• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apstrīd grozījumus Tiesu izpildītāju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2005., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzinība vides zinātniekiem

Vēl šajā numurā

20.09.2005., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstrīd grozījumus Tiesu izpildītāju likumā

Pagājušajā nedēļā Satversmes tiesā (ST) iesniegtas trīs prasības atzīt par neatbilstošiem Satversmei šā gada augustā Ministru kabinetā (MK) pieņemtos grozījumus (publicēti “LV” 23.08.2005.) Tiesu izpildītāju likumā.

Apstrīdētos noteikumus MK izdeva Saeimas sesiju starplaikā Satversmes 81.panta kārtībā. Noteikumi paredz plašākas tiesības izprasīt tiesu izpildītāju lietvedībā esošos dokumentus, plašākas iespējas tieslietu ministram atstādināt tiesu izpildītājus, kā arī noteic, ka tieslietu ministra lēmuma par zvērinātu tiesu izpildītāju atstādināšanu vai atcelšanu pārsūdzēšana neaptur šā lēmuma darbību.
Kā informē ST preses sekretārs Arvis Ērmiņš, gandrīz vienādus pieteikumus iesniegusi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Elita Sole, kā arī Māris Makstenieks, kurš gan nav tiesu izpildītājs, bet nodarbojas ar vairākām tiesu izpildītājas Raimondas Spores lietvedībā esošām lietām.
Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētie noteikumi neatbilst Satversmes 1.pantā ietvertajam varas dalīšanas principam, kā arī esot pārkāpts Satversmes 81.panta noteikums, ka MK deleģētās likumdošanas kārtībā nedrīkst grozīt tiesu iekārtas un procesa likumus un noteikumu pieņemšanai jābūt pamatotai ar neatliekamu vajadzību.
E.Sole un M.Makstenieks turklāt norāda, ka minētie noteikumi aizskarot arī pieteicēju tiesības uz taisnīgu tiesu iekārtu, kas noteikts Satversmes 92.pantā.
Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu lēmumu par lietas ierosināšanu vai par atteikšanos ierosināt lietu ST attiecīgā kolēģija pieņem mēneša laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas. Sarežģītās lietās ST var šo termiņu pagarināt līdz diviem mēnešiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!