• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību augstākās izglītības jomā ar trešajām valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzlabojumiem kopējos lidojumu drošības noteikumos

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību augstākās izglītības jomā ar trešajām valstīm

Jau savas darbības otrajā gadā acīmredzami nostiprinājusies sadarbības un mobilitātes programma augstākās izglītības jomā ar trešām valstīm – Erasmus Mundus. Strauji palielinās programmā iesaistījušos universitāšu, kursu un akadēmisko darbinieku skaits gan no Eiropas Savienības (ES), gan citām pasaules valstīm, kas apliecina zīmola “Eiropā iegūta augstākā izglītība” izcilību.
Jau darbības otrajā gadā programma Erasmus Mundus sevi apliecinājusi kā populāra un atpazīstama izcilības programma Eiropā un tālu aiz tās robežām,” teica izglītības, apmācības, kultūras un valodu daudzveidības komisārs Jans Figels. “Arvien pieaug interese par programmu: 190 Eiropas universitātes 21 valstī (20 ES dalībvalstis (Apvienotā Karaliste, Austrija, Beļģija, Čehijas Republika, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija Īrija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Slovākijas Republika, Slovēnija, Somija, Spānija, Vācija, Zviedrija) un Norvēģija) iesaistījušās pavisam 57 maģistra studiju programmās, pastāvīgi palielinās Erasmus Mundus stipendiju saņēmēju studentu un akadēmisko darbinieku skaits. Tā kā izraudzīto maģistra studiju programmu skaits pieaug, katru gadu tūkstošiem studentu un akadēmisko darbinieku ieradīsies studēt Eiropā, lai apgūtu līdz diviem gadiem ilgas mācību programmas.”
Komisārs uzsvēra: “Šogad pirmoreiz esam izveidojuši partnerattiecības ar universitātēm ārpus ES, lai veicinātu Eiropas studentu un pētnieku mobilitāti ārpus Eiropas, tādējādi papildinot to studijas, atgriežoties mājās Eiropā. Šo “studiju ceļu” izveidojušas 38 universitātes no 17 valstīm Eiropas Savienības ārpusē (Argentīna, ASV, Austrālija, Brazīlija, Dienvidāfrika, Indija, Indonēzija, Japāna, Kanāda, Kolumbija, Krievija, Ķīna, Lībija, Meksika, Singapūra, Šveice, Taizeme), un katru gadu izraudzīsimies arvien jaunus partnerus.”
Erasmus Mundus programmas mērķis ir nostiprināt Eiropas sadarbību un starptautiskās saites augstākās izglītības jomā, atbalstot kvalitatīvas maģistra studiju programmas, kā arī rosinot studentu un akadēmisko darbinieku apmaiņu starp Eiropas Savienību un visu pārējo pasauli.
Nesen noslēdzies trešais pieteikumu iesniegšanas termiņš Erasmus Mundus programmai, kurā saskaņā ar šīs programmas 1. rīcību iesniegti 150 maģistru kursu pieteikumi, kuros iesaistīsies vairāki simti Eiropas universitāšu. 1.rīcība atbalsta kvalitatīvus integrētus maģistra studiju kursus, šim nolūkam veidojot konsorcijus, kuros ietilpst vismaz trīs universitātes no vismaz trijām Eiropas valstīm. Pieteikumus izvērtēja neatkarīgi eksperti, un 12 Eiropas akadēmisko aprindu redzamāko darbinieku žūrija no tiem izraudzījās 21 labāko piedāvājumu.
Šis 21 studiju kurss sāksies 2006.gada septembrī un darbosies piecus gadus. Šajā sarakstā ir visdažādākās disciplīnas – no tādām zinātņietilpīgām nozarēm kā nanotehnoloģijas un bioinženierija, līdz dzīvības zinātnēm, piemēram, tropu mežsaimiecība, veselības aizsardzība, kā arī humanitārajām un sociālajām zinātnēm – tautsaimniecība, mūžizglītība un Eiropas kultūra. No jauna izraudzītie kursi papildina 36 pašlaik jau darbojošās studiju programmas.
Erasmus Mundus programmas stipendijas jau saņēmuši 930 studenti un akadēmiskie darbinieki no visas pasaules (2.rīcības uzdevums). Stipendiātu kopskaits palielināsies, un nākamgad tās varētu saņemt līdz 1200 studentu un 170 akadēmisko darbinieku.
Sākta arī programmas 3.rīcība. Tā paredz izveidot partnerattiecības ar universitātēm ārpus Eiropas Savienības, lai veicinātu Eiropas studentu un zinātnieku izbraukšanu papildināt studijas. Erasmus Mundus jau izveidotas 9 šādas partnerības. Tās sākušas aktīvu darbību, un 570 Eiropas studentiem un 120 zinātniekiem būs iespēja studēt un veikt pētījumus partneruniversitātēs ārpus Eiropas Savienības.
Un, visbeidzot, Eiropas Komisija izraudzījusies 7 sadarbības projektus, kas vērsti uz Eiropas augstākās izglītības pievilcības palielināšanu pasaulē (4.rīcības uzdevums). Tajos iesaistītas institūcijas no ES un ārpus tās, un tie veltīti tādiem jautājumiem kā konkrētu akadēmisku disciplīnu vai ģeogrāfisku teritoriju popularizācija, konsultācijas un tālmācība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!