• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieguldījumu farmācijas attīstībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2000., Nr. 358/359 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par likumdošanas ievirzēm lauku saimniecību attīstībā

Vēl šajā numurā

12.10.2000., Nr. 358/359

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieguldījumu farmācijas attīstībā

Pirmdien, 9.oktobrī, jau sesto reizi tika pasniegts publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" iedibinātais ikgadējais apbalvojums Grindeļa medaļa. Medaļu un naudas prēmiju piešķir Latvijas un ārvalstu zinātniekiem, mācībspēkiem, ārstiem un farmaceitiskās rūpniecības darbiniekiem par ieguldījumu jaunu zāļu izstrādē un Latvijas farmācijas vēstures izpētē, kā arī par nopelniem mūsu valsts farmācijas un "Grindeks" attīstībā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis profesors Ivars Kalviņš sacīja:

— Laikā, kad ir nobriedusi akūta nepieciešamība virzīt Latviju pa zinātnes un tehnikas progresa ceļu, Grindeļa balvas piešķiršana kārtējo, tagad jau sesto, reizi pasvītro firmas "Grindeks" filozofiju, kas balstīta pārliecībā, ka cilvēks un viņa veselība ir primārās vērtības katrā sabiedrībā. Tādējādi tiek akcentēta zināšanu, garīgo un morālo vērtību nozīme mūsu sabiedrībā, apbalvojot cilvēkus, kuri savu dzīvi ir veltījuši cilvēku veselības saglabāšanai, darbojoties tajās zinātnes un praktiskās darbības nozarēs, kurās savulaik izcilus panākumus guva profesors Dāvids Hieronīms Grindelis. Zīmīgi, ka ir noslēdzies kārtējais spirāles loks zinātnes attīstībā — Dāvids Hieronīms Grindelis bija farmaceits, ķīmiķis, biologs un ārsts vienlaikus.

Arī firmā "Grindeks" ķīmiķi, ārsti un farmaceiti kopīgi izstrādā jaunas, modernas un efektīvas zāļu iegūšanas tehnoloģijas, radot arvien iedarbīgākas gatavās zāļu formas un veicot šo medikamentu eksperimentālo un klīnisko izpēti. Kooperējoties ar Latvijas Organiskās sintēzes institūta, Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem, tiek attīstīta modernā medicīniskā ķīmija un farmācija, kas izmanto jaunākās molekulārās farmokoloģijas un molekulārās bioloģijas atziņas, smalko organisko sintēzi un modernākās farmācijas ķīmijas pieejas, lai radītu arvien iedarbīgākas un nekaitīgākas zāles.

Šogad par Grindeļa medaļas laureātiem kļuvuši septiņi Latvijā pazīstami zinātnieki un farmaceitiskās nozares darbinieki: Tallinas Farmaceitiskās rūpnīcas valdes priekšsēdētāja Jeļena Borcova — par ieguldījumu publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" attīstībā; Latvijas Medicīnas akadēmijas Farmācijas fakultātes docents Andris Felsbergs — par ieguldījumu farmaceitiskajā izglītībā Latvijā; SIA "Ķeguma aptieka" vadītāja Dace Ķikute — par ieguldījumu farmācijas attīstībā Latvijā; farmaceite Lidija Raudvere, dzimusi Antēns (Zviedrija) — par ieguldījumu farmācijas attīstībā Latvijā; Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošais pētnieks Dr.habil.chem. Grigorijs Veinbergs — par ieguldījumu Betalaktāmu antibiotiku izpētē un Latvijas Medicīnas akadēmijas rektors, profesors Jānis Vētra — par ieguldījumu bioimplantantu materiālu saderības pētījumos un medicīniski farmaceitiskajā izglītībā Latvijā.

Pirmo profesionālo balvu Latvijas farmaceitiem — Grindeļa balvu un medaļu "Grindeks" nodibināja 1995.gadā, lai saglabātu pirmā latviešu izcelsmes dabaszinātnieka, ārsta un farmaceita profesora Dāvida Hieronīma Grindeļa (1776–1836) piemiņu. Grindeļa medaļas pasniegšana ir nozīmīgs uzņēmuma "Grindeks" devums, godinot zinātniekus, farmaceitus, ārstus un vēsturniekus, kuri ar savu darbu veicinājuši mūsu valsts zinātnes attīstību.

Armīda Priedīte, "LV" korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!