• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas parlamentāriešu darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2005., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Austrijas Tiroles federālās zemes Ministru prezidentu

Vēl šajā numurā

20.09.2005., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas parlamentāriešu darba vizīti Latvijā

Pirmdien, 19.septembrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas pārstāvjiem, kuri ieradušies Latvijā darba vizītē.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar aktualitātēm Ukrainā, integrējoties Eiropas Savienībā (ES), un ar Latvijas pieredzi, transformējot iekšlietu sistēmu.
Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Georgijs Kručkovs pateicās par uzaicinājumu apmeklēt Latvijas parlamentu Ukrainai ļoti atbildīgā laikā un īsumā informēja par iekšpolitisko situāciju valstī. To raksturojot, viņš norādīja, ka iekšējās drošības politika jāskata kontekstā ar valstī notiekošajām pārmaiņām un prezidenta uzsāktajām reformām drošības un aizsardzības jomā, kas saistītas ar Ukrainas apstiprināto ārpolitisko prioritāti – integrāciju ES un NATO. Tāpēc šīs vizītes laikā Ukrainas parlamentāriešus īpaši interesē Latvijas iekšlietu un aizsardzības sistēmas reformu ceļā uz šīm starptautiskajām organizācijām gūtā pieredze.
Savukārt Ukrainas parlamenta Nacionāls drošības un aizsardzības komisijas Militārpersonu sociālo garantiju nodrošināšanas apakškomitejas priekšsēdētājs Stepans Davimuka norādīja uz vairākiem bremzējošiem faktoriem, kas ietekmē Ukrainas virzību uz ES, proti, problēmām spēka struktūru reformēšanā, nesaskaņām un augsto korupciju valsts varas struktūrās, kā arī sasāpējušiem sociālajiem jautājumiem, kas sabiedrībā rada spriedzi, nedrošību un šķeļ to. Tāpēc ir svarīgi, lai šīs nesaskaņas neapdraudētu valsts nākotni un sākto reformu kursu, kā arī lai pašreizējās administrācijas vēlme izskaust korupciju valstī būtu patiesa.
Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Genādijs Kručkovs pauda arī interesi par parlamenta komisiju un izpildvaras sadarbību Latvijā, norādot uz ierobežotu parlamentāro kontroli Ukrainā, ko reglamentē valsts konstitūcija. Ukrainas delegācija interesējās arī par jautājumiem, kas saistīti ar panākto attiecībā uz NATO standartiem, aizsardzības budžetu, nacionālo drošību, par militāro struktūru piedalīšanos starptautiskajās miera uzturēšanas misijās, valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi un citiem jautājumiem.
Sarunas gaitā Aizsardzības un iekšlietu komisijas sekretārs Dainis Turlais, īsumā atskatoties uz paveikto pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, izteica pārliecību par Ukrainas sekmīgu iekļaušanos Eiropas valstu saimē, kā arī apliecināja Latvijas padziļināto interesi par notiekošajiem pārmaiņu procesiem Ukrainā un vēlmi dalīties gūtajā pieredzē. Viņš arī pastāstīja par aktualitātēm iekšlietu sistēmas struktūrās – Valsts policijā, robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā un citās.
Noslēgumā pārrunāti arī Piedņestras konflikta risināšanas aspekti, kā arī Ukrainas un Krievijas attiecības.
Pirmdien, 19.septembrī, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Indulis Emsis un komisijas deputāti tikās ar Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētāju Genādiju Kručkovu un komisijas pārstāvjiem.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar parlamentāro kontroli pār drošības institūcijām un Ukrainas iekšpolitiskās aktualitātes.
Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs G.Kručkovs pastāstīja par pēdējā laika iekšpolitiskajiem notikumiem Ukrainā un uzsvēra, ka nepietiekama parlamentārā kontrole pār drošības dienestiem veicina to iesaisti politiskajos notikumos. Savukārt Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs I.Emsis informēja Ukrainas parlamentāriešus par Latvijas iekšpolitiskajām reformām pēc neatkarības atjaunošanas un pastāstīja, ka darbs pie parlamentārās kontroles sistēmas pilnveidošanas nav pabeigts un joprojām turpinās. Puses bija vienisprātis, ka drošības dienestiem ir jābūt politiski neitrāliem.
Sarunas beigās G.Kručkovs uzaicināja Nacionālās drošības komisijas deputātus apmeklēt Ukrainas parlamenta radniecīgo komisiju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!