• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasaules veselības ekspertu vērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2000., Nr. 358/359 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas domes saistošie noteikumi Nr.35

Par grozījumiem Jelgavas domes 22.04.1999. saistošajos noteikumos Nr.25 "Jelgavas pilsētas teritorijas labiekārtošana, uzturēšana un aizsardzība"

Vēl šajā numurā

12.10.2000., Nr. 358/359

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasaules veselības ekspertu vērtējumu

Vakar, 11.oktobrī, Labklājības ministrijā preses konferencē Pasaules veselības organizācijas (PVO) eksperti iepazīstināja ar secinājumiem, kas gūti, izpētot difterijas uzliesmojuma gadījumu Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Preses konferencē piedalījās ASV Slimību kontroles un profilakses centra Epidemioloģiskās uzraudzības daļas speciālists Džons Ohabunvo un ASV Nacionālās imunizācijas programmas daļas speciālists Čārlzs Viteks, kā arī labklājības ministra padomnieks Viktors Jaksons, Pasaules veselības organizācijas Latvijas pārstāvniecības vadītāja Aiga Rūrāne, Nacionālā vides veselības centra (NVVC) Epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs, Labklājības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Gita Rūtiņa, Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle un Nacionālās aizsardzības akadēmijas Medicīnas daļas vadītājs Andrejs Kivliņš.

PVO eksperti mūsu valstī ieradās pēc labklājības ministra Andreja Požarnova lūguma, lai iepazītos ar difterijas uzliesmojuma gadījumu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Latvijā eksperti uzturējās ilgāk nekā divas nedēļas. Sadarbībā ar jau izveidoto darba grupu infekciju slimību uzliesmojuma izvērtēšanai Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kurā strādā NVVC un Rīgas vides veselības centra speciālisti, viņi rūpīgi iepazinušies ar kadetu slimības vēsturēm, kā arī tikušies ar Labklājības ministrijas, Nacionālā vides veselības centra un Latvijas Infektoloģijas centra speciālistiem.

Ievadot preses konferenci, labklājības ministra padomnieks Viktors Jaksons pateicās Pasaules veselības organizācijas ekspertiem par paveikto darbu un mūsu speciālistiem par pretimnākšanu un objektīvas informācijas sniegšanu. "Šī ir darba preses konference, jo eksperti strādāja vēl pagājušajā naktī un vēl turpinās strādāt. Labklājības ministrija vēl nevienu ziņojumu, nevienu atskaiti nav redzējusi. Strādāsim ar iegūtajām atskaitēm un pēc tam izvērtēsim."

ASV Nacionālās imunizācijas programmas daļas speciālists Čārlzs Viteks sacīja, ka abiem ar kolēģi pēdējos gados bijusi iespēja strādāt pie difterijas programmas bijušajā Padomju Savienībā. Runājot par pirmajiem darba rezultātiem, Č.Viteks uzsvēra, ka svarīgi ir apzināties: difterija šeit, Latvijā, ir ļoti nopietna problēma. Salīdzinājumā ar citām Austrumeiropas valstīm stāvoklis Latvijā esot daudz sliktāks. Un galvenais, ko vajadzētu panākt, ir revakcinācija pieaugušajiem. Izmeklējot difterijas uzliesmojuma gadījumu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, konstatēts, ka gandrīz visi kadeti bija saņēmuši primāro vakcināciju bērnībā, kā arī pietiekami nesen balstvakcināciju, kas nodrošina augsta līmeņa aizsardzību pret smagām un vidēji smagām difterijas formām. Īsi pēc uzliesmojuma sākuma ņemtie asins paraugi apstiprinājuši, ka gandrīz visiem kadetiem antivielu līmenis bijis tāds, kas nodrošina augsta līmeņa aizsardzību pret smagām un vidēji smagām difterijas formām. Un tikai vienam kadetam antivielu līmenis izrādījies tik zems, ka nespētu nodrošināt jebkādu aizsardzību. Kā uzskata eksperti, 47 kadetiem tikušas novērotas dažas difterijas pazīmes, taču slimības gaita bijusi netipiska. Gan paaugstinātās temperatūras normalizēšanās, gan kakla sāpju izzušana notikusi agrāk, nekā parasti mēdz būt difterijas gadījumā. Lielākajai daļai kadetu, kas saslima pirmie, atveseļošanās sākās pirms specifiskās ārstēšanas — pretdifterijas seruma ievadīšanas. Uzliesmojuma tālāko izplatīšanos ierobežoja augstais kadetu imunitātes līmenis, aizdomīgo gadījumu ātra ārstēšanas uzsākšana un operatīva pretepidēmijas pasākumu veikšana akadēmijā.

Kā uzskata eksperti, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā liels skaits kadetu uzturas un guļ plašās kopīgās telpās un kopīgi izmanto sadzīves priekšmetus. Šie apstākļi ir veicinājuši plašu difterijas baktērijas izplatīšanos. Akadēmijas administrācija esot apzinājusi problēmas un sākusi to risināšanu, lai turpmāk samazinātu lielo respiratoro infekciju (arī difterijas) uzliesmojumu izcelšanās risku. Noteicošā loma difterijas infekcijas izplatībā bijusi kadetu sadzīves apstākļiem. Tas arī izskaidro, kādēļ akadēmijā strādājošo vidū difterijas baktērijas izplatība bijusi niecīga. Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notikušajā difterijas uzliesmojumā vairākiem kadetiem konstatēts ātrs slimības sākums un difterijai netipiski klīniskie simptomi. Tas dodot nopietnu pamatu uzskatīt, ka daudzi kadeti inficējušies ne tikai ar difterijas baktēriju, bet arī ar citu mikroorganismu, kas izraisa respiratoru saslimšanu. Inficēšanās ar citiem respiratoriem mikroorganismiem varot izraisīt netipiskus simptomus un sarežģīt difterijas gaitu tiem vienlaikus inficētajiem indivīdiem, kuriem ir zems imunitātes līmenis. Līdz šim vēl nav atklāti citi izraisītāji un netipiskie simptomi nav pilnībā izskaidroti. Tikšot veikti tālāki epidemioloģiskie pētījumi.

Eskperti uzskata, ka ātra un efektīva reaģēšana uz neparastu un strauju slimības uzliesmojumu ir pierādījusi Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas personāla, Latvijas Infektoloģijas centra ārstu un Vides veselības dienesta epidemiologu augsto profesionālismu.

ASV Slimību kontroles un profilakses centra Epidemioloģiskās uzraudzības daļas speciālists Dž.Ohabunvo sacīja, ka pilnībā pievienojas kolēģa atzinumiem.

Lai pilnīgāk izprastu difterijas uzliesmojumu Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un gūto pieredzi izmantotu difterijas profilakses un kontroles pasākumu pilnveidošanai valstī un citviet, nepieciešama notikušā turpmāka izmeklēšana.

Armīda Priedīte, "LV" korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!