• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar ko eksamenā brauks topošie autovadītāji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117484

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brīdina par viltus inspektoriem

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar ko eksāmenā brauks topošie autovadītāji

No oktobra “B” kategorijas vadīšanas eksāmeni tiks pieņemti ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) automašīnām,– to nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Turpmāk pretendenti varēs kārtot vadīšanas eksāmenus ar vienādiem nosacījumiem un jaunām automašīnām. Tiks atvieglota pieteikšanās eksāmeniem, bet videokameras nodrošinās objektīvu pretendentu novērtēšanu. Tas nodrošinās, ka ceļu satiksmē nonāks labāk sagatavoti jaunie satiksmes dalībnieki.
CSDD rīcībā ir 48 jauni “Toyota Coroll” un “Audi A3” automobiļi, kas piemēroti eksāmenu prasībām. Līdz šim eksāmenos izmantoja autoskolu automašīnas, bet pretendentus vērtēja direkcijas darbinieki, tādēļ eksāmena kārtošanas laiki bija jāsaskaņo gan ar autoskolu, gan ar CSDD. Tagad eksāmena laiks būs jāsaskaņo tikai ar CSDD, un pretendenti varēs pieteikties patstāvīgi, bez autoskolu starpniecības. Tāpat paredzams, ka ievērojami samazināsies laiks no pieteikšanas brīža līdz eksāmena kārtošanai un eksāmenu varēs piedāvāt jau pēc dažām dienām.
No oktobra būs mainīta arī vadītāju eksāmenu kārtība. “Vispirms pretendents izlozēs, pie kura eksaminētāja un ar kuru automašīnu pārbaudījums tiks kārtots. Tad CSDD darbinieks eksāmena kārtotāju iepazīstinās ar automašīnu un atbildēs uz jautājumiem. Pēc tam topošajam satiksmes dalībniekam tiks piedāvāts izmēģinājuma brauciens, kura laikā eksāmena laukumā varēs izbraukt arī vienu figūru. Svarīgi, ka izmēģinājuma brauciens netiks vērtēts. Un tikai pēc tam sāksies pats eksāmens,” skaidro CSDD Kvalifikācijas daļas vadītājs Juris Teteris.
Jaunas automašīnas tika izvēlētas konkursa kārtībā. Tajās ir dublējošās vadības ierīces un papildu spoguļi. Automašīnās ir videonovērošanas sistēma, kas fiksēs situāciju satiksmē un to, kas notiek automašīnas salonā, proti, eksāmena kārtotāja prasmes. Strīdu gadījumā gan pretendents, gan arī CSDD eksaminētājs var pieprasīt, lai tiktu izvērtēts videoieraksts.
“Saprotam, ka eksāmena kārtotājs pie CSDD mašīnām nebūs pieradis. Tieši tādēļ eksāmenā ir jaunums – izmēģinājuma brauciens. Tikai pēc tam, kad pretendents mašīnu būs iepazinis un pieradis pie tās, sāksies pārbaudījums. Eksaminētājs pretendentu novērtēs pēc vienotas metodikas. CSDD darbinieka galvenais uzdevums ir novērtēt to, cik droši topošais autovadītājs ceļu satiksmē vada transportlīdzekli un kā iekļaujas kopējā transportlīdzekļu plūsmā. Mūsu mērķis ir panākt, lai vadītāja apliecību saņem tikai tie, kas patiesam ir apguvusi gan teoriju, gan braukšanas praksi,” uzsver J.Teteris.

Pēc CSDD informācijas

Fakti:

* Jaunie automobiļi būs visas CSDD nodaļās, kuras pieņem vadīšanas eksāmenus: Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Talsos, Jelgavā, Valmierā, Gulbenē, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī.
* Kopējās eksāmena izmaksas nemainīsies.
* Jaunā vadīšanas eksāmenu pieņemšanas kārtība stāsies spēkā no 3.oktobra.

Avots: CSDD

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!