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rudzu maize - vērtīgs produkts un Latvijas simbols. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2005., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

16.09.2005., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rudzu maize – vērtīgs produkts un Latvijas simbols

Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas maiznieku biedrību (LMB) šogad paredzējusi vairākus pasākumus, kas izglītos sabiedrību par rudzu maizes veselīgumu.

MAIZE.JPG (46388 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pasākumu kompleksu sāka zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, izsludinot 2005.gadu par Rudzu maizes gadu.
Lai noskaidrotu rudzu maizes nozīmi Latvijas iedzīvotāju vidū, 2005.gada maijā tika rīkota sabiedriskās domas aptauja, ko īstenoja sociālo un tirgus pētījumu centrs “Latvijas fakti”. Iegūtie dati liecina, ka vairāk nekā 40 procenti iedzīvotāju rudzu maizi vislabprātāk ēd tāpēc, ka tā ir garšīga. 50 procentos ģimeņu rudzu maize tiek lietota uzturā katru dienu, savukārt 20 procentu aptaujāto atzina, ka viņu uztverē šī maize saistās ar nacionālajām tradīcijām. 25 procentu respondentu atbildēja, ka lieto rudzu maizi uzturā tās veselīguma dēļ. Tomēr liela daļa aptaujāto nespēja atbildēt, kāpēc rudzu maize tiek uzskatīta par veselīgu.
Jau agrāk novērots, ka jaunākā paaudze rudzu maizi lieto mazāk. Tāpēc, lai uzsvērtu šī pārtikas produkta nozīmi veselības stiprināšanā, pirmais Rudzu maizes gada informatīvās kampaņas pasākums bija Latvijas diētas ārstu asociācijas vadītāja Anda Brēmaņa prezentācija šā gada maijā. Tajā A.Brēmanis veselības speciālistiem, uztura mācības skolotājiem un bērnudārzu audzinātājiem stāstīja par rudzu maizes nozīmi veselīga uztura izvēlē. Lai veicinātu rudzu maizes popularitāti, 1.septembrī lielākajā daļā Latvijas skolu pirmo klašu skolēniem tika dāvāts maizes klaips. Tika piedāvāts arī informatīvs buklets, kurā skolēniem skaidrota rudzu maizes vērtība veselības uzturēšanā. LMB biedri sadarbībā ar Veselības veicināšanas valsts aģentūru plāno oktobrī rīkot arī seminārus ārstiem, veselības mācības skolotājiem un citiem interesentiem.
Mārketinga padomes direktore Ingūna Gulbe norāda: “Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto daudz neveselīgu produktu, bet informatīvās akcijas ļaus cilvēkiem apdomīgāk izvēlēties pārtikas preces.” Savukārt LMB valdes loceklis un SIA “Lāči” prezidents Normunds Skauģis atzīst, ka rudzu maizei ir liela nozīme Latvijas tēla veidošanā – liela daļa mūsu valsts iedzīvotāju un arī ārzemnieku uzskata rudzu maizi par tradicionālu Latvijas pārtikas produktu. Rudzu maize kā Latviju simbolizējoša dāvana nereti tiek sniegta arī diplomātiskās tikšanās reizēs. N.Skauģis uzsvēra, ka, jāveicina Latvijai raksturīgo produktu lietošana uzturā.
Rudzu maizes gada pasākumu kompleksa noslēgums būs 25.septembrī paredzētie Maizes svētki, ko atklās zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Bet maizes cepēju konkursa finālā apbalvos labākās rudzu klona maizes un saldskābmaizes ražotājus.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!