• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Finansu un kapitāla tirgus komisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11759

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts robežsardzes piemiņas iemūžināšanu

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Finansu un kapitāla tirgus komisiju

Vakar, 12. oktobrī, preses konferencē Latvijas Bankā (LB) finansu ministrs Gundars Bērziņš un LB prezidents Einārs Repše nosauca Finansu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja un viņa vietnieka amatu kandidātu vārdus.

LB prezidents Einārs Repše teica:

— Mēs ar finansu ministru esam beiguši vairāku nedēļu garumā ieilgušo kandidātu meklēšanas, apspriešanas un izvērtēšanas procesu. Kopā ar finansu ministru esam atraduši un vienojušies par konkrētiem kandidātiem. Mūsu abu vēstule, ko parakstījām pirms 20 minūtēm, jau šobrīd ir ceļā uz Saeimu pie Saeimas priekšsēdētāja Straumes kunga.

Mēs iesakām Saeimai par vienotā FKTK vadītāju apstiprināt Uldi Cērpu un par viņa vietnieku — Jāni Brazovski. Abi šie kandidāti ir jauni un spējīgi cilvēki, kuriem ir diezgan ievērojama praktiskā darba pieredze, ievērojama administratīvā pieredze, un abi šie cilvēki savā praktiskajā darbībā ir iepazinušies ar kapitāla tirgu un tā iekšējām norisēm. Jānis Brazovskis vairāk ir strādājis ar komercbanku uzraudzības jautājumiem — gan praktiskiem jautājumiem, gan arī pie normatīvo aktu izstrādes. Uldis Cērps vairāk ir strādājis pie Fondu biržas veidošanas un pilnveidošanas. Taču gan Jānis Brazovskis, gan Uldis Cērps savā darbībā ir saskārušies praktiski ar visiem kapitāla tirgū iesaistīto institūciju darbības jautājumiem, un viņu kompetence un pieredze mums ļauj cerēt, ka viņi sekmīgi tiks galā ar priekšā stāvošo uzdevumu.

Šobrīd, kad kandidatūras ir izvirzītas un Saeimas partijām un frakcijām nav nekāds noslēpums, ka šīs kandidatūras varētu tikt izvirzītas— jau kādu brīdi notiek apspriešanas process —, atliek novēlēt kandidātiem labu veiksmi. Un arī Saeimai — labu veiksmi, šos kandidātus izvērtējot, uzklausot un pēc tam izsakot savu viedokli.

Gundars Bērziņš apstiprināja LB prezidenta teikto:

— Es varu tikai pievienoties Repšes kungam. Jāsaka, man kā finansu ministram pēdējais darbības periods bija ļoti aizņemts ar budžetiem, jo divus budžetus valdība akceptēja un tas prasīja ļoti daudz enerģijas un ļoti daudz laika. Un Repšes kungs šajā jautājumā uzņēmās lielāku iniciatīvu. Šodien mēs esam nonākuši pie pilnīgi vienota viedokļa. Šodien man vēl bija tikšanās ar finansu tirgus dalībniekiem — veselu virkni asociāciju un banku, no kurām arī esmu saņēmis atbalstu šīm kandidatūrām. Man būtu aicinājums Saeimai šīs kandidatūras apstiprināt. Iespējamās kandidatūras apspriestas arī ar frakcijām, protams, pilnībā neminot, ka nosauktas tiks tikai šīs divas, atbildību tomēr uzņemas LB prezidents un finansu ministrs — nominējot. Bet iepriekšējās konsultācijas, pārrunājot šīs kandidatūras, vieš cerību, ka Saeima var pieņemt pozitīvu lēmumu. Jo kategoriski negatīvs viedoklis nav dzirdēts.

