• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra vizīti Zviedrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117491

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas atbalstu Moldovai reformu veikšanā

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra vizīti Zviedrijā

Pēc ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa vizītes Zviedrijā 19.septembrī Zviedrijas masu medijos ir atsākusies diskusija par pakalpojumu sniegšanas brīvības ierobežojumiem Zviedrijā un uzņēmuma “Laval un Partneri” konfliktu ar Zviedrijas arodbiedrībām.
Zviedrijas lielākajā dienas laikrakstā “Dagens Nyheter” (DN) 21.septembrī publicēta plaša intervija ar Latvijas ekonomikas ministru, kurai izraudzīts nosaukums “Pilna latviešu artilērija pret zviedru arodbiedrībām”. Ministrs intervijā pauž viedokli, ka Zviedrijas arodbiedrība nav izpratusi, ka Eiropas Savienības ideja ir veidot vienotu tirgu. K.Kariņš uzsver: “Ekonomiskā pieauguma un nodarbinātības atslēga ir brīva konkurence. Ir svarīgi stiprināt ES konkurences spēju, tāpēc pakalpojumu sektoram jāatveras konkurencei tieši tāpat kā citiem sektoriem.”
Pēc K.Kariņa uzskata, ir dīvaini, ka zviedri, aci nemirkšķinot, pērk Ķīnā ražotus televizorus un kreklus, lai gan tur algas ir daudz zemākas nekā Latvijā, tai pašā laikā nespējot izturēt, ka latviešu būvuzņēmēji, kas strādā Zviedrijā, saņem mazāk nekā zviedru strādnieki, kaut arī viņu saņemtā alga ir lielāka nekā pašu valstī: “Zviedru arodbiedrība nedarbojas ES labā,” saka K.Kariņš. “Viņi cīnās par mākslīgi augstām algām, kas bremzē zviedru ekonomikas attīstību.”
Savukārt 20.septembrī pēc starptautiskās investīciju konferences, kurā Krišjānis Kariņš bija viens no galvenajiem runātājiem, vairākos Zviedrijas laikrakstos, tostarp lielākajā rīta avīzē “Dagens Nyheter” un Zviedrijas biznesa laikrakstā “Dagens Industri”, publicēts Latvijas ekonomikas ministra paustais viedoklis, ka pakalpojumu tirgus Eiropas Savienībā ir ierobežots un tas ir zināma veida protekcionisms. K.Kariņš savā runā uzsvēris pilnīgi brīva ES iekšējā pakalpojumu tirgus nepieciešamību. Ministrs norādīja uz ES pamatlīgumu, kurā paredzēta kapitāla, cilvēku, preču un pakalpojumu brīva kustība, tā atgādinot par konfliktu starp Latvijas celtniecības uzņēmumu “Laval” un Zviedrijas arodbiedrībām par skolas pārbūvi Vaksholmā. “Dagens Industri”, komentējot K.Kariņa uzstāšanos konferencē, norāda: “Visi saprata, par ko Latvijas Republikas ekonomikas ministrs runāja. Viņam pat nebija jāpiemin vārds Vaksholma.”
Pirmdien, 19.septembrī, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš vienas dienas darba vizītes ietvaros Stokholmā piedalījās starptautiskajā investīciju konferencē un uzrunāja aptuveni 300 Eiropas un pasaules augsta ranga politiķus, zinātniekus, starptautisko organizāciju pārstāvjus un medijus. Ministrs tikās arī ar Zviedrijas rūpniecības un tirdzniecības ministru Tomasu Estrosu un ar Latvijas un Zviedrijas uzņēmējiem.

Ieva Zīberga,ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!