• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakcīnu lietus lapsām un jenotsuņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2005., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zivju - mazāk, cenas - augstākas

Vēl šajā numurā

20.09.2005., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakcīnu lietus lapsām un jenotsuņiem

Turpinot trakumsērgas apkarošanu, mežos no lidaparātiem izkaisīs vakcīnas. Tās nav bīstamas cilvēkiem, taču speciālisti lūdz tās neaiztikt.

MEZS.JPG (24231 bytes)
Tā kā lapsām patīk klaiņot apdzīvotu vietu tuvumā, jo tā vieglāk atrast barību, vakcīnas tiks izsviestas arī ļoti tuvu pilsētām, brīdina PVD
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēkiem izvietos trakumsērgas vakcīnas tajos 15 Latvijas rajonos, kuros tās tika kaisītas pavasarī. Pēc NBS sniegtajām ziņām, līdz 7.oktobrim vakcinēšanai izmantos divus helikopterus un lidmašīnu.
Kā skaidro PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Kristīne Lejsmeiere, izkaisot ne mazāk kā 20 vakcīnas uz vienu kvadrātkilometru, vakcinācija ir jāveic divas reizes gadā vienā un tajā pašā teritorijā vairākus gadus pēc kārtas. PHARE projekta ietvaros iegādātās vakcīnas pietiks diviem gadiem pavisam četrām kampaņām.
Vakcīna ir iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē, tādēļ lapsas un jenotsuņi, kas ir galvenie trakumsērgas izplatītāji, ēsmu var sajust no liela attāluma.
Ja kāda (brūngans kubiciņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti) nokritusi māju tuvumā, to vajadzētu nogādāt ārpus pagalma, taču neaiztiekot ar plikām rokām, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.
Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarē ar to (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) – tā nonākusi acīs vai brūcē, nekavējoties jāgriežas pie ārsta. PVD ir informējis Sabiedrības veselības aģentūru par plānoto vakcināciju un lūdzis informēt mediķus par rīcību gadījumos, ja personai bijis tiešs kontakts ar trakumsērgas vakcīnu.
Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu parasti inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, un ar tām nevar vakcinēt mājdzīvniekus, taču tas nav bīstami, ja suns vai kaķis apēd ēsmu.
PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā brūnganos kubiciņus neaiztikt un, ja nu tomēr tās nejauši nācies aizskart, nekavējoties par to informēt pieaugušos.
PVD, skaidrojot šādas vakcinācijas lietderību, norāda, ka pēc šādas lapsu vakcinācijas oficiāli no trakumsērgas brīvas ir Somija, Itālija, Francija, Luksemburga un Beļģija. Ļoti veiksmīgi slimības izplatība ierobežota Vācijā, Čehijā, arī Polijā.

Fakti:

Vakcīnas tiks kaisītas no lidmašīnas un helikopteriem Liepājas, Saldus, Kuldīgas, Ventspils, Talsu, Dobeles, Tukuma, Jelgavas, Rīgas, Bauskas, Ogres, Aizkraukles, Jēkabpils, Daugavpils un Krāslavas rajonā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!