B.JPG (28016 BYTES) Preses konferencē: Latvijas Bankas prezidents Einars Repše un finansu ministrs Gundars Bērziņš

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Mēs arī esam vienmēr lūguši informēt, ja ir kaut kādi iebildumi vai kaut kādas lietas, kas neļautu šiem cilvēkiem veikt savus pienākumus. Šobrīd tādas lietas saņemtas nav, tāpēc es arī ceru uz Saeimas konstruktīvu attieksmi un atbalstu šīm abām kandidatūrām, lai var turpināties institūcijas izveidošana. Institūcijai pilnā apjomā jāsāk darbs nākamā gada 1. jūlijā, bet FKTK izveidošana tikai sākas ar amatpersonu ievēlēšanu, jo ir nepieciešami pārējie darbinieki, tehniskais nodrošinājums un citas lietas. Ceru, ka viss virzīsies uz priekšu pietiekami konstruktīvi un strauji un šīs izvirzītās kandidatūras šoreiz saņems nedalītu Saeimas atbalstu.

Einārs Repše piebilda:

— Pievienojos ministra komentāram — tik tiešām, laiks negaida, un vienotā FKTK vadītājam un viņa vietniekam nekavējoties ir jāķeras pie šīs institūcijas veidošanas. Tāpēc mēs patiešām ceram, ka mūsu šodien izvirzītie kandidāti gūs visā drīzumā Saeimas atbalstu.

Preses konferences turpinājumā sekoja žurnālistu jautājumi:

— Vai šīs kandidatūras pieder pie kādas konkrētas politiskās partijas?

G.Bērziņš: — Man grūti teikt. Manuprāt, Cērpa kungs nedz aktīvi, nedz kā citādi... viņš atrodas absolūti ārpus partijām. Brazovska kungs ir "Latvijas ceļa" biedrs — vismaz tāda informācija man ir. Es varu skaidri un nepārprotami paust savu personisko viedokli. Kā valsts amatpersona es nevaru pieļaut tādu situāciju, ka cilvēkiem tiek liegta iespēja izvirzīties vai ieņemt amatus tādēļ, ka cilvēks ir saistīts ar politiskām partijām. Satversme garantē cilvēkiem brīvu iespēju līdzdarboties politikā un partijās, un, ja šāda norma nav likumā, tad partiju piederība vismaz man nav noteicošs kritērijs, izvēloties kandidatūras. Ja būtu nepieciešams, es bez mazākām problēmām minētu arī citu partiju cilvēku, ja kandidāts būtu piemērots un tiktu izvēlēts. Tā kā Cērpa kungs nav saistīts ar partijām, tad šobrīd tas ir labākais, jo daudziem bija iebilde — izvirzīt pie partijām nepiederošu cilvēku. Bet savu viedokli es personīgi paudu, lai nebūtu pārpratumu. Es personīgi uzskatu, ka partijas piederība ir absolūti mazsvarīgs faktors.

E.Repše: — Es labprāt papildinātu ministra atbildi. Konkrēti runājot par Jāni Brazovski, lūdzu, nepieļaujiet kļūdu. Viņš šobrīd noteikti nav politiskās partijas kandidāts, un viņš nav saistīts ar politiku. Viņa iespējamā saistība ar "Latvijas ceļu" ir tiktāl, ka viņš kādreiz laikam ir uzrakstījis iesniegumu ar lūgumu uzņemt viņu šajā partijā. Bet nav tajā nedz aktīvi darbojies, nedz arī kā citādi... Un nav īsti pat skaidrs, vai viņš formāli skaitās partijas biedrs. Tā ka mēs varam uzskatīt, ka šajā gadījumā esam atraduši pilnīgi bezpartijiskus un nepolitiskus kandidātus. Kas arī īstenībā bija mērķis, jo pēc tam, kad pirmajā balsošanas reizē Saeima pauda noraidošu attieksmi pret politiski saistītiem kandidātiem, mēs tomēr mēģinājām šo lietu izvirzīt kā vienu no kritērijiem. Un tas mums ir pilnīgi izdevies, es uzskatu.

— Kad varētu notikt balsojums Saeimā?

G.Bērziņš: — Tas ir atkarīgs no Saeimas. Domāju, ja šodien tiek iesniegts, tad ir iespējams komisijās nākamnedēļ izskatīt... Vēl laiks, kad jāiesniedz Saeimā... Ātrākais, kad varētu izskatīt, ir aiznākamās nedēļas ceturtdiena. Bet, protams, to pārrunāsim arī koalīcijā, kad varētu būt iespējams balsojums. Es domāju, ka pēc divām nedēļām, ja saskaņošanas process ritēs raiti.

