• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2005., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja tikšanos ar Mažeiķu naftas tirdzniecības nama rīkotājdirektoru

Vēl šajā numurā

22.09.2005., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā

Piedaloties ES un ASV ārlietu ministru sarunās

Otrdien, 20.septembrī, ārlietu ministrs Artis Pabriks ES un ASV ārlietu ministru tikšanās reizē Ņujorkā uzsvēra, ka ES un ASV ir jārealizē vienota politika attiecībā uz Baltkrieviju, lai veicinātu demokrātisko procesu attīstību šajā valstī. Ja rietumvalstis to darīs pēc vienotiem principiem, tad atbalstam būs būtiskāka nozīme un tas atstās daudz lielāku iespaidu uz Baltkrievijas sabiedrību.
Ministrs arī uzsvēra, ka ir jāpievērš lielāka uzmanība drošībai Irākā, kur pirms vēlēšanām iespējami dažādi saasinājumi. Starptautiskās sabiedrības atbalsts vēlēšanu organizēšanā un novērošanā ir ļoti būtisks, lai Irākā tiktu izveidota leģitīma valdība. “Drošība ir galvenais priekšnoteikums, lai Irākā garantētu visas iespējamās attīstības iespējas,” pauda ministrs.
Artis Pabriks uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta stabilitātes nodrošināšanā Tuvo Austrumu reģionā, īpaši Gazas sektorā, un atbalsta Izraēlas un Palestīnas valstu mierīgu līdzāspastāvēšanu. Latvijai nav pieņemama sinagogu dedzināšana un citāda veida vēršanās pret kādas tautas kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Piedaloties ES un NATO dalībvalstu ārlietu ministru sarunās

Savukārt ES un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO) dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās reizē 20.septembrī Artis Pabriks uzsvēra, ka ES valstis nav psiholoģiski gatavas turpināt paplašināšanos, kas ir jūtams debatēs attiecībā uz sarunu sākšanu ar Turciju. “Es aicinu Eiropas Savienības valstis izvērtēt racionālos apsvērumus un distancēties no emocijām, jo tās traucē pieņemt objektīvu lēmumu.”
Latvija uzskata, ka iestāšanās sarunas ar Turciju ir jāuzsāk 2005.gada 3.oktobrī. Tas nākotnē varētu palīdzēt arī atrisināt konfliktu starp Turciju un Grieķiju attiecībā uz Kipras atzīšanu. Paplašināšanās procesa turpināšana varētu būt stimuls citām valstīm, kas par mērķi izvirzījušas iestāšanos ES.

Tiekoties ar Taizemes premjerministra vietnieku

Otrdien, 20.septembrī, Ņujorkā Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks, tiekoties ar Taizemes premjerministra vietnieku Surakiartu Sathirathai, ierosināja ieviest bezvīzu režīmu starp Latviju un Taizemi. “Bezvīzu režīma ieviešana palielinātu tūristu skaitu uz Taizemi un veicinātu turpmāku ekonomiskās sadarbības attīstību,” uzsvēra ministrs.
Taizemes premjerministra vietnieks solīja izvērtēt iespējas atcelt vīzu režīmu abu valstu starpā.
Šobrīd Latvijas pilsoņi var saņemt Taizemes ieceļošanas vīzas uz robežas ieceļošanai Taizemē ne ilgāk kā piecpadsmit dienas, ja ieceļošanas mērķis ir tūrisms.
Ārlietu ministrs uzsvēra, ka iepriekš izvirzītos ārpolitikas mērķus – pievienoties Eiropas Savienībai un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO) – Latvija ir sasniegusi un tagad var pievērst daudz lielāku uzmanību politisko un ekonomisko attiecību veidošanai ar citiem pasaules reģioniem. Tāpat Latvija no palīdzības saņēmējvalsts pamazām kļūst par donorvalsti.
Taizemes premjerministra vietnieks informēja, ka viņš ir izvirzīts par kandidātu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra amatam no Dienvidaustrumāzijas valstu grupas. Taizeme, tāpat kā Latvija, uzskata, ka ANO reforma ir nepieciešama.
Artis Pabriks izteica līdzjūtību Taizemes iedzīvotājiem par piedzīvoto katastrofu 2004.gada decembrī.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!