• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2005., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 15.septembra ārkārtas sēdē

Vēl šajā numurā

16.09.2005., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

Ceturtdien, 15. septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Turcijas aizsardzības ministru Vedždi Genelu, kurš ieradies Latvijā vizītē.
Tikšanās laikā puses pārrunāja Turcijas virzību uz Eiropas Savienību (ES), NATO aktualitātes, situāciju Irākā un citus starptautiskos jautājumus.
Aigars Kalvītis apliecināja Latvijas atbalstu Turcijas iestāšanās ES sarunu sākšanai šā gada 3.oktobrī. Ministru prezidents uzskata, ka “Turcija ir izpildījusi visus ES noteiktos priekšnoteikumus sarunu sākšanai”.
Ministru prezidents atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas sagatavoto iestāšanās sarunu ietvaru un principu, ka katra valsts tiks vērtēta individuāli pēc tās sasniegumiem un progresa.
Aigars Kalvītis un Vedždi Genels apmainījās ar domām par iespēju rīkot nākamo NATO sammitu 2006.gada novembrī Rīgā, kā arī izmanot Turcijas pieredzi šādu pasākumu rīkošanā. Ministru prezidents pateicās Turcijai par atbalstu risinājumam Baltijas gaisa telpas apsardzībā un uzsvēra, ka arī turpmāk ir jāsaglabā tikpat augsti NATO gaisa telpas apsardzības standarti.
Apspriežot situāciju Irākā, premjers pauda pārliecību, ka “starptautiskie spēki nevar atstāt Irāku, pirms situācija nav stabilizēta un nav izveidota demokrātiska pārvaldes sistēma, kas spēj uzņemties atbildību par situāciju valstī”.
Ministru prezidents un aizsardzības ministrs pauda gandarījumu par labo sadarbību, īpaši NATO ietvaros, un bija pārliecināti par iespējām sadarboties ciešāk arī citās jomās.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments


Ceturtdien, 15.septembrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Turcijas Republikas aizsardzības ministru Vedždi Genelu.
Tikšanās gaitā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Turcijas sadarbības iespējas drošības un aizsardzības jomā.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš pauda atzinību Turcijai par atbalstu un praktisko palīdzību Latvijai aizsardzības un NATO integrācijas jautājumos un atzīmēja, ka komisija arī aktīvi līdzdarbojusies NATO pirmsiestāšanās procesā. J.Dalbiņš uzsvēra, ka ciešākas sadarbības uzsākšana alianses ietvaros palīdzētu labāk izprast un risināt problēmas Austrumu reģionā.

Pie Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputātiem

Savukārt Turcijas aizsardzības ministrs V.Genels pateicās Latvijai par tās ieguldījumu turku kapavietu apkopšanā. Lai gan starp abām valstīm ir noslēgtas vairākas vienošanās militārās apmācības un militārās tehnikas jomā, sadarbība nav bijusi aktīva, tāpēc tā būtu jāpilnveido, atzīmēja ministrs. “Mūsu militārās tradīcijas ir vienas no senākajām starp NATO dalībvalstīm,” sacīja V.Genels un apstiprināja, ka Turcija atbalsta jaunu valstu pievienošanos NATO un sadarbību ar esošajām dalībvalstīm, kas nodrošinātu mieru konfliktu reģionos.
Abas puses sarunās uzsvēra, ka starpvalstu attiecības vienmēr bijušas labas un draudzīgas, tomēr divpusējā sadarbība vēl būtu intensificējama parlamentu komisiju līmenī.
Tikšanās dalībnieki arī pārrunāja aktualitātes kaimiņattiecībās ar Krieviju, kā arī situāciju minoritāšu jomā.

Saeimas preses dienests

Pie aizsardzības ministra

Ceturtdien, 15.septembrī, Latvijas aizsardzības ministrs Einars Repše tikās ar Turcijas aizsardzības ministru Vedždi Genels un vienojās par pieredzes apmaiņu aizsardzības jomā.
Latvijas un Turcijas aizsardzības ministri tikšanās laikā pārrunāja turpmāk risināmos NATO transformācijas un attīstības jautājumus, kā arī atbalstu Dienvidaustrumeiropas un Dienvidkaukāza reģiona valstīm. Atbalsts aizsardzības reformu īstenošanai šajās valstīs ir ieguldījums stabilitātes un drošības veicināšanā visā Eiropā un pasaulē.
Latvijas un Turcijas aizsardzības ministri apsprieda arī gaisa patrulēšanas operācijas. E.Repše pateicās Turcijai par apņemšanos vadīt patrulēšanas operācijas Baltijas valstu gaisa telpā rotācijas kārtībā trīs mēnešu garumā, sākot ar 2006.gada aprīli. V.Genels uzsvēra, ka gaisa patrulēšanas operācijas ir viens no nozīmīgākajiem instrumentiem, kā nodrošināt kolektīvo drošību NATO ietvaros.
Pārrunājot valstu divpusējās attiecības, E.Repše uzsvēra, ka augsti vērtē jau nodibināto sadarbību militārās izglītības un apmācības jomā ar Turciju, un piekrita militāri politisko sarunu uzsākšanai ekspertu līmenī, kā arī divpusējai sadarbībai militārās izpētes un zinātnes jomā, kas savukārt ir augsti attīstīta Turcijā.
Turcijas aizsardzības ministrs ielūdza Latvijas aizsardzības ministru un atbildīgos pārstāvjus apmeklēt Turciju.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!