• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par turpmākiem Eiropas komisijas pētniecības projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2005., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem noteikumiem rīcībai ar valstij piekritīgo mantu

Vēl šajā numurā

23.09.2005., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par turpmākiem Eiropas komisijas pētniecības projektiem

Eiropas Komisija nākusi klajā ar sīkāk izstrādātu priekšlikumu jaunajai pētniecības un attīstības finansēšanas programmai no 2007. līdz 2013.gadam. Eiropas Komisijas priekšlikums par īpašajām programmām paredz īstenot Eiropas Komisijas 2005.gada aprīlī ierosināto visaptverošo pamatdokumentu, t.i., Septīto pamatprogrammu, ko veido četras pamatdaļas: “Sadarbība”, “Idejas”, “Cilvēki” un “Iespējas”. Pirms Padomes lēmuma pieņemšanas tās tiks apspriestas ar Eiropas Parlamentu.
Eiropai ir vajadzīgs stabils pamats pētniecībai no 2007.gada,” teica Eiropas Komisijas zinātnes un pētniecības lietu komisārs Janešs Potočniks. “Mūsu priekšlikums ir paredzēts, lai sniegtu Eiropai to, kas vajadzīgs tās nākotnei. Šobrīd ir svarīgi piešķirt pietiekamus līdzekļus, lai varētu sasniegt šā projekta paredzēto mērķi – paaugstināt Eiropas konkurētspēju un nodrošināt augstāku dzīves kvalitāti tās pilsoņiem. Komisija darīs visu iespējamo, lai nodrošinātu gatavību īstenot šīs programmas, tiklīdz būs pabeigts likumdošanas process.”
Ir ierosinātas četras īpašās programmas:
• Programma “Sadarbība” ir izstrādāta, lai iegūtu vadošo lomu galvenajās zinātnes un tehnoloģiju jomās, atbalstot sadarbību starp universitātēm, rūpniecības nozarēm, pētniecības centriem un valsts iestādēm gan Eiropas Savienībā, gan visā pasaulē. Deviņas ierosinātās tēmas veselība; pārtika, lauksaimniecība un biotehnoloģija; informācijas un komunikācijas tehnoloģijas; nanozinātnes, nanotehnoloģijas, materiāli un jaunas ražošanas tehnoloģijas; enerģētika; vide (tostarp klimata pārmaiņas); transports (tostarp aeronautika), sociālekonomiskās zinātnes un humanitārās zinātnes; drošība un kosmoss atbilst svarīgākajām zinātnes atziņu un tehnoloģiju progresa jomām, kurās jāpastiprina izcili pētījumi, lai risinātu Eiropā aktuālus sociālos, ekonomiskos, vides un rūpniecības jautājumus.
• Programmā “Idejas” tiks izveidota Eiropas Pētniecības padome, ar kuras palīdzību varēs atbalstīt radošus zinātniekus, inženierus un pētniekus. Viņu zinātkāre un zināšanu alkas, visticamāk, ļaus veikt iepriekš neparedzamus un apbrīnojamus atklājumus, kas var mainīt cilvēku izpratni un pavērt jaunu skatījumu uz tehnoloģiju progresu un sniegt risinājumu ilgstošām sociālām un vides problēmām.
• Programmā “Cilvēki” paredzēts gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi stiprināt zinātnes un pētniecības jomā pieejamos cilvēkresursus visā Eiropā. Programma veicinās zinātniskās karjeras sākšanu un turpināšanu, rosinās pētniekus palikt Eiropā un piesaistīs Eiropai talantīgākos prātus.
• Īpašā programma “Iespējas” sekmēs pētniecības un jauninājumu potenciālu visā Eiropā. To veido tādi elementi kā jauna pētniecības infrastruktūra, atbalsts maziem un vidējiem uzņēmumiem, “zināšanu reģionu” izveide, pētniecības potenciāla apgūšana konverģences un attālos reģionos, kā arī zinātnes nozīmes palielināšana sabiedrībā.
Eiropas Komisija ir pieņēmusi arī programmu, kurā nosaka tās iekšējo pētniecības iespēju – Kopīgā pētniecības centra – turpmāko attīstību. Šī programma vairos centra spēju sniegt atbilstīgu zinātnisko un tehnisko atbalstu Eiropas Komisijas dienestiem un dalībvalstīm, lai tās atbilstoši varētu risināt aktuālos jautājumus krīzes, ārkārtēju situāciju gadījumā un galvenajās politikas izstrādes jomās.
Turpmāko mēnešu laikā Eiropas Komisija iesniegs priekšlikumu par līdzdalības noteikumiem dažādajās īpašajās programmās. Šie priekšlikumi būs nozīmīgi vienkāršošanas centieni, kurus veiks Eiropas Komisija un kuru mērķis būs padarīt programmu pieejamāku un saprotamāku tās lietotājiem. Šonedēļ izvirzītā priekšlikuma vienkāršā, skaidrā struktūra un finansēšanas instrumentu veida samazinājums jau ir solis šajā virzienā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!