E.Repše: — Protams, atceroties, kā gāja ar pirmo kārtu, kādas diskusijas bija presē un citur, var paredzēt, ka parādīsies kādi kritiski viedokļi un raksti. Tikai lūgums neļauties intrigām un provokācijām. Un, ja ir kādi jautājumi, tad vislabākais veids, kā uz jebkuru jautājumu rast atbildi, ir pārrunāt to tieši ar pašiem kandidātiem. Tieši, ja parādās kādas šaubīgas vai kompromitējošas lietas, kādas līdz šim nav bijušas redzamas un, es ceru, arī nebūs. Ja nu gadījumā kādi nelabvēļi vai skauģi, vai politiskie pretinieki mēģina tādas radīt vai aktualizēt, vislabākais veids ir iet tieši pie abiem kandidātiem un prasīt skaidras un atklātas atbildes par jebkuru jautājumu. Un tad patiesība uzvarēs, es domāju.

— Jau ir notikušas iepriekšējas konsultācijas. Ar kurām partijām ir runāts?

E.Repše: — Tik tiešām ir runāts ar visām Saeimā pārstāvētajām politisko partiju frakcijām. Pilnīgi visu frakciju un lielākoties arī partiju vadītāji ir apmeklējuši LB, un mēs esam apsprieduši šo lietu kā vienu no galvenajiem mūsu tikšanās jautājumiem. Tik tiešām, par to, ka konkrētie kandidāti tiks izvirzīti, mēs pārliecību guvām tikai šodien — šodien mēs parakstījām vēstuli. Un tikai šorīt no rīta man bija pilnīga garantija, ka tas tiešām notiks. Bet līdz šim mēs vienkārši analizējām dažādus kandidātus — minējām gan tirgus dalībniekiem, atsevišķiem Komercbanku asociācijas biedriem, bankām, ministrs ir runājis ar citiem tirgus dalībniekiem. Es ar politiskajām partijām apspriedu dažādus kandidātus, tajā skaitā arī, tā kā Uldis Cērps un Jānis Brazovskis bija manā kandidātu sarakstā vienā no pirmajām vietām jau no paša sākuma, ar visām politiskajām partijām apspriedu šos konkrētos kandidātus. Un mans jautājums bija: vai gadījumā, ja šie cilvēki tiks izvirzīti, viņiem būtu kādi iebildumi, vai arī viņi zina kādus man nezināmus negatīvus iemeslus par šiem cilvēkiem, par viņu profesionalitāti, par viņu godprātīgumu, par citām viņu īpašībām. Jāsaka, neviena slikta vārda neesmu dzirdējis par šiem kandidātiem. Ir bijusi vai nu atbalstoša, vai vismaz pozitīvi neitrāla attieksme.

— No cik cilvēkiem izvēlējāties šos kandidātus, un vai savstarpēji jums bija viegli vienoties?

E.Repše: — Kopumā tika izskatītas 10 kandidatūras, skaitot kopā pirmo un otro kārtu. Tāds bija aptuveni kandidātu loks. Jāsaka, finansu ministrs ļoti atbildīgi piegāja šim uzdevumam un uzreiz ar sajūsmu nelēca līdzi manis izteiktajiem priekšlikumiem — rūpīgi izvērtēja, pārdomāja, konsultējās. Bet te nu mēs esam.

G.Bērziņš: — Es varu pateikt, ka tiešām apmēram 10 uz šo otrās izvirzīšanas reizi tika izskatīti. Manā redzeslokā bija 7 cilvēki. Un tiešām Repšes kungam ir taisnība, ka šeit iniciatīva vairāk bija no viņa puses. Uzticoties viņa lielajai pieredzei banku sektorā un pazīstot arī šos cilvēkus, tika izvēlēti šie kandidāti. Nešaubīgi, bija arī šie cilvēki manu septiņu kandidātu sarakstā, bet šeit iniciatīva tiešām vairāk ir Repšes kungam. Un visi lauri, teiksim, arī.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!