• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības valsts atbalsta noteikumu pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2005., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prioritārajām saiknēm starp Eiropas transporta asīm un dažādajiem Eiropas Savienības kaimiņreģioniem

Vēl šajā numurā

23.09.2005., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības valsts atbalsta noteikumu pilnveidošanu

Pirms galīgo pasākumu pieņemšanas Eiropas Komisija uzsāk sabiedrisku apspriešanu par Eiropas Savienības (ES) valsts atbalsta noteikumu pilnveidošanu attiecībā uz jauninājumus veicinošiem projektiem, aicinot ieinteresētās personas sniegt atsauksmes. Ierosinātie uzlabojumi attiecas uz noteikumiem atbalstam, ar ko finansē jauninājumus, kritērijiem, lai palīdzētu valsts varas iestādēm efektīvāk novirzīt atbalstu, noteikumu precizēšanu, lai palielinātu juridisko noteiktību, kā arī reglamentējošo noteikumu vienkāršošanu. Jauninājumu priekšlikumi skar sešas plašas jomas: novatoriski uzsākšanas mehānismi; riska kapitāls; jauninājumu integrācija pašreizējos noteikumos par valsts atbalstu izpētei un attīstībai; jauninājumu izplatīšanas starpnieki; universitāšu pētniecības personāla un mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) apmācība un mobilitāte; izcilības centri projektiem, kas atbilst Eiropas vispārējām interesēm.
Konkurences komisāre Nēlī Krusa-Smita sacīja: “Lai arī efektīva konkurence ir labākais instruments jauninājumu un konkurences stiprināšanai Eiropā, arī valsts atbalsts šim nolūkam var būt ļoti lietderīgs. Šajā apspriedes dokumentā Eiropas Komisija ir pirmoreiz izklāstījusi konkrētas idejas par veidiem, kā atbalstīt jauninājumus, izmantojot valsts atbalstu. Turklāt ar to tiek pirmoreiz praktiski īstenota uzlabota ekonomiskā pieeja, kas izklāstīta valsts atbalsta rīcības plānā.”
Atjaunojot Lisabonas stratēģiju 2005.gada februārī, Žozē Manuels Barrozu uzsvēra, ka dalībvalstīm ir jāvairo darbavietu skaits un to kvalitāte dinamiskākā, novatoriskākā un pievilcīgākā Eiropā. Tas ir būtiski Eiropas ekonomikas stiprināšanai, vienlaikus saglabājot un pilnveidojot Eiropas sociālo un vides modeli. Šajā kontekstā jauninājumiem ir izšķiroša nozīme, turklāt, lai arī stāvoklis dažādās dalībvalstīs un nozarēs ir atšķirīgs, ES kopumā pašlaik nenodrošina pietiekamu jauninājumu apjomu, lai sasniegtu vēlamo izaugsmes un nodarbinātības līmeni.
Paziņojumā par valsts atbalstu jauninājumiem ir izteikts aicinājums sniegt atsauksmes par virkni konkrētu pasākumu, kuriem Eiropas Komisija varētu atļaut valsts atbalstu, izmantojot iepriekšējus noteikumus un kritērijus. Pamatojoties uz apspriedēm, jaunos noteikumus integrēs esošajos noteikumos par valsts atbalstu. Šie noteikumi ne tikai nodrošinās dalībvalstīm, kas tos piemēro, ātrāku apstiprinājumu jauninājumiem paredzētajam valsts atbalstam, bet arī palīdzēs tām efektīvāk novirzīt valsts resursus.
Apspriedē Eiropas Komisija uzsver, ka ar valsts atbalstu netiks risinātas visas Eiropas problēmas, kas saistītas ar konkurētspēju vai jauninājumiem. Lai uzņēmējdarbībā ieviestu vairāk jauninājumu, pirmām kārtām un galvenokārt ir nepieciešama efektīva konkurence.
Konkurence rada dabisku stimulu uzņēmumiem nākt klajā ar jaunām idejām un produktiem; tā liek tiem pielāgoties pārmaiņām, kā arī soda tos, kas nemainās vai atpaliek. Tādējādi konkurencei kā jauninājumu virzītājspēkam ir vismaz tikpat liela nozīme kā valdības atbalstam.
Atbilstīgi uzlabotajai ekonomiskajai pieejai, kas noteikta 2005.gada jūnija valsts atbalsta rīcības plānā, paziņojumā par valsts atbalstu jauninājumiem ir izklāstīta skaidri saprotama metodika jauninājumiem paredzētā valsts atbalsta pasākumu pilnveidošanai. Pamatojoties uz šiem principiem, valsts atbalstu var atļaut, ja:
• ar atbalsta instrumentu ir paredzēts risināt skaidri noteiktas tirgus nepilnības;
• valsts atbalsts ir vispiemērotākais politikas instruments (tomēr dažkārt piemērotāki ir struktūrpolitikas vai reglamentējoši pasākumi);
• atbalstam ir stimulējoša ietekme attiecībā uz jauninājumiem, turklāt tas ir proporcionāls noteiktajam mērķim;
• konkurences izkropļojumi ir ierobežoti.
Paziņojumā Eiropas Komisija norāda vairākas tirgus nepilnības, kas var kavēt optimāla jauninājumu līmeņa sasniegšanu, un izklāsta valsts atbalsta nozīmi attiecībā uz stimulu maiņu jauninājumu ieviešanai. Pamatojoties uz iepriekš minēto, Eiropas Komisija ierosina atļaut atbalstu divu veidu darbībām, kas saistītas ar jauninājumiem, proti:
• darbībām, kas atbalsta riska uzņemšanos un eksperimentēšanu, lai mazinātu plaisu starp izpēti un tirgu;
• darbībām, kas uzlabo vispārējo uzņēmējdarbības vidi.
Bez tam paziņojumā ir izklāstīti seši konkrēti pasākumi, lai atbalstītu jauninājumus, izmantojot valsts atbalstu:
• atbalsts novatorisku uzsākšanas mehānismu izveidei un izaugsmei (izmantojot atbrīvojumus no nodokļa un subsīdijas);
• papildu elastīgums riska kapitālam paredzētajam valsts atbalstam;
• pašreizējo valsts atbalsta noteikumu jomas paplašināšana attiecībā uz izpēti un attīstību, kā arī valsts atbalsta atļaušana mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuru darbība ir saistīta ar jaunrades darbībām (piemēram, komerciāli izmantojami prototipi, tehnoloģiju dizainparaugi un priekšizpēte);
• subsīdijas MVU, lai iegādātos pakalpojumus no jauninājumu izplatīšanas starpniekiem;
• subsīdijas MVU, lai pieņemtu darbā augsti kvalificētus pētniekus un inženierus un varētu īstenot personāla apmaiņu ar universitātēm un lieliem uzņēmumiem;
• atbalsts izcilības centru attīstīšanai, izmantojot sadarbību, apvienošanos un projektus, kas atbilst visas Eiropas interesēